Gratis 2e kaartje voor de Toppers met Etos

Lees meer

Wat is een gezond gewicht?

Misschien heb je jezelf wel eens afgevraagd of je te zwaar of juist te licht bent. Want wanneer heb je nu eigenlijk een gezond gewicht? Wij vertellen je wanneer je een gezond gewicht hebt, hoe je op gewicht blijft en wat je kan doen als je over- of ondergewicht hebt.

Vrouw op de weegschaal om te bekijken of ze een gezond gewicht heeft

Heb ik een gezond gewicht?

Vraag je je af of je een gezond gewicht hebt? Een methode om je gewicht in relatie tot je lengte te beoordelen, is de Body Mass Index (BMI). Onze BMI calculator vertelt je binnen no-time of je een gezond-, over- of ondergewicht hebt.

Deze BMI-meter is niet voor iedereen geschikt. Gebruik deze niet als je bijvoorbeeld jonger bent dan 18 jaar of zwanger bent. Sport je veel en ben je erg gespierd? Ook dan zegt BMI niet zoveel. Je kan dan beter je vetpercentage of middelomtrek gebruiken om te oordelen of je een gezond gewicht hebt.

Wanneer heb ik een gezond gewicht/BMI?

Is je BMI tussen de 18,5 en 25? Dan heb je een gezond gewicht. Goed bezig! Het is nu niet de bedoeling dat je achterover gaat leunen, want het is belangrijk om je gezonde gewicht te behouden.

Om op gewicht te blijven kan je de volgende dingen doen:

  • eet gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf
  • drink geen of zo min mogelijk alcohol
  • beweeg of sport elke dag minimaal een half uur
  • weeg jezelf 1 keer per week of 1 keer per maand

Wil je meer weten over de Schijf van Vijf? Kijk dan op www.voedingscentrum.nl

Wanneer heb je overgewicht?

Is je BMI hoger dan 25? Dan heb je overgewicht. Het is goed om te kijken of je zelf of samen met je huisarts of een diëtist kan afvallen. Overgewicht ontstaat meestal doordat je meer eet dan je verbruikt. Maar er zijn ook andere oorzaken die kunnen meespelen. We zetten het hieronder voor je op een rij.

  • Slaap je weinig? Dan kunnen je hormonen die je eetlust regelen uit balans raken. Daardoor kan je ’s ochtends meer honger hebben en grijp je sneller naar snacks of eten uit emotie.
  • Bij stress kan je lichaam overschakelen op een soort spaarstand. Tegelijk kan je meer trek krijgen. Niet zo handig als je wilt afvallen.
  • Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je aankomt. Denk je dat dit bij jou speelt? Bespreek het dan met je huisarts.
  • Rond je 40e vertraagt je stofwisseling. Je lichaam verbruikt minder energie, ook in rust. Door in beweging te blijven en je voeding aan te passen, voorkom je dat je ongemerkt aankomt.

Wil je graag afvallen, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? In ons artikel over afvallen vertellen we je hoe je het aanpakt.

Let op: ben je zwanger, geef je borstvoeding, heb je een eetstoornis (gehad), heb je een ziekte, gebruik je medicijnen, is je BMI hoger dan 30 of ben je ouder dan 70 jaar? Raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je op eigen houtje gaat afvallen.

*Bij het vervangen van 2 hoofdmaaltijden per dag binnen een energiebeperkt dieet, kan deze maaltijdvervanger helpen om af te vallen. Gebruik het als onderdeel van een energiebeperkt dieet, in combinatie met andere gezonde voedingsmiddelen. Drink bij de onderstaande producten voldoende vocht.

Shop producten die kunnen helpen bij het afvallen*

Heb ik ondergewicht?

Is je BMI lager dan 18,5? Dan heb je ondergewicht. Probeer onder begeleiding van je huisarts of een diëtist op een gezonde manier aan te komen. Ondergewicht brengt namelijk (net als overgewicht) gezondheidsrisico’s met zich mee. Je huisarts of diëtist kan je helpen om te achterhalen wat precies de oorzaak van je ondergewicht is en kan je helpen bij het maken van een plan van aanpak.

Als je op een gezonde manier wilt aankomen, is het belangrijk dat je:

  • elke dag ten minste 3 gezonde maaltijden eet en het liefst ook 3 gezonde tussendoortjes
  • probeert om iedere keer iets meer te eten dan de vorige keer
  • rustig de tijd neemt om te eten
  • voldoende eiwitten eet en spierversterkende oefeningen doet om de opbouw van je spieren te ondersteunen
  • voldoende vezels eet om je stoelgang draaiende te houden

Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG 4296-0425-3587

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.