gaatje in kies of tand

Gaatje in kies of tand? Zo voorkom je het!

Een gaatje in je kies of tand leidt soms al tot kiespijn, een slechte adem en verkleuringen van de tanden. Alsof dat al niet erg genoeg is, zit je natuurlijk ook niet op een extra tandartsbezoek te wachten. Ben jij gevoelig voor een gaatje in je kies of tand? Voorkom ze dan met deze zes tips!

Tip 1: vermijd teveel suikers en koolhydraten

Elke tand heeft een buitenste, beschermende laag met glazuur. Helaas zetten de bacteriën in tandplak koolhydraten en suikers om in zuur, wat vervolgens het tandglazuur aantast. Hierdoor kan een gaatje in je kies of tand ontstaan. Als je snel last hebt van een gaatje in je kies of tand is het een idee te minderen met suikers en/of koolhydraten. Ga daarentegen niet als een gek vasten met allerlei voedingsstoffen. Je hebt ze vaak nodig voor bijvoorbeeld je energiehuishouding. Bespreek eventueel met je huisarts hoe je dit het beste kunt aanpakken. Als je frisdrank, zure dranken of andere dranken drinkt die het tandglazuur aantasten, kun je dit beter zoveel mogelijk beperken of met een rietje drinken.

Tip 2: beperk het aantal eet- en drinkmomenten

Naast een verandering van het soort voeding is een aanpassing van je eetmomenten ook een optie. Zorg ervoor dat je per dag maximaal zes á zeven eetmomenten hebt: drie keer een hoofdmaaltijd en drie/vier keer een tussendoortje. Als je een keer tussendoor snoept, eet het dan in één keer achter elkaar. Dit is beter voor je gebit dan de hele dag door snoepjes te eten.

Tip 3: verzorg je tanden goed

Een goede mondhygiëne heeft een aantal vereisten. Lees hieronder welke tandenborstel, tandpasta, poets wijze en overige middelen je het beste kunt gebruiken.

Tandenborstel

Gebruik een zachte tandenborstel met een kleine borstelkop of een elektrische tandenborstel. Met een elektrische tandenborstel kun je gemakkelijk tandplak verwijderen, omdat deze al de juiste poetsbeweging maakt. Vervang je tandenborstel elke drie maanden of eerder als de haartjes ver uit elkaar gaan staan.

Fluoride Tandpasta

Fluoride beschermt je gebit tegen gaatjes. Het herstelt namelijk de onbalans die is veroorzaakt door zuren. Als je snel gaatjes hebt is een tandpasta of mondspoelmiddel met deze stof een aanrader.

Poetswijze

Poets twee keer per dag je tanden. Focus je vooral op de overgang van het tandvlees naar je tanden. Zet je tandenborstel bij deze overgang met een hoek van 45 graden. Druk je tandenborstel niet te hard tegen je tandvlees aan en zorgt tijdens het poetsen dat je geen één tand of kies overslaat. Het beste is een bepaalde volgorde aan te houden. Begin bijvoorbeeld rechtsonder aan de binnenkant van de kiezen, dan de bovenkant en vervolgens de voorkant. Poets vervolgens steeds meer richting de linkerkant van je gebit.

Flossen en schrapen

Gebruik je nog geen flosdraad, ragers of tandenstokers? Deze zijn een goede aanvulling op het poetsen, omdat je zo de ruimte tussen je tanden schoonmaakt. Pak ook regelmatig een tongschraper erbij, aangezien je tong een broedplaats van bacteriën kan zijn.

Tip 4: tandplakverklikker

Dat je het niet ziet zitten, wil niet zeggen dat het er niet is. Tandplak is namelijk lichtgeel van kleur, waardoor het niet goed zichtbaar is. Tandplakverklikkers zijn tabletjes die een rode kleurstof verspreiden op de plekken waar tandplak zit. Zo kun je dus gericht tanden poetsen!

Tip 5: sla geen halfjaarlijkse controle over

Een gaatje in je kies of tand ontstaat geleidelijk. Zelf heb je dat in het begin niet door, omdat het dan geen klachten geeft. Een tandarts merkt het echter wel op tijdens een controle en kan dan gelijk actie ondernemen. Sla daarom geen halfjaarlijkse controles over.

Tip 6: voorkom andere mondproblemen

Gaatjes ontstaan soms door andere mondklachten, bijvoorbeeld een droge mond. Een droge mond kun je onder andere bestrijden met (suikervrije!) kauwgom, een bevochtigingsmiddel of mondspoeling. Lees meer over een droge mond in het dossier Droge mond van Gezondheidsplein.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.