tanden poetsen

Zo verzorg je het melkgebit

Baby tandjes poetsen. De allereerste afspraak plannen bij de tandarts. Doe je het allemaal goed? Kindertandarts Gercheon Wicomb vertelt hoe het moet.

Waarom is het belangrijk om het melkgebit goed te verzorgen?

’Kinderen hebben hun gebit hard nodig om te praten en te eten. Het is erg vervelend als ze daar veel pijn aan hebben. Bovendien is een gezond gebit belangrijk voor het zelfvertrouwen van een kind.’

Wanneer ga je met je kindje voor het eerst naar de tandarts?

’In Amerika gaan ouders al met hun kinderen van zes maanden naar de tandarts. In Nederland is het gebruikelijk om daarmee te wachten tot de kinderen twee jaar zijn. Toch kan het ook in Nederland geen kwaad als kinderen al op zeer jonge leeftijd naar de tandarts gaan. Daar kunnen ze advies krijgen over de verzorging van de eerste tandjes.'

Wat is belangrijk bij het poetsen van babytandjes?

  • Poets twee keer per dag. Zo houd je het gebit goed schoon en wordt regelmatig poetsen een goede gewoonte.
  • Gebruik een hele zachte tandenborstel of een washandje. Het glazuur van net doorgebroken tanden is nog zacht. Als je daar niet voorzichtig mee omgaat, dan beschadig je het al snel.

Waarom is het belangrijk dat kinderen van twee jaar naar de tandarts gaan?

'De eerste afspraak is een wenafspraak. Zo leert een kind dat het niet eng is om naar de tandarts te gaan. Als er dan later iets moet gebeuren, dan zijn kinderen daar minder gestrest over. We kunnen ouders tijdens zo'n afspraak wijzen op de plekjes die niet goed gepoetst worden en ze adviseren over de verzorging van het gebit en het eetpatroon van kinderen.'

Welke adviezen geven jullie over de verzorging van het gebit?

  • Poets met kindertandpasta op fluoride-basis. Het fluoride-gehalte in deze producten is aangepast aan de leeftijd van de kinderen, zodat zij niet na hoeven te spoelen. Hierdoor blijft de tandpasta ook na het poetsen in de mond waardoor het langer zijn werk kan doen.
  • Gebruik een kindertandenborstel. Sommige ouders hebben namelijk de neiging om te hard te poetsen bij hun kinderen. Met een zachte borstel is de kans minder groot dat ze het zachte glazuur van kinderen beschadigen.
  • Poets ook de tong. Dit hoeft niet met een speciale tongschraper. Met een zachte tandenborstel over de tong poetsen is voldoende.
  • Poets bij kinderen tot tien jaar na. Kinderen hebben nog niet voldoende handmotoriek om goed te poetsen. Misschien is het zelfs een idee om elektrisch na te poetsen. Met een elektrische tandenborstel poets je minder snel te hard. Gebruik dan natuurlijk wel een zacht opzetborsteltje.
  • Poets niet direct na een maaltijd, maar wacht een half uur tot een uur. Te snel na de maaltijd poetsen kan slecht zijn voor het glazuur.

Welke adviezen geven jullie over het eetpatroon?

  • Geef kinderen niet te veel tussendoortjes. Zeven eet- en drinkmomenten op een dag is echt het maximum. En daarin is het ontbijt, de lunch en het avondeten al meegerekend.
  • Als je een snoepje geeft, zorg dan dat ze het in één keer opeten en er niet de hele dag op sabbelen.
  • Verdun de sapjes die je kinderen meegeeft naar school. Onverdunde sapjes uit pakjes zijn veel te zoet voor een kindergebit.

Is het verstandig om mondwater, tandenstokers of flosdraad te gebruiken bij kinderen?

'Mondwater is alleen verstandig als je tandarts dat adviseert. Flossen is wel raadzaam. De kaak van sommige kinderen is erg klein en daardoor staan de tanden dicht op elkaar. Zo blijven er gemakkelijk etensresten tussen de tanden achter. We zien dan ook dat de gaatjes bij kinderen vaak tussen de tanden ontstaan. Door om de dag te flossen, is de kans op gaatjes veel minder groot. Vraag wel aan je tandarts om de juiste flos techniek uit te leggen. Flossen in een klein kindermondje vereist wel wat handigheid.'

Heb je nog een laatste advies waar ouders op moeten letten?

'Laat kinderen niet te lang doorlopen met een speen. Dat is gewoon zonde van tanden die anders mooi recht hadden gestaan. En leer kinderen ook zo snel mogelijk uit een normale beker of een glas te drinken. Dat kan al vanaf één jaar oud. Bij het drinken uit een tuimel bekertje of met een speen blijven zoete of zure drankjes veel te lang in de mond.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.