Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
man en zwangere vrouw hand in hand in de natuur

Seks tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je nog steeds zin hebben in seks. Geen zorgen, je hoeft niet bang te zijn dat je hiermee je ongeboren kindje in gevaar brengt. Wil je meer weten over seks tijdens de zwangerschap? Lees dan verder!

Kun je seks hebben tijdens de zwangerschap?

Ja, dat kan gewoon. Seks tijdens de zwangerschap levert geen enkel risico op voor je baby.

Wat verandert er aan je seksleven tijdens je zwangerschap?

Je kunt je seksualiteit anders gaan beleven tijdens je zwangerschap. Je lichaam verandert natuurlijk zichtbaar. Op een gegeven moment zit je buik waarschijnlijk in de weg als je onder je partner ligt. Hormonale veranderingen van een zwangerschap hebben ook een emotioneel effect. Daardoor heb je misschien extra behoefte aan intimiteit.

Door de zwangerschap is er in vrijwel alle organen sprake van een verhoogde doorbloeding, dus ook in je erogene zones. Daardoor kun je meer behoefte hebben aan masturberen of raak je sneller opgewonden. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn: behoefte aan seks tijdens de zwangerschap verschilt per persoon! Vaak is het zo dat je lichaam in de eerste maanden bijvoorbeeld erg moet wennen aan de zwangerschapshormonen, waardoor je in die periode misschien minder zin in seks hebt.

Praat over jullie seksuele behoeften

De belangrijkste tip die we jou en je partner kunnen meegeven is: praat met elkaar over jullie seksuele behoeften en wensen. Experimenteer met standjes die voor jullie allebei comfortabel zijn. Misschien vind jij penetratie helemaal niet meer fijn of vinden jullie het idee van penetratie tijdens de zwangerschap onprettig, ondanks het feit dat dit geen risico meebrengt voor jullie kindje. Gelukkig zijn er, naast penetratie, nog veel meer manieren om intiem te zijn!

Waarom heb ik buikpijn na seks tijdens de zwangerschap?

Je kunt last hebben van buikpijn of krampen als je seks hebt tijdens je zwangerschap. Dat kan verschillende redenen hebben:

  • Door een orgasme trekken je bekkenbodemspieren en baarmoederwand samen. Gewoonlijk merk je daar niet zo veel van, maar tijdens je zwangerschap kan dat pijn veroorzaken. Dit heeft geen enkel effect op je baby of de zwangerschap. Ook meerdere keren achter elkaar klaarkomen vormt geen gevaar. Lees ook eens ons artikel over harde buiken.
  • De vagina wordt korter, waardoor diepe penetratie pijnlijk kan zijn. Geen zorgen: er is geen enkele kans dat de penis de baby raakt, ook niet als diepe penetratie pijn doet. Je kindje is veilig van de buitenwereld afgesloten.

Kan seks tijdens de zwangerschap een miskraam veroorzaken?

Nee. Het is ongevaarlijk om seks te hebben als je zwanger bent.

Wanneer is het beter om geen seks hebben tijdens de zwangerschap?

Seks tijdens de zwangerschap is meestal gewoon veilig, maar in de volgende gevallen is het niet verstandig om seks te hebben:

  • Je vliezen zijn gebroken en je verliest vruchtwater.
  • Je verliest bloed uit je vagina.
  • Je hebt weeën.
  • Je bedpartner heeft een soa.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.