vrouw met creme in handen

Glycerine

Glycerine is naast hyaluronzuur momenteel 1 van de meest gewilde huidverzorgingsproducten. Wat is glycerine? Wat doe het voor je huid en haar? En in welke verzorgingsproducten kan je glycerine vinden? Wij vertellen het je in dit artikel. Lees verder! 

Shop hier gezichtsverzorgingsproducten 

Artikel opslaan

Wat is glycerine? 

Glycerine is een lichaamseigen stofje dat zich van nature in de hoornlaag van je huid bevindt. Ook is het een geurloos, kleurloos ingrediënt in huidverzorgingsproducten dat wordt gewonnen uit plantaardige of dierlijke olie. Net als hyaluronzuur heeft glycerine de eigenschap om vocht aan te trekken en vast te houden. Dit maakt het een zogenaamde humectant. Glycerine zorgt dat je huidcellen optimaal gehydrateerd worden, waardoor jouw huid er jong en gezond uitziet. Het heeft zelfs de bijnaam ‘bron van de jeugd’ gekregen!  

Glycerine wordt ook wel glycerol genoemd. 

Wat doet glycerine voor je huid? 

Wil jij vroegtijdige huidveroudering, huidirritaties en een trekkerige huid voorkomen? Dan is het belangrijk om je huid te hydrateren. Als je huid gehydrateerd is, is het resultaat er ook naar: hello volle, stevige, stralende huid! En bye bye rimpels en fijne lijntjes!  

Glycerine is heel erg goed in het hydrateren van de huid. Hoe dat zit? Glycerine kan je vergelijken met een spons. Het trekt als het ware vocht naar zicht toe en brengt het naar de oppervlakte. Daarnaast zorgt glycerine ervoor dat het aangetrokken vocht als het ware in je huid wordt opgesloten, waardoor het vocht niet zo makkelijk meer verdampt. Met glycerine ben je in de koude wintermaanden dus goed beschermd tegen de koude wind en de hitte van de verwarming. In de zomer geeft glycerine extra bescherming tegen droge lucht door airco, uitdrogend zeewater en chloorwater. Ook zorgt glycerine ervoor dat je huid zich kan blijven vernieuwen en herstellen.  

Door vocht aan te trekken en vast te houden, zorgt glycerine dat jouw huid de hele dag gehydrateerd blijft. 

Is glycerine geschikt voor ieder huidtype? 

Dankzij het hydraterende vermogen van glycerine, is dit ingrediënt zeer geschikt voor de droge huid. Maar eigenlijk is glycerine goed voor ieder huidtype. Zo heeft de rijpe huid baat bij glycerine omdat het rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar maakt door vocht vast te houden. Het is dan ook een goed anti-aging-ingrediënt. Maar ook de vette, onzuivere huid heeft hydratatie nodig om de talgproductie te reguleren en de natuurlijke huidbalans te herstellen. Gebruik je reinigingsproducten tegen onzuiverheden? Dan is het extra belangrijk dat deze de huid niet uitdrogen. Glycerine is een ingrediënt dat de vochtbalans van de onzuivere huid kan herstellen tijdens of na het reinigen. 

Huidverzorging met glycerine

Hoe gebruik je glycerine in je huidverzorgingsroutine? 

Glycerine heeft het beste effect op je huid wanneer het gecombineerd wordt met andere ingrediënten. Zo zorgt glycerine in combinatie met ureum ervoor dat hydraterende crèmes beter in de huid door kunnen dringen. Daarnaast zorgt glycerine in combinatie met jojobaolie ervoor dat het vochtniveau van je huid wel 24 uur lang op peil blijft.  

Glycerine is een zeer effectieve moisturizer en zit verwerkt in veel dagcrèmes, nachtcrèmes, gezichtsmaskers en gezichtsserums. Maar je vind glycerine ook terug in gezichtsreinigingsproducten die je huid niet uitdrogen. Door verzorgingsproducten met glycerine op te nemen in jouw huidverzorgingsritueel help je het hydratatieniveau van je huid op peil te houden en huidirritaties te voorkomen. Ervaar het effect zelf! 

Is glycerine schadelijk voor de huid? 

Glycerine is niet schadelijk voor je huid en is volkomen veilig om te smeren. Dit geldt ook wanneer je zwanger bent of een zeer gevoelige huid hebt. De glycerine die je terugvindt in verzorgingsproducten wordt gewonnen uit plantaardige oliën zoals raapzaadolie en palmolie. Het is dan ook een volledig natuurlijk ingrediënt dat voor ieder huidtype gemakkelijk te verdragen is. 

Wat doet glycerine voor je haar? 

Glycerine helpt niet alleen bij het hydrateren van je huid, maar ook van je haar! Door een shampoo met glycerine te gebruiken voorkom je droog en pluizig haar. Het helpt je haar te hydrateren, waardoor het steviger wordt en minder snel breekt. Ook is je haar beter beschermd tegen de hitte van een krul- of stijltang als het goed gehydrateerd is. Ten slotte beschermt dit vochtvasthoudende ingrediënt de gevoelige hoofdhuid tegen uitdroging. Je ziet glycerine dan ook vaak terug op de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld babyshampoo

Shampoo met glycerine

Waarom zit er glycerine in zeep? 

Vroeger werd glycerine uit dierlijk vet en talg gehaald om zeep van te maken. Tegenwoordig wordt glycerine gewonnen uit planten. We noemen dit plantaardige glycerine. Zeep heeft een vetoplossende werking die ervoor zorgt dat je huid sneller uitdroogt. Door glycerine aan zeep toe te voegen word je huid tijdens het wassen beschermd tegen vetoplossers zoals sulfaten. Zo voorkom je droge, trekkerige handen.  

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Huidanalyse

Welke verzorging past het beste bij jouw huid?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel huidadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.