Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Vrouw bekijkt haar gebit in de spiegel

Gaatje in kies of tand? Zo kun je het voorkomen!

Ben je tijdens een tandartsbezoekje erachter gekomen dat je een gaatje in je tanden hebt? Dat betekent dat je je gebit extra zorg moet geven. Wil je weten hoe je gaatjes kunt voorkomen, maar ook hoe je ze herkent? Je leest het hier.

Shop hier mondverzorging

Artikel opslaan

Gaatjes in je tanden en kiezen voorkomen

Gaatjes (ook wel cariës genoemd) in je kies of tand leiden soms al tot kiespijn, een slechte adem en verkleuringen van de tanden. Alsof dat al niet erg genoeg is, zit je natuurlijk ook niet op een extra tandartsbezoek te wachten. Ben jij gevoelig voor een gaatje in je kies of tand? Voorkom ze dan met deze zeven tips!

Tip 1. Vermijd te veel suikers en koolhydraten

Elke tand heeft een buitenste, beschermende laag met glazuur. Helaas zetten de bacteriën in tandplak koolhydraten en suikers om in zuur, wat vervolgens het tandglazuur aantast. Hierdoor kan een gaatje in je kies of tand ontstaan. Als je snel last hebt van cariës is het een idee om te minderen met suikers of koolhydraten. Ga daarentegen niet als een gek vasten met allerlei voedingsstoffen. Je hebt ze vaak nodig voor bijvoorbeeld je energiehuishouding. Als je frisdrank, zure dranken of andere dranken drinkt die het tandglazuur aantasten, kun je dit beter zoveel mogelijk beperken of met een rietje drinken.

Tip 2. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten

Naast een verandering van het soort voeding is een aanpassing van je eetmomenten ook een optie. Zorg ervoor dat je per dag maximaal zes à zeven eetmomenten hebt: drie keer een hoofdmaaltijd en drie tot vier keer een tussendoortje. Als je een keer tussendoor snoept, eet het dan in één keer achter elkaar. Dit is beter voor je gebit dan de hele dag door snoepjes te eten.

Tip 3. Verzorg je tanden goed

Een goede mondhygiëne heeft een aantal vereisten. Lees hieronder welke tandenborstel, tandpasta, poetswijze en overige middelen je het beste kunt gebruiken.

Tandenborstel

Gebruik een zachte tandenborstel met een kleine borstelkop (zo kun je het beste bij alle kiezen achter in je mond) of een elektrische tandenborstel. Met een elektrische tandenborstel kun je gemakkelijk tandplak verwijderen, omdat deze al de juiste poetsbeweging maakt. Vervang je tandenborstel elke drie maanden of eerder als de haartjes ver uit elkaar gaan staan.

Fluoridetandpasta

Fluoride beschermt je gebit tegen gaatjes. Het herstelt namelijk de onbalans die is veroorzaakt door zuren. Als je snel gaatjes hebt is een tandpasta of mondspoelmiddel met deze stof een aanrader. Lees hier meer over welke tandpasta het meest geschikt is voor jouw gebit.

Bekijk hier onze tandpasta's met fluoride

Poetswijze

Poets twee keer per dag je tanden. Focus je vooral op de overgang van het tandvlees naar je tanden. Zet je tandenborstel bij deze overgang in een hoek van 45 graden. Druk je tandenborstel niet te hard tegen je tandvlees aan en zorgt tijdens het poetsen dat je geen één tand of kies overslaat. Het beste is een bepaalde volgorde aan te houden. Begin bijvoorbeeld rechtsonder aan de binnenkant van de kiezen, dan de bovenkant en vervolgens de voorkant. Poets vervolgens steeds meer richting de linkerkant van je gebit.

Flossen en schrapen

Gebruik je nog geen flosdraadragers of tandenstokers (of andere flosproducten)? Deze zijn een goede aanvulling op het poetsen, omdat je zo de ruimte tussen je tanden schoonmaakt. Pak ook regelmatig een tongschraper erbij, aangezien je tong een broedplaats van bacteriën kan zijn.

Video: met de juiste mondverzorgingsroutine voorkom je gaatjes

In deze video zie je stap voor stap hoe een gezonde mondroutine eruitziet. Handig, want zo weet je zeker dat je geen stappen overslaat. Houd je deze routine aan, dan is de kans dat je gaatjes krijgt een stuk kleiner!

 

Tip 4. Tandplakverklikker

Dat je het niet ziet zitten, wil niet zeggen dat het er niet is. Tandplak is namelijk lichtgeel van kleur, waardoor het niet goed zichtbaar is. Tandplakverklikkers zijn tabletjes die een rode kleurstof verspreiden op de plekken waar tandplak zit. Zo kun je dus gericht tandenpoetsen!

Tip 5. Sla geen halfjaarlijkse controle over

Een gaatje in je kies of tand ontstaat geleidelijk. Zelf heb je dat in het begin niet door, omdat het dan geen klachten geeft. Een tandarts merkt het echter wel op tijdens een controle en kan dan gelijk actie ondernemen. Sla daarom geen halfjaarlijkse controles over. 

Tip 6. Denk eens aan probiotica

Dat probiotica helpt om je immuunsysteem een handje te helpen, is niet geheel nieuw. Maar hetzelfde geldt voor de weerstand van je mond! Probiotica helpt namelijk om de goede bacteriën in je mond op peil te houden, waardoor de gezondheid van je tanden en tandvlees verbetert. Mondprobiotica zijn er in kleine tabletjes die je in je mond op laat lossen. In een gezonde mond krijgen gaatjes in je tanden geen kans. De goede bacteriën gaan de strijd aan met de slechte bacteriën, op naar een gezonde mond dus!

Tip 7. Voorkom andere mondproblemen

Gaatjes ontstaan soms door andere mondklachten, bijvoorbeeld een droge mond. Een droge mond kun je onder andere bestrijden met (suikervrije!) kauwgom, een bevochtigingsmiddel of mondspoeling. Lees hier meer over een droge mond.

Bekijk hier onze favoriete mondverzorgingsproducten

Hoe kun je een (beginnend) gaatje in je tand of kies herkennen?

Een gaatje in je tand of kies is zelf lastig te herkennen. Je kunt het proberen te herkennen door te kijken en te voelen.

Hoe ziet een gaatje in je tand of kies eruit? Een gaatje kun je herkennen door een verkleuring op je tand of kies. Vaak is dit een witte of bruine vlek. Ook kun je letten op tandplak. Heb je veel tandplak, dan heb je een grotere kans op gaatjes. Je herkent tandplak als een kleverig laagje op je tanden. Het bevindt zich voornamelijk aan de rand van je tandvlees en is witgelig van kleur. Meer weten over tandplak en hoe dit verandert in tandsteen? Lees hier verder over tandplak en tandsteen.

Daarnaast kun je een (beginnend) gaatje soms voelen. Dan krijg je last van gevoelige tanden en ervaar je een pijnprikkel als je iets warms, kouds, zoets of zuurs eet.

Let op: een gaatje geeft in het begin vaak geen klachten. Dit maakt het lastig om het zelf te herkennen. Daarom is het ook zo belangrijk om regelmatig voor controle naar je tandarts of mondhygiënist te gaan. Als je gaatje in je tand of kies echt pijn gaat doen, is de ontsteking vaak al verder gevorderd. Het liefst merk je gaatjes dus eerder op!

Twijfel je of je een gaatje hebt? Ga dan altijd langs je tandarts of mondhygiënist. Het is namelijk van belang om een gaatje in een vroeg stadium te ontdekken. Zo kan het direct behandeld worden en voorkom je erger, zoals rotte tanden en zwarte kiezen.

Wat te doen als je een gaatje in je kies of tand hebt?

Heb je een gaatje ontdekt in je gebit? Ga dan langs je tandarts of mondhygiënist. Hij of zij kan het gaatje behandelen, zodat het tandbederf niet erger wordt. Als je een gaatje niet op tijd laat behandelen, kunnen de bacteriën van het gaatje in je tandzenuw komen en een ontsteking aan de wortel veroorzaken. Om dit op te lossen is een wortelkanaalbehandeling nodig. Voorkomen is dus beter dan genezen!

We hopen dat je met onze bovenstaande tips gaatjes in de toekomst kunt voorkomen. Meer lezen over mondverzorging? Lees dan ook eens onze artikelen over bloedend en ontstoken tandvlees, verstandskies trekken, tandenknarsen, en wat een witte of pijnlijke tong betekent.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Mondanalyse

Hoe verzorg je jouw mond optimaal?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel mondadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.