Overgewicht kind
Het BMI en vetpercentage geven een goede indicatie of je kind een gezond gewicht heeft. Het BMI is een index dat de verhouding tussen het lichaamsgewicht en de lichaamslengte weergeeft. In dit artikel geven wij je tips over wat je kunt doen wanneer jouw kind een te hoog BMI heeft.
Hoe kun je BMI van je kind berekenen?
Het BMI van een kind heeft andere scores dan het BMI van volwassenen. Dit komt omdat een kind in de groei zich sneller ontwikkelt dan volwassenen en het vetpercentage rond de kinderjaren verandert. Bovendien is er een verschil in BMI-score tussen jongens en meisjes en geldt er per leeftijd een andere BMI-score. Het BMI van je kind bereken je door het gewicht (in kilogram) te delen door de lengte (in meters) in het kwadraat.
Voorbeeld: Je kind is zes jaar, 1,18 meter lang en weegt het 30 kilogram. Dan bereken je het BMI als volgt:
30/1,18 x 1,18 = 21,55
Je kunt ook gebruik maken van onze BMI calculator. Let wel op: de uitkomst van de BMI calculator kan bij kinderen soms misleidend zijn. In de groeifases die kinderen doormaken, kan de hoeveelheid vetweefsel namelijk snel veranderen.
Wat is een gezond vetpercentage?
Kinderen hebben meer essentiële (onverzadigde) vetten nodig dan volwassenen, omdat zij veel in beweging zijn. Het vetpercentage van een kind heeft net als het BMI van een kind andere scores. Een kind jonger dan zeventien jaar met een vetpercentage boven de 20% heeft overgewicht. Een hoog vetpercentage betekent niet altijd een hoog BMI van je kind, maar een hoog BMI én vetpercentage is schadelijk voor de gezondheid van je kind. Gegevens die je nodig hebt om het vetpercentage te berekenen:
- De lengte (in centimeters)
- Nekomtrek (in centimeters)
- Middelomtrek (in centimeters)
- Heupomtrek (in centimeters)
- Het lichaamsgewicht (in kilogram)
Om een nauwkeurige berekening te krijgen, is het aan te raden om het vetpercentage door een arts te laten meten.
Wat kun je doen om een gezond BMI van je kind te stimuleren?
Er zijn een aantal dingen die je als ouder kunt doen om een gezond BMI bij je kind te stimuleren. Wij hebben een aantal voor je op een rijtje gezet.
Zorg voor een gebalanceerd eetpatroon
Voor een kind is het niet altijd makkelijk om niet te snoepen. Het is wel belangrijk dat je kind weet wat de gevolgen en nadelen van het snoepen en ongezond eten zijn. Geef aan dat het eten van te veel suikers (die in snoep zitten) leidt tot overgewicht. Een gebalanceerd eetpatroon is belangrijk, omdat je kind zo voldoende en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Schakel een diëtiste in voordat je jouw eetpatroon aanpast. Een diëtiste weet wat je kind nodig heeft om gezond te blijven.
Start met een goed ontbijt
Een goed ontbijt geeft voldoende energie voor de hele dag. Het lichaam van je kind heeft voldoende bouwstoffen nodig om de dag goed te doorstaan. Als je kind niet of slecht ontbijt, gaat de energiewaarde in het lichaam schommelen en is de kans groot dat je kind meer gaat eten.
Zorg voor voldoende beweging
Afvallen zonder sporten voor een kind is af te raden. Om af te vallen is regelmatig bewegen een must. Schrijf je kind in bij een sportvereniging of ga vaker naar een speeltuin, zwembad of pretpark. Pak de fiets of ga lopend naar plekken toe waar je tien minuten voor in de auto zit. Zorg ervoor dat je kind voldoende in de openlucht is en minder achter de televisie of digitale apparaten zit. Als dit wel gebeurt, maak afspraken omtrent de hoeveelheid tijd die aan televisiekijken of digitale apparaten besteed wordt.
Leer je kind om gezond te lunchen
Op de basisschool spelen en leren kinderen de hele dag. Een gezonde lunch voor school is dus essentieel voor de ontwikkeling van de kennis en vaardigheden van je kind. Leer je kind om zelf een broodje te smeren. Je leert je kind aan waar gezonde voeding voor nodig is en wat gezond is.
Bied je kind steun
Voelt je kind zich onzeker? Geef je kind meer zelfvertrouwen door het aan te moedigen. Bij teleurstellingen herinner jij je kind dat het resultaat even tijd kost, maar dat het zal lukken als hij zijn best blijft doen. Onderneem maatregelen als jouw kind op school gepest wordt. Informeer jezelf over het pesten en praat hierover met je kind. Benadruk de voortgangen en beloon je kind hiervoor. Beloon je kind niet met snoep of ongezond eten, maar neem je kind mee naar actieve uitjes. Ga bijvoorbeeld een keer paintballen of naar een klimmuur. Is het zelfbeeld van je kind verstoord? Overweeg dan een kinderpsycholoog.
Moedig je kind aan
Maak het diëten leuk door zelf mee te doen. Je kind staat er dan niet alleen voor en ziet jou als een steunpilaar. Laat broertjes en zusjes ook meedoen. Je kind wordt hierdoor aangemoedigd, waardoor het proces soepeler verloopt. Bovendien krijgt het dieet een vaste plek in het huishouden.
Maak een boodschappenlijstje voor je kind
Geef je kind een eigen boodschappenlijstje mee wanneer je boodschappen gaat doen. Laat je kind zelf de producten pakken. Je kind betrek je zo bij ‘grote mensen dingen’. Bovendien leer jij je kind aan om verantwoorde keuzes te maken als er producten gekocht worden in de winkel. Je kind krijgt te weten welke producten gezond zijn en welke producten je liever kunt laten staan. Stimuleer je kind(eren) om zakgeld niet aan eten uit te geven, maar om het te sparen voor bijvoorbeeld speelgoed.
Stimuleer het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind
Geef je kind de ruimte om zelf te bepalen wat hij of zij wil eten. Het eten moet natuurlijk gezond zijn. Zo stimuleer jij je kind om zelf verantwoordelijkheid te nemen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan