Minipil
De minipil is een anticonceptie pil. Het bevat alleen het progestageen hormoon. Het progestageen hormoon kan worden toegediend in de vorm van een pil, de zogenaamde minipil, als injectie, via een hormoonstaafje of een hormoonspiraaltje. Is de minipil iets voor jou? In dit artikel kom je alles te weten over de minipil.
Hoe werkt de minipil?
Het progestageen blokkeert de afgifte van de natuurlijke hormonen in de hersenen die nodig zijn om de eierstokken te stimuleren en een rijpe eicel te produceren. Dat betekent dat er geen eitje meer vrijkomt en er dus ook geen bevruchting kan plaatsvinden. Bovendien wordt door het progestageen de samenstelling van het baarmoederhalsslijmvlies zodanig veranderd dat de baarmoederhals niet meer toegankelijk is voor zaadcellen.
Hoe gebruik je de minipil?
De minipil moet dagelijks worden geslikt. Het is aan te raden de pil op een vast tijdstip in te nemen, bijvoorbeeld ’s avonds. Op deze manier is de kans om een pil te vergeten het kleinst. Leg de pilstrip daarom op een vaste plaats bijvoorbeeld bij de tandenborstel of op het nachtkastje. Ook dit verkleint de kans dat je de pil vergeet. Er kan maximaal 12 uur speling in het tijdstip van innemen zitten. De pil blijft dan betrouwbaar. Als de pil na meer dan 36 uur na de vorige pil wordt ingenomen, lees dan wat je moet doen als je de pil bent vergeten. Lees hiervoor ook altijd de bijsluiter. De minipil wordt zonder stopweek geslikt.
Hoe betrouwbaar is de minipil?
De betrouwbaarheid van de minipil is vergelijkbaar met de betrouwbaarheid van de gewone pil. De kans om zwanger te worden is kleiner dan 0,5% als de pil volgens voorschrift wordt ingenomen. In de praktijk blijkt de kans om zwanger te worden groter. De meest voorkomende oorzaak is dan het vergeten van de pil.
Heeft de minipil bijwerkingen?
Bij de minipil kan er tijdens de eerste drie maanden onregelmatige en soms ook langdurige bloedingen voorkomen. Dit is meestal in de vorm van “spotting”, enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding. De totale hoeveelheid bloedverlies is vaak minder dan wanneer geen hormonen worden gebruikt. De bloedingen worden geleidelijk minder en blijven in een aantal gevallen uiteindelijk helemaal weg. Ook als de bloeding helemaal verdwijnt blijft de methode betrouwbaar.
Soms kan er kort na het beginnen met de minipil een korte periode van hoofdpijn ontstaan, die vanzelf weer binnen een week verdwijnt. Ook kan kortdurend wat vocht worden vastgehouden, wat meestal ook vanzelf weer over gaat.
Na het stoppen met de minipil kan de normale cyclus vrijwel meteen terugkomen. Meestal komt de eerste eisprong al na enkele weken en zwanger worden is dan weer mogelijk.
Wanneer naar de huisarts?
Als gekozen wordt voor de minipil is een recept van de huisarts nodig. Daarnaast raden we je aan een bezoekje te brengen aan de huisarts bij:
- Aanhoudende vervelende bloedingen met uitzondering van de bloedingen die ontstaan in de eerste 3 maanden van het gebruik van de methode
- Onverklaarbare (spier)pijn in een van de kuiten, eventueel in combinatie met roodheid ter uitsluiting van trombose
- Onverklaarbare pijn op de borst ter uitsluiting van hartaandoeningen of embolie
- Een knobbeltje in de borst
- Verhoogde afscheiding uit de schede
- Toenemende pijnklachten bij het vrijen
- Afname van de zin in vrijen
- Sterke gewichtstoename
- Verergering van hoofdpijnklachten
- Het ontstaan van of verergering van depressieve gevoelens
- Het ontstaan of verergeren van acne of puistjes
Is de minipil geschikt voor jou?
Voor veel vrouwen is anticonceptie die alleen progestageen bevat (minipil) een geschikte vorm van anticonceptie. Deze vorm van anticonceptie kan geschikt zijn voor vrouwen, die geen oestrogenen mogen gebruiken, vrouwen die roken, vrouwen met een verhoogd risico op trombose en vrouwen die borstvoeding geven. De minipil mag niet voorgeschreven worden aan vrouwen die:
- Zwanger zijn
- Last hebben van onregelmatig bloedverlies, waarvan de oorzaak (nog) niet duidelijk is
- Een ernstig verhoogde bloeddruk hebben
- Een ernstig verhoogd cholesterolgehalte hebben
- Een leveraandoening hebben
- Een stollingsafwijking hebben
- Diabetes (suikerziekte) hebben in combinatie met ernstig vaatlijden, zoals hoge bloeddruk
- Trombose of een embolie hebben (gehad)
- Borstkanker hebben (gehad)
- Leverkanker hebben (gehad)
- Ooit een hartaanval hebben doorgemaakt
- Ooit een hersenbloeding of een TIA hebben doorgemaakt
- Medicamenten gebruiken die de werkzaamheid verminderen zoals bijvoorbeeld een aantal medicamenten bij de behandeling van epilepsie
- Overgevoelig zijn voor een of meerdere bestanddelen van het gekozen preparaat
Lees daarom ook altijd goed de bijsluiter of vraag om advies van een arts. De minipil is een uitstekend anticonceptiemiddel voor vrouwen, die borstvoeding geven. Met de minipil kan al drie weken na de bevalling worden begonnen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan