Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Baby-acne: wat kan je doen?

Heeft jouw baby vlekjes of puistjes op de huid? Dan kan het zijn dat jouw baby last heeft van baby acne. Dit is vaak onschuldig en gaat vanzelf weer over. Wil je meer weten over wat je hier zelf aan kunt doen? Lees dan snel verder.

undefined

Welke oorzaken van baby acne zijn er?

Baby acne kan veroorzaakt worden door 2 aandoeningen:

Erythema neonatorum toxicum (ENT)

30 tot 70 procent van de kinderen krijgt hiermee te maken. Dit begint meestal vlak na de geboorte en houdt 5 tot 7 dagen aan.

Acne neonatorum

Dit zijn eigenlijk jeugdpuistjes bij pasgeboren baby’s. Dit kan ook voorkomen bij kinderen op peuterleeftijd.

Erythema neonatorum toxicum (ENT)

Over de oorzaak van ENT is nog niet veel bekend. Het kan veroorzaakt worden door de verandering van de omgeving: van de baarmoeder met vruchtwater naar de buitenlucht. ENT heeft gelukkig niets te maken met verkeerde babyolie, voedselallergie of borstvoeding. Je hoeft hier dus niet voorzichtig mee te zijn.

Acne neonatorum

Deze aandoening ontstaat door ontstekingen van de talgklieren in de huid. Dit kan een gevoeligheid voor bepaalde hormonen in het lichaam zijn, waardoor te veel talg wordt aangemaakt. Hierdoor kunnen de poriën verstopt raken. Er ontstaan mee-eters of puistjes.

Acne neonatorum is niet schadelijk en meestal gaat dit vanzelf weer over. Door de acne kunnen kleine littekentjes ontstaan, maar gelukkig worden deze met leeftijd minder zichtbaar. Het is belangrijk om niet zelf aan de plekjes te zitten en niet te veel insmeren met vette lotions. Baby’s die deze vorm van acne hebben gehad, hebben op latere leeftijd meer kans op jeugdpuistjes.

Wat kan ik zelf doen tegen acne bij mijn baby?

Helaas kun je zelf niets doen aan ENT of acne neonatorum. Het is belangrijk om niet te peuteren aan de plekjes of de puistjes uit te knijpen omdat er anders littekens kunnen ontstaan. Er zijn verder geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig. In de meeste gevallen verdwijnen de puistjes binnen enkele weken vanzelf.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Meestal is baby acne onschuldig. Er zijn een aantal gevallen waarin het verstandig is om naar de huisarts te gaan:

  • Als de puistjes na ruim een week na de geboorte ontstaan.
  • Als de puistjes groter worden dan drie millimeter.
  • Als er mee-eters ontstaan.
  • Als er gele korsten rond de neus en mond ontstaan.
  • Als er met vocht gevulde blaasjes ontstaan.

Deze symptomen kunnen wijzen op een huidinfectie.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.