Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

zwangere, lachende vrouw met spijkerjasje voor witte muur

Voortekenen van de bevalling

Slechts 4,5% van de zwangere vrouwen bevalt op de uitgerekende bevallingsdatum. Een naderende bevalling kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Het is dus prettig als je snel kunt herkennen dat je gaat bevallen. Wat zijn de eerste tekenen van de bevalling en hoe onderscheid je deze van andere verschijnselen die bij de zwangerschap horen? Je leest het hier!

Hoe begint een bevalling?

Iedere bevalling begint met de volgende gebeurtenissen:

 • Weeën
 • Het breken van de vliezen
 • Licht vaginaal, vaak slijmerig bloedverlies

Niet alleen tijdens de bevalling krijg je dus weeën. Eerder in de zwangerschap zijn er ook al samentrekkingen van de baarmoeder die kunnen lijken op echte weeën, namelijk harde buiken en voorweeën. Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd en zijn geen voorteken van de (naderende) bevalling. Ze kunnen namelijk gedurende je hele zwangerschap voorkomen.

Zijn voorweeën een voorteken van de bevalling?

Ja! In de laatste weken van de zwangerschap nemen de harde buiken toe en worden deze pijnlijker. Deze samentrekkingen van de baarmoeder worden voorweeën genoemd. Voorweeën zijn, in tegenstelling tot oefenweeën, wél een voorteken van een naderende bevalling.

Hoe voelen voorweeën?

Voorweeën voelen als een soort menstruatiekrampen die pijnlijker zijn dan harde buiken. Daarbij kunnen ze voor pijn in je rug en bovenbenen zorgen. Voorweeën duren dertig tot veertig seconden en komen meestal ‘s nachts voor. Ze kunnen soms enkele uren om de drie minuten opkomen, om vervolgens weer weg te blijven. Kenmerkend van voorweeën is dat ze niet erger worden en ook niet langer gaan duren. Ook verdwijnen voorweeën meestal als je je ontspant, bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen.

Zijn echte weeën een voorteken van de bevalling?

Jazeker. Als het dan daadwerkelijk tijd is voor de bevalling, gaan de voorweeën over in de 'echte' ontsluitingsweeën.

Hoe voelt een wee?

Een echte wee heeft een aanloop, een hoogtepunt en een uitloop. Als de wee net begint, is de pijn goed te verdragen. Op het hoogtepunt is de druk op de baarmoedermond het grootst en daarmee is de pijn het hevigst. Gelukkig duurt het hoogtepunt kort genoeg om de pijn meestal toch goed te kunnen verdragen. Daarna neemt de sterkte van de wee weer af en krijg je even rust.

Een sterke wee duurt gemiddeld ongeveer anderhalve minuut vanaf het begin tot het einde. Wanneer de weeën regelmatig komen, zal geleidelijk de baarmoedermond open gaan; je krijgt ontsluiting. Met regelmatig wordt bedoeld om de vijf minuten. Naarmate de ontsluiting meer wordt, komen de weeën ook vaker (om de vier of drie minuten).

Wanneer zijn je vliezen gebroken?

Het is aan te raden om vanaf vier tot zes weken voor de uitgerekende datum je matras te beschermen. Je kunt immers nooit weten wanneer je precies verrast wordt door gebroken vliezen. De vruchtvliezen rond de baby kunnen namelijk al breken voordat de weeën zijn begonnen. Het breken van de vliezen is pijnloos. Eén op de tien bevallingen begint met het breken van de vliezen. Sommige zwangeren verliezen ineens veel vruchtwater; ze voelen dan een golf warm water stromen. Het kan ook zijn, dat je het vruchtwater druppelsgewijs verliest.

Vruchtwater, urine of afscheiding?

In sommige gevallen is het moeilijk om vruchtwater van urine en/of vaginale afscheiding te onderscheiden. Een aantal typische kenmerken:

 • Vruchtwater is kleurloos.
 • Vruchtwater ruikt een beetje zoetig.
 • Vruchtwater bevat vaak wittige vlokjes (vernixvlokjes).

Vernix is wittige huidsmeer afkomstig van de ongeboren baby. Je kunt bijvoorbeeld vernixvlokjes in het schaamhaar vinden bij verlies van vruchtwater. Bij twijfel over dat wat je vindt in je onderbroek, kunt je het beste contact opnemen met de verloskundig hulpverlener (verloskundige, huisarts, gynaecoloog).

Wanneer moet je de verloskundige, huisarts of het ziekenhuis bellen?

Zodra de eerste tekenen van de bevalling zich voordoen, moet je de verloskundige bellen. Er geldt dat je contact op moet nemen als:

 • De vliezen gebroken zijn. Gebeurt dit ’s nachts, dan kun je wachten tot de volgende ochtend.
 • Het vruchtwater niet kleurloos is, maar groen of rood. Groen vruchtwater betekent dat de baby gepoept heeft. Dit kan er eventueel op wijzen dat de baby het benauwd heeft (gehad). Rood vruchtwater wijst op bloed in het vruchtwater. Dit komt gelukkig niet veel voor.
 • Je één à twee uur lang om de drie of vier minuten weeën hebt.
 • Je persdrang hebt.
 • Je plotseling heel veel bloed verliest.
 • Als je krampen, weeën, veel vochtverlies of bloedverlies hebt, voordat je 37 weken zwanger bent.
 • Als je wilt weten waar je aan toe bent.

Als je thuis wilt bevallen, kan het zijn dat de verloskundige of huisarts bij je langskomt. Soms zal de verloskundige even blijven om je door een moeilijke periode heen te helpen. Als de weeën elkaar snel opvolgen, blijft de verloskundige aanwezig om je te begeleiden bij de bevalling.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck, consulent en Dr. K. Boer, consulent

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.