Elektrisch versus gewone tandenborstel

Beste tandenborstel: hand of elektrisch?

Op zoek naar een nieuwe tandenborstel, maar geen idee of je nu een gewone tandenborstel of elektrische moet kiezen? Benieuwd wat het verschil tussen beide is, welke soorten er zijn en wat voor soort tandenborstel je het beste voor je kind kunt gebruiken? Wij vertellen het. 

Shop hier tandenborstels en tandpasta

Welke tandenborstel past het beste bij jou?

Een fijne tandenborstel kan heel persoonlijk zijn. De één heeft last van gevoelige tanden, de ander wil graag wittere tanden, maar ook gevoelig tandvlees kan de doorslag geven voor een bepaalde tandenborstel. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit een elektrische of gewone tandenborstel. Hieronder leggen we uit wat het verschil tussen beide is en welke soorten er zijn.

Gewone tandenborstels

Gewone tandenborstels zijn er in verschillende merken en maten. Maar wat vooral belangrijk is, zijn de borstelharen: deze bepalen namelijk hoe goed de tandenborstel bij jouw gebit past.

Er zijn tandenborstels die speciaal gemaakt zijn voor mensen met gevoelige tanden, zoals bijvoorbeeld Sensodyne. De zachte borstelharen zijn speciaal ontwikkeld om de tandoppervlakken en tandvleesrand voorzichtig te reinigen. Ook zijn er tandenborstels die een tong- en wangreiniger bevatten. Hiermee kun je meteen de bacteriën van je tong schrapen. Dan zijn er ook nog tandenborstels met borstelharen die gekruist staan. Deze verwijderen meer tandplak omdat de borstelharen in zo’n hoek staan dat ze beter bij moeilijk bereikbare plekjes komen.

Als je bewust met het milieu bezig bent, denk dan eens aan een bamboetandenborstel. Deze tandenborstel is gemaakt van bamboe en dus beter voor het milieu!

Als je kiest voor een handtandenborstel, ga dan een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel elke 3 maanden of eerder als de haartjes uit elkaar gaan staan.

Artikel opslaan

3 verschillende tandenborstels

Gevoelige tanden

✓ Extra zachte haren ✓ Kleine borstelkop ✓ Verwijdert effectief tandplak

Lees meer
25%korting Promotie: Promotie voorwaarden: Etos hand tandenborstels alle varianten. M.u.v. 4-pak.
van € 1.65 voor € 1.24

Tongschraper

✓ Met tongschraper om bacteriën te verwijderen ✓ Flexibele hals ✓ Met gekruiste borstelharen

Lees meer
€ 3.59
 ,
Spaar 1 Air Mile

CrossAction

✓ Borstelharen staan gekruist om op moeilijke plekken te komen ✓ Flexibel ✓ Met tandvleesstimulatoren

Lees meer
2+2gratis Promotie: Promotie voorwaarden: Heel veel mondverzorging combineer en profiteer! M.u.v. elektrisch poetsen, duo- en voordeelpakken, Etos, Perio-Aid, Steradent, Ecosym, Fixodent, Vitis, Halita, Interprox, Xerox, Colgate LED kit, geneesmiddelen en mini's. Deze actie wordt verrekend als 50% kassakorting.
van € 3.99 voor € 1.99

Elektrische tandenborstels

De elektrische tandenborstelkop maakt snellere en verschillendere borstelbewegingen en reinigt het gebit beter dan een handtandenborstel. Ook worden er met een elektrische borstel meer plekken bereikt waar je met een gewone tandenborstel niet komt. Hoe langer je poetst, hoe meer tandplak er wordt verwijderd.  

Tijdens de eerste 2 minuten poetsen bereik je het meeste effect

Tijdens het poetsen wordt er op een handtandenborstel meer druk uitgeoefend dan op een elektrische tandenborstel. Hierdoor helpt een elektrische tandenborstel beter om beschadiging van het tandvlees te voorkomen. Ook bestaan er elektrische tandenborstels die waarschuwen wanneer er met te veel druk wordt gepoetst. 

Met een elektrische tandenborstel kun je tandplak (de fase voor tandsteen) op een makkelijke manier verwijderen. De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging voor jou. Zo kun je je beter concentreren op de plaatsing van de borstelkop in je mond. Met een elektrische borstel hoef je de borstel alleen maar te verplaatsen zonder er druk op uit te oefenen.

Het maakt niet uit welke elektrische tandenborstel je kiest, ze verwijderen allemaal meer tandplak dan een gewone tandenborstel. Hieronder vergelijken we 3 verschillende.

3 verschillende elektrische tandenborstels

Gevoelige tanden

✓ Voor gevoelige tanden en tandvlees ✓ 5 poetsstanden ✓ Gepersonaliseerde coaching met app

Lees meer
50%korting Promotie: Promotie voorwaarden: Oral-B elektrische tandenborstels en 4 stuks opzetborstels alle varianten.
van € 39.99 voor € 19.99
Spaar 7 Air Miles

Met timer

✓Timer via de app ✓ A.I poetstracking ✓ 5 poetsstanden

Lees meer
50%korting Promotie: Promotie voorwaarden: Oral-B elektrische tandenborstels en 4 stuks opzetborstels alle varianten.
Gratis bezorgd
van € 189.99 voor € 94.99
Spaar 37 Air Miles

Poetsdruksensor

✓ Heeft een poetsdruksensor ✓ Easy-start programma om te wennen ✓ met 1 keer laden 2 weken gebruiken

Lees meer
Bijna uitverkocht
Gratis bezorgd
€ 99.99
Spaar 39 Air Miles

Welke elektrische tandenborstelkop past het beste bij jouw gebit? 

Eigenlijk zijn de verschillende elektrische tandenborstelkopjes vergelijkbaar met de verschillende soorten gewone tandenborstels. Zoals er gewone tandenborstels zijn voor gevoelige tanden, whitening en met schuine borstelharen, zo zijn er ook opzetkopjes in deze varianten. Hieronder zetten we verschillende elektrische tandenborstelkopjes op een rij.

Elektrische tandenborstelkopjes

Elektrische tandenborstel voor je kind of toch een gewone tandenborstel?

Tanden poetsen bij je kind kan een lastige opgave zijn. Of je dit nu met een elektrische of handtandenborstel doet, maakt vaak niet veel verschil. Tandenborstelfabrikanten proberen in ieder geval hun tandenborstels er zo leuk mogelijk uit te laten zien. Zo zijn er kindertandenborstels, tandpasta en opzetkopjes met Pokemon, Woezel & Pip, Cars en Frozen! Daarnaast zijn er zelfs handige apps die ervoor zorgen dat je kind in ieder geval 2 minuten poetst. 

Of je nu met een elektrische of handtandenborstel poetst, let in ieder geval op het volgende:

 • Kies een kindertandenborstel met zachte haren: hierdoor beschadig je het tandvlees minder snel.
 • Kies een kleine kop die gemakkelijk in de mond past.

Voor een elektrische tandenborstel voor kinderen geldt:

 • Je kunt vanaf 3 jaar beginnen met een elektrische tandenborstel
 • Kies een elektrische tandenborstel speciaal voor kinderen. Deze roteert en pulseert minder hard dan die voor volwassenen, en dat is beter voor het tandvlees.

Ook in dit geval is het zo dat een elektrische tandenborstel meer tandplak verwijdert dan een gewone tandenborstel. 

(Elektrische) tandenborstels voor kinderen

Poetsinstructie voor de elektrische en gewone tandenborstel

Benieuwd hoe je effectief tandplak verwijdert en hoe je het meeste uit je tandenborstel haalt? Houd je dan aan onderstaande poetsinstructie. 

Poetsinstructie gewone tandenborstel

Wil je weten hoe je het beste met een handtandenborstel kunt poetsen? Volg dan de volgende poetsinstructie:

 1. Zet de borstel schuin (45 graden) op het tandvlees en maak heen en weer gaande bewegingen, zonder al te hard te duwen. 
 2. Poets de buitenkant van al je tanden, zowel boven als onder. 
 3. Gebruik dezelfde methode om je tanden aan de binnenkant te poetsen. 
 4. Poets de bovenkant van je kiezen van de boven- en onderkaak. 
 5. Om de binnenkant van je tanden te poetsen, kan je je tandenborstel het beste verticaal houden en van boven naar beneden op en neer bewegen. 
 6. Ook het poetsen van je tong draagt ​​bij aan een gezond gebit. Hierdoor verwijder je bacteriën. 

Poetsinstructie elektrische tandenborstel

Wil je weten hoe je het beste met een elektrische tandenborstel kunt poetsen? Volg dan de volgende poetsinstructie:

 1. Zet de borstel onder een kleine hoek op het tandoppervlak net over de tandvleesrand. Gebruik weinig druk. 
 2. Houd de borstel enkele seconden stil op de tand of kies. De borstel maakt zelf de poetsbeweging. 
 3. Beweeg de borstel om deze naar de volgende tand of kies te brengen. Volg daarbij de vorm van je tanden en kiezen, waardoor de borstel ook tussen je tanden en kiezen komt. 
 4. Houd een vaste poetsvolgorde aan en let ook op de achterkant van de laatste kiezen en de binnenkant van je gebit. 

Hoe verzorg ik mijn gebit verder?

Naast het poetsen met een elektrische tandenborstel of gewone tandenborstel kun je je mond nog op andere manieren schoonhouden. Zo kun je flossen, maar ook tandenragers en/of tandenstokers gebruiken. Wat het beste bij jou past is een kwestie van proberen. Daarnaast kun je natuurlijk ook advies vragen aan je tandarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Mondanalyse

Hoe verzorg je jouw mond optimaal?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel mondadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.