Etos is genomineerd voor Website van het jaar 2024!

Stem nu
vrouw met donker haar die naar beneden kijkt en lacht

Ontstoken tandvlees

Is je tandvlees rood, gezwollen of bloedt het tijdens het poetsen? Dan is de kans groot dat je tandvlees ontstoken is. Je hoeft nu niet in paniek te raken, maar het is wel belangrijk om actie te ondernemen. Als je namelijk niks aan een tandvleesontsteking doet, kun je in het ergste geval je tanden verliezen. Dit wil je natuurlijk niet! Wij vertellen je daarom alles wat je over ontstoken tandvlees moet weten.

Shop hier mondverzorging

Artikel opslaan

Wat is ontstoken tandvlees?

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om je tanden en kiezen en bloedt niet tijdens het poetsen of eten. Ontstoken tandvlees is rood, gezwollen en bloedt sneller bij aanrakingen. De meeste mensen hebben niet door dat ze een tandvleesontsteking hebben, omdat het vaak geen pijn doet. Een beginnende tandvleesontsteking noemen we ook wel gingivitis. Ontstoken tandvlees klinkt misschien onschuldig, maar het gaat niet vanzelf over. Als je er niets aan doet, kan de ontsteking zich uitbreiden naar je kaakbot. Dit noemen we parodontitis. Je tandvlees verslapt, waardoor je tanden en kiezen los komen te staan. In het ergste geval kun je zelfs tanden en kiezen verliezen.

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking. Het is een ontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Deze vorm van tandvleesontsteking gaat een stuk dieper, namelijk tot aan het kaakbot rondom de kiezen en tanden. Parodontitis is een ontsteking van het bot waardoor het tandvlees losraakt van de tanden en kiezen. In deze tussenruimte kunnen bacteriën gemakkelijk groeien waardoor tandplak ontstaat.

Is parodontitis besmettelijk?

Je vraagt je misschien af of parodontitis besmettelijk is. We kunnen je geruststellen, want parodontitis is (gelukkig) niet besmettelijk.

Wat zijn de symptomen van ontstoken tandvlees?

Je kunt een tandvleesontsteking herkennen aan de volgende symptomen:

Wat zijn de oorzaken van ontstoken tandvlees?

Als je je tanden niet goed poetst of de ruimtes tussen je tanden niet goed schoonmaakt, ontstaat er tandplak. Tandplak bestaat voor een groot deel uit bacteriën. Deze bacteriën kunnen een tandvleesontsteking veroorzaken. De belangrijkste oorzaak van ontstoken tandvlees is dus een slechte mondhygiëne.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van ontstoken tandvlees, zijn:

  • een ongezond voedingspatroon
  • roken
  • langdurig gebukt gaan onder stress
  • bepaalde ziektes, bijvoorbeeld diabetes
  • het gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva en slaapmiddelen
  • hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de overgang of zwangerschap

Wat kun je zelf doen tegen ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees gaat niet vanzelf over. Het is daarom belangrijk om er niet te lang mee rond te lopen. Dit kun je zelf doen tegen ontstoken tandvlees:

  • Houd je gebit, je tandvlees en je tong schoon. Poets je tanden en kiezen daarom twee keer per dag en gebruik tandenstokerstandenragersflosdraad of andere flosproducten om achtergebleven voedselresten te verwijderen. Zo voorkom je ook gaatjes. Neem óók je tandvlees (let op dat je niet te hard poetst) en je tong mee tijdens het poetsen. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel of een speciale tongschraper. Draag je een kunstgebit? Vergeet dan niet om op de juiste manier je kunstgebit te reinigen.
  • Kies voor een elektrische tandenborstel. Hiermee kun je namelijk veel meer tandplak verwijderen dan met een gewone handtandenborstel.
  • Breng twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist.
  • Poets niet te hard. Oral-B heeft bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel met druksensor die je een seintje geeft als je te hard poetst. Handig!
  • Gebruik na het poetsen mondwater. Dit kan helpen om tandplak makkelijker te verwijderen.
  • Probeer stress te verminderen. Als je langdurig last hebt van stress, kun je eerder last krijgen van ontstekingen.

Helpt dit niet of onvoldoende? Neem dan contact op met je tandarts of mondhygiënist.

Video: met deze mondroutine ga je ontstoken tandvlees tegen

Ben jij benieuwd hoe de juiste mondroutine er nou precies uitziet? Bekijk dan deze video. Volg de eenvoudige stappen en zorg dat je ontstoken tandvlees geen kans geeft!

 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Shop hier onze favoriete producten

 

 

Mondanalyse

Hoe verzorg je jouw mond optimaal?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel mondadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.