Babyverzorging
De leukste activiteiten voor jouw kleintje op een rij
Etos
Laatste update 13 december 2024
Ben je op zoek naar inspiratie voor een leuke activiteit met je kleintje? Maar weet je niet wat geschikt is voor jouw dreumes, peuter of kleuter? Elke leeftijd is anders: wat een dreumes leuk vindt, kan voor een peuter of kleuter alweer saai zijn of niet uitdagend genoeg. In dit artikel delen we de leukste activiteiten voor dreumesen, peuters én kleuters. Ook geven we tips die passen bij wat jouw kind kan in welke fase. En omdat veel activiteit afhankelijk zijn van het weer, hebben we onze ideeën op een rijtje gezet voor elk passend seizoen. Lees dus snel verder!
Activiteiten voor je dreumes
Een dreumes is nieuwsgierig en leert vooral door te voelen, ontdekken en veel te bewegen! Daarnaast heeft een dreumes een korte spanningsboog en een beperkt uithoudingsvermogen. Activiteiten voor kinderen rond de 2 jaar moeten daarom simpel, veilig en vooral leuk zijn. Kies voor uitjes met je dreumes die perfect passen bij wat ze in deze fase leren: lopen, voelen, en de wereld verkennen op hun eigen tempo én niveau. Hier zijn per seizoen een paar leuke tips!
Leuke herfstactiviteiten voor een dreumes
- Bladeren verzamelen in het bos. Trek je laarzen aan en ontdek samen de kleuren van de herfst. Laat je dreumes de textuur van bladeren en takjes voelen en laat hem of haar lekker in een berg bladeren spelen!
- Binnen spelen bij een indoor speelparadijs. Het regent natuurlijk vrij vaak in de herfst, maar laat dat niet de pret bederven! Zoek een indoor speeltuin waar een speciale dreumeshoek is voor jouw kleintje. Zo komt je kind in contact met andere kindjes wat zijn of haar sociale skills verbetert!
- Vingerschilderen met herfstkleuren. Gebruik de kleuren oranje, rood en geel om samen een herfskunstwerk te maken. Tip: zorg dat je kindvriendelijke verf gebruikt en pas op dat je dreumes het niet in zijn of haar mondje stopt.
Leuke winteractiviteiten voor een dreumes
- Sneeuwpret in de tuin of in het park. Bouw samen een kleine sneeuwpop of maak leuke afdrukken in de sneeuw, zoals een sneeuwengel.
- Speeltijd met gekleurd ijs. Vries gekleurd water in verschillende vormen in en laat je dreumes ermee spelen in een bakje. Ze vinden het smeltproces namelijk super interessant!
- Bellen blazen in de kou. Wist je dat bellen in de vrieskou kunnen bevriezen? Dit experiment is kort, simpel en zeker betoverend voor kleintjes! Tip: gebruik een kindvriendelijke bellenblaasoplossing.
Leuke lenteactiviteiten voor een dreumes
- Waterpret met speelgoed. Zet een kleine bak water buiten met waterspeelgoed of bekers, en laat je dreumes experimenteren met gieten, drijven en zinken. Perfect voor hun nieuwsgierigheid!
- Insecten spotten. Zoek gezellig samen naar vlinders, bijen of lieveheersbeestjes. Tip: neem een vergrootglas mee, zodat je dreumes de insecten extra goed kan bestuderen!
- Buiten schilderen. Zet een schildersezel of groot papier buiten neer en laat je dreumes met vingers, kwasten of stempels kunst maken in de frisse lucht. Je kind kan alles onderkliederen en je hoeft je geen zorgen te maken over knoeien!
Leuke zomeractiviteiten voor een dreumes
- IJs maken. Laat je dreumes meehelpen met het maken van fruitijsjes. Ze vinden het vaak erg interessant om stukjes fruit in vormpjes te stoppen.
- Zandkastelen bouwen. Of het nu in een zandbak of op het strand is, spelen met zand blijft een leuke activiteit voor je dreumes. Geef ze een schepje en een emmertje, en ze zijn zeker lang zoet!
- Flessenbowling. Vul lege plastic flessen met een beetje water en laat je dreumes ze omrollen met een zachte bal. Niet alleen leuk, maar ook extra goed voor de motoriek!
Ontwikkelingsgerichte activiteiten voor een dreumes
- Blokken stapelen. Laat je dreumes torens bouwen én omgooien. Dit stimuleert de motoriek en het probleemoplossend vermogen.
- ‘Kiekeboe’ spelen. Dit simpele spel helpt je dreumes te begrijpen dat iets wat uit het zicht is, nog steeds bestaat (dit wordt ook wel objectpermanentie genoemd).
- Liedjes zingen met gebaren. De bewegingen versterken hun taalontwikkeling en ritmegevoel.
- Sensopathisch spel. Laat je dreumes spelen met materialen zoals rijst, zand, water of maïsmeel. Dit prikkelt hun zintuigen en motoriek.
- Boekjes bekijken. Laat je dreumes plaatjes aanwijzen of bladzijdes omslaan. Dit helpt bij het leren van nieuwe woorden en stimuleert nieuwsgierigheid.
- Spiegelen. Zet je kind voor een spiegel en maak samen gekke gezichten of gebaren. Dit helpt bij de zelfherkenning en sociale interactie.
- Sorteren en passen. Geef je dreumes eenvoudige vormen of voorwerpen om te sorteren of in bakjes te doen. Dit versterkt hun logisch denken.
Activiteiten voor peuters
Peuters (2,5 tot 4 jaar) zitten in een ontdekkingsfase waarin spelletjes samengaan met leren! In tegenstelling tot een dreumes, kan een peuter vaak al rennen, springen en simpele zinnen vormen. Bij peuters draait het vooral om leren door te doen en het ontwikkelen van basisvaardigheden zoals taal, sociale interactie en motoriek. Ze leren door te spelen en hebben activiteiten nodig die ze uitdagen, maar zeker niet overprikkelen! Denk aan simpele spelletjes, creatieve knutselprojecten of peutervriendelijke uitjes waar ze zich veilig kunnen uitleven. Wij hebben een aantal leuke activiteiten voor je peuter op een rijtje gezet.
Leuke herfstactiviteiten voor peuters
- Bladeren sorteren op kleur. Deze activiteit past goed bij peuters, omdat het hun cognitieve ontwikkeling en motoriek stimuleert.
- Kastanjediertjes maken. Een leuke en uitdagende activiteit voor een peuter. Let op: help als ouder wel mee met het prikken, lijmen en vastzetten van stokjes. Laat ze dit niet geheel zelf doen en blijf er altijd bij.
- Pompoenen schilderen. Schilderen in plaats van snijden is veilig en biedt creatieve vrijheid, wat goed bij een peuter past. Let op: zorg voor kindvriendelijke verf.
Leuke winteractiviteiten voor peuters
- Muzikale winterpret. Peuters vinden het geweldig om met potten, pannen en lepels muziek te maken. Dit is veilig, zolang je geen scherpe of zware voorwerpen gebruikt. Dit is zeker een leuke, muzikale activiteit voor peuters én perfect tijdens de koude dagen om binnen te doen.
- Vogelvoer maken. Maak samen een pindaslinger of vetbollen voor de vogels. Laat je peuter helpen met pindakettingen rijgen of zaadjes in het vet drukken. Dit bevordert de motoriek en je laat ze tegelijkertijd iets over de natuur leren.
- Waskrijt op ramen. Gebruik speciale waskrijtjes om samen de ramen te versieren met winterse tekeningen. Deze activiteit stimuleert creativiteit en is daarnaast gemakkelijk schoon te maken. Dit is een leuke binnenactiviteit voor peuters wanneer het koud is of regent. Let op: zorg voor kindvriendelijke waskrijt.
Leuke lenteactiviteiten voor peuters
- Waterverven buiten. Peuters kunnen al beter verven dan dreumesen, waardoor dit een leuke en creatieve activiteit is.
- Zelf zaaien en planten. Geef je peuter een gieter en laat ze bloemen of groenten planten in de tuin. Het werkt motiverend als ze hun eigen plantje zien groeien!
- Kleine bloemetjes plukken en sorteren. Geef je peuter een klein mandje en laat ze bloemen plukken. Daarna kan je peuter de bloemen sorteren op kleur of grootte. Dit helpt ze om kleuren en vormen te leren herkennen.
Leuke zomeractiviteiten voor peuters
- Zandtaartjes maken op het strand. Neem een emmer en wat zandvormpjes mee naar het strand en laat je peuter taarten 'bakken'. Het stimuleert hun creativiteit en motorische ontwikkeling.
- Bellen blazen. Het blazen van bellen helpt peuters hun ademcontrole te ontwikkelen. Daarnaast is het een leuke manier om hun nieuwsgierigheid te prikkelen! Het is een activiteit die ze gemakkelijk zelf kunnen proberen, zonder veel voorbereiding.
- Sproeiwateractiviteit. Zet een kindersproeier op in de tuin en laat je peuter erdoorheen rennen of spelen. Je kan ook wat speelgoed neerleggen die ze kunnen gebruiken om water in te gieten. Deze activiteit is perfect om je peuter af te koelen en tegelijkertijd te laten bewegen!
Ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters
- Bouwen met blokken. Laat je peuter grote blokken stapelen en torens bouwen. Dit helpt bij het ontwikkelen van de motoriek en het begrijpen van evenwicht. Begin met grotere blokken en werk langzaam naar kleinere blokken om het wat uitdagender te maken.
- Dieren imiteren. Laat je peuter dierengeluiden nadoen en daarbij de bewegingen van de dieren imiteren, zoals springen als een kikker of kruipen als een slang. Dit stimuleert de motoriek en taalontwikkeling.
- Puzzels maken met grote stukken. Kies voor grote stukken puzzels die je peuter kan verbinden. Dit stimuleert de ontwikkeling van logisch nadenken en het begrijpen van objectherkenning.
- Ballen rollen. Laat je peuter een zachte bal rollen of gooien naar jou. Dit helpt bij de ontwikkeling van de hand-oogcoördinatie en bevordert sociale interactie en samenwerking!
- Spelen met zand of water. Zet een bak met zand of water neer en geef je peuter speelgoed zoals een schep of een kleine gieter. Laat ze water of zand overgieten, wat helpt bij de ontwikkeling van de motoriek en het experimenteren met vloeistoffen.
- Kleur- en vorm sorteren. Geef je peuter kleurrijke objecten (zoals blokken of knopen) en laat ze deze sorteren op kleur of vorm. Hiermee stimuleer je visuele waarneming én helpt het jouw peuter om georganiseerd te werken met duidelijke structuur.
Activiteiten voor kleuters
Kleuters (tussen de 4 en 6 jaar) zitten vol energie, fantasie en hebben de drang om de wereld te ontdekken. Ze zijn beter in staat om zich te concentreren, begrijpen simpele basisregels en genieten van spelletjes die wat uitdagender zijn. Toch is het belangrijk dat de activiteiten aansluiten bij hun skills. Daarom hebben wij wat leuke én passende activiteiten voor jouw kleuter op een rijtje gezet.
Leuke herfstactiviteiten voor kleuters
- Herfstknutselen. Gebruik kastanjes, dennenappels en bladeren om leuke figuurtjes te knutselen. Laat je kleuter lijmen, verven of knippen met een kindvriendelijke schaar.
- Herfstsnoep maken. Versier zelf appels, omhuld met karamel of met chocola, spikkels of andere snoepjes. Kleuters kunnen helpen met dippen en ze helemaal naar wens zelf versieren.
- Lantaarns maken. Gebruik lege glazen potten, schilder ze met herfstkleuren en plaats er een waxinelichtje (op batterijen) in. Perfect voor donkere herfstavonden!
Leuke winteractiviteiten voor kleuters
- Klassieke sneeuwpop maken. Of er nu veel of weinig sneeuw ligt, met een beetje creativiteit kan je samen sneeuwpop maken! Als afsluiter kan je heerlijke marshmallows roosteren.
- Warme sjaals breien. Met een speciale breiring of dikke wol kunnen kleuters zelf (met wat extra hulp) een eenvoudige sjaal breien. Dat wordt zeker hun favoriete sjaal deze winter!
- Koekjes bakken en versieren. Veel kleuters zijn dol op lekkere koekjes bakken én versieren. Laat je kleuter helpen met het kneden van het deeg en het voorvormen van de koekjes voordat ze de oven in gaan. Natuurlijk laat je het decoreren van de koekjes aan je kleuter over!
Leuke lenteactiviteiten voor kleuters
- Mini-fotograaf spelen. Geef je kleuter een kindvriendelijke camera! Laat ze zelf foto’s maken van bloemen, bomen en dieren. Bekijk later gezellig samen de resultaten.
- Vlieger maken en oplaten. Maak samen een eenvoudige vlieger van papier of stof en test hem uit op een winderige lentedag
- Kunst maken met bloemen. Laat je kleuter bloemen persen of gebruiken om te stempelen met verf. Een creatieve activiteit die de natuur erbij betrekt.
Leuke zomeractiviteiten voor kleuters
- Watergevecht met sponzen. Vul emmers met water en gebruik zachte sponzen voor een watergevecht met vriendjes. Zo kunnen ze lekker afkoelen op een warme dag!
- Picknick organiseren. Laat je kleuter helpen met het klaarmaken van een picknick. Bereid samen hapjes zoals gesneden fruit en broodjes. Laat je kleuter helpen met het klaarleggen van een kleed en bekertjes. Kies een mooie plek uit en geniet samen met vriendjes van wat lekkers in de buitenlucht!
- Schatzoeken. Verstop kleine schatten zoals muntjes of speelgoed in de tuin en geef je kind een schatkaart om de verborgen voorwerpen te vinden! Extra leuk natuurlijk als er een echte schat gevonden kan worden als beloning!
Ontwikkelingsgerichte activiteiten voor kleuters
- Puzzels maken. Puzzels helpen bij het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen. Begin met grotere stukken en bouw langzaam op naar kleinere en complexere puzzels.
- Rollenspel. Laat je kleuter zich verkleden en een rollenspel spelen, bijvoorbeeld als dokter, bakker of juf. Dit helpt bij de sociaal-emotionele ontwikkeling.
- Lange lijnen en patronen tekenen. Laat je kleuter rechte of gebogen lijnen tekenen op papier. Dit helpt met het ontwikkelen van handcontrole en de voorbereiding op schrijven.
- Het tellen van voorwerpen. Verzamel voorwerpen zoals blokken, stenen of knopen en vraag je kleuter om ze te tellen. Dit helpt bij het ontwikkelen van cijfers en basis rekenvaardigheden.
- Memory spelen. Een simpel memoryspel helpt je kleuter om geheugen, concentratie en visuele herkenning te oefenen. Je kan het spel ook zelf maken met een thema waar je kleuter dol op is!
- Samen koken. Geef je kleuter een taak in de keuken, zoals het roeren in een beslagkom of het beleggen van een broodje. Dit bevordert niet alleen de motoriek, maar ook zelfvertrouwen en zelfstandig werken.
- Verhalen maken. Vraag je kleuter om een kort verhaal te verzinnen en dit samen uit te spelen. Dit stimuleert de taalvaardigheid en het creatieve denken.
Wat neem je mee tijdens een dagje uit met kinderen?
Een dagje uit met kinderen vereist altijd wat voorbereiding. Of je nu naar de speeltuin gaat of een museum bezoekt: het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, zodat jullie dagje uit soepel verloopt. Deze must-haves mag je dus zeker niet vergeten.
- 1. Extra kleding. Kinderen kunnen zich soms flink vuil maken. Of het nu komt door het spelen in de modder of door het knoeien met eten. Een setje schone kleding is daarom altijd handig!
- 2. Snacks en drinken. Peuters en kleuters krijgen snel trek, vooral als je langer onderweg bent. Zorg voor gezonde snacks zoals fruit, crackers of kleine bakjes yoghurt. Vergeet ook zeker de drinkfles niet!
- 3. Zonnebrandcrème en een hoedje. Bescherm je kleintje tegen de zon, vooral tijdens de lente en zomer.
- 4. Zwemspullen (indien van toepassing). Ga je met je kleintje naar een zwembad of een plas? Vergeet dan geen zwemkleding, handdoeken en eventueel een extra setje kleding.
- 5. Spelletjes of speelgoed. Vooral als je bijvoorbeeld lang moet rijden, kan het handig zijn om wat mee te nemen wat je kleintje kan vermaken. Denk aan kleine boeken, kleurpotloden of een favoriete knuffel./li>
- 6. handdoek of doekjes. Altijd handig voor het schoonmaken van vieze handjes of gezichtjes, vooral als je wat gaat eten!
- 7. EHBO-kit. Voor de kleine ongelukjes onderweg is het goed om een mini EHBO-kit mee te nemen met pleisters, desinfecterende doekjes, en andere basisbenodigdheden.
Handige tips tijdens een dagje uit met jouw kleintje
Een dagje uit met je kleintje kan heel leuk en leerzaam zijn, maar soms ook best vermoeiend. Hier zijn wat tips om de dag nog leuker en gemakkelijker te maken, zowel voor jou als voor je kleintje.
- 1. Kies een kindvriendelijke bestemming. Zorg ervoor dat de locatie geschikt is voor de leeftijd van je kleintje. Dit betekent niet alleen veiligheid, maar ook voldoende activiteiten die passen bij de skills van je kindje, zoals een speeltuin, kinderboerderij of een interactief museum.
- 2. Hou rekening met de middagslaap. Plan de activiteiten rond het slaapschema van je kleintje. Het is makkelijker om de dag te starten met een avontuur en de middagpauze in te plannen voor een dutje. Een uitgerust kindje is namelijk veel blijer en energieker en daar word je als ouder ook een stuk vrolijker van!
- 3. Betrek je kind bij de keuzes. Vraag je kleintje wat het leuk lijkt om te doen, zelfs als ze nog klein zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over wat ze willen zien in een museum of welke route jullie gaan wandelen. Het geeft ze een gevoel van controle en maakt het avontuur voor hen spannender!
- 4. Maak het avontuur leerzaam. Betrek je kleintje actief bij de omgeving. Stel vragen zoals “Wat zie je daar?” of “Hoe denk je dat dit werkt?”. Dit stimuleert hun nieuwsgierigheid en taalontwikkeling.
- 5. Wees flexibel. Dingen kunnen snel veranderen als je met een kleintje op pad bent. Soms willen ze iets niet meer doen, of is het tijd om een andere activiteit te proberen. Wees bereid om je plannen aan te passen.
- 6. Hou het kort. Peuters en kleuters hebben vaak een korte concentratieboog en raken snel afgeleid. Het is daarom beter om niet te veel activiteiten op 1 dag te plannen. Focus op 1 of 2 activiteiten die ze echt leuk vinden en sluit af met een rustige activiteit, zoals een ijsje of een rustige wandeling.
Met deze tips geniet je nog meer van een dagje uit met je kleintje!
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.