Babydeals bij Etos!

Ontdek baby aanbiedingen

Berg

Heeft je kind last van korstjes en schilfers op het hoofdje? Dan kan het zijn dat je kind berg heeft. Bij kinderen jonger dan een jaar komt berg vaak voor. Wil je weten wat de oorzaken zijn en wat je eraan kan doen? Wij vertellen het je in dit artikel. 

Pasgeboren baby die vroege symptomen heeft van Berg.

Wat is berg?

Berg komt meestal voor bij kinderen onder 1 jaar. Berg herken je aan vettige, gele schilfers en roodheid op de behaarde hoofdhuid. Soms is het ook in de wenkbrauwen zichtbaar. Het is een vorm van eczeem die vaak begint in de zesde tot achtste week na de geboorte. Bij de meeste kinderen verdwijnt berg meestal vóór de eerste verjaardag. Soms blijft er midden op het hoofdje nog een plekje over. Kinderen van 6 jaar en ouder hebben vrijwel geen last meer van berg.

Wat zijn de symptomen van berg?

Berg kan je vrij makkelijk herkennen aan de volgende symptomen:

  • vettige, gele korstjes op de behaarde hoofdhuid van je kind, met name op de haargrens en soms in de wenkbrauwen
  • soms een hele fijne, witte schilfering
  • vaak een rode hoofdhuid
  • jeuk waardoor kinderen willen krabben

Wat zijn de oorzaken van berg?

De precieze oorzaak van berg is onbekend. Wel weten we dat de gist genaamd ‘Pityrosporon ovale’ een rol speelt bij het ontstaan van berg. Pityrosporon ovale is een gist, die dol is op een vettige omgeving. Doordat er talg op je hoofd en wenkbrauwen zit, is dit een goede voedingsbodem. Talg is het natuurlijke smeermiddel van de huid. De gist veroorzaakt waarschijnlijk de huidreactie, waardoor berg kan ontstaan.

Maar ook andere factoren spelen een rol bij het ontstaan van berg. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Afsluitende hoofdbedekking. Als het hoofd van je kind te lang bedekt is, kan berg toenemen. Doe het mutsje daarom regelmatig af en laat je kind ook met een bloot hoofd naar buiten gaan (behalve als je kind nog heel jong is, het buiten heel koud is of als de zon fel schijnt). Je kind insmeren met een afsluitende zalflaag is ook af te raden, dit heeft namelijk hetzelfde effect. Wanneer je kind een droge huid heeft, kan je het beste alleen ’s avonds het hoofdje insmeren en het ’s ochtends weer eraf wassen.
  • Irritatie door zeep. Was je kleintje gedurende het eerste jaar met badolie of zeepvrije wasgel. Je kan tijdens deze periode beter geen zeepproducten gebruiken.
  • Voeding. Voeding heeft zelden invloed op berg, omdat dit vooral ontstaat door een overproductie van talg en een bepaalde gist op de huid. Als huiduitslag lijkt samen te hangen met voeding, kan dit duiden op een andere aandoening, zoals constitutioneel eczeem. Bij twijfel is het verstandig om contact op te nemen met een kinderarts of dermatoloog voor een juiste diagnose en advies.

Wat kan je zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen wanneer je kind berg heeft.

  • Verwijder de schilfers. Je kan de schilfers weghalen door de plekken regelmatig in te smeren met olie. Als je dit 's avonds doet, kan je de volgende ochtend met een fijn kammetje of borsteltje de schilfers uit het haar van je kind borstelen. Deze behandeling kan je zo vaak herhalen als je wilt.
  • Bedek de hoofdhuid niet. Zorg er verder voor dat de hoofdhuid van je kind niet steeds bedekt is. Frisse buitenlucht en zonlicht verminderen berg. Het is wel verstandig om op dagen wanneer de zon fel schijnt, je kind niet met een onbedekt hoofd naar buiten te laten gaan.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Berg kan je in de meeste gevallen zelf behandelen. Wanneer je kind berg heeft hoef je daarom meestal niet naar de huisarts. Maar je kan beter wel contact opnemen als je twijfelt of vragen hebt. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts. 

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.