Eetschema baby 1 jaar
Als je kleintje de leeftijd van een jaar heeft bereikt, kan hij of zij steeds meer mee-eten met de familie. Wat gaat de tijd toch snel! Nu kun je je baby drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes per dag geven. Naast de hoofdmaaltijden heeft je kindje bijvoeding nodig, die kan bestaan uit granenpap, groente(hapjes) of fruit(hapjes). Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een goed eetschema voor je baby? Neem dan een voorbeeld aan onderstaand voedingsschema.
Ontbijt
- Een bordje granenpap van 200 ml. Tip: Kabrita granenpapje geeft jouw baby alles wat hij of zij nodig heeft voor een goede start van de dag. Kabrita granenpap combineert de mildheid van geitenmelk met vezels en fruit en is beschikbaar in de versies meergranen en appel en mango. Dit granenpapje is biologisch en geschikt voor kindjes vanaf twaalf maanden.
- Optioneel: een paar stukjes lichtbruin brood met halvarine of margarine en broodbeleg.
Tussendoortje
- Fruit (vers fruit of een fruithapje voor kinderen vanaf twaalf maanden).
- Een bekertje lauwe thee of water.
Lunch
- Een tot twee sneetjes lichtbruin of volkorenbrood met halvarine of margarine en broodbeleg.
- 150 ml borstvoeding of opvolgmelk.
Tussendoortje
- Fruit (vers fruit of een fruithapje voor kinderen vanaf twaalf maanden) of een cracker, soepstengel of korstjes brood.
- Een bekertje lauwe thee of water.
Avondeten
- Groente, ei, aardappelen, pasta, rijst en vlees. Probeer je kindje mee te laten eten met de rest van het gezin. Snijd de maaltijden fijn en voeg geen extra zout toe.
- Alternatief: een groentehapje.
- Een bekertje water, borstvoeding of een flesje met 100 ml volle yoghurt.
Voor het slapengaan
Geef je kleintje gedurende de dag een paar keer een bekertje water of lauwe thee naar behoefte.
Welk broodbeleg is geschikt voor een baby van 1 jaar?
Als je baby zeven of acht maanden oud is, gaat hij of zij steeds meer brood eten. Je kleintje ontdekt op dat moment allemaal nieuwe smaken, zo ook nieuwe smaken broodbeleg. Als je kleintje net begint met het eten van broodbeleg, is smeerbaar broodbeleg een goede optie. Denk aan:
- Geprakt groente of fruit, zoals banaan, aardbei, avocado en appelmoes.
- 100% pindakaas of notenpasta.
- Zuivelspread light, cottage cheese of hüttenkäse.
- Zelfgemaakte hummus.
- Vegetarische smeerworst (zonder zout).
Gaat het eten van smeerbaar broodbeleg goed? Dan kun je het broodbeleg voor je kleintje gaan afwisselen met niet-smeerbare opties, zoals:
- Stukjes groente of fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, appel en aardbei.
- Magere vleeswaren, zoals kipfilet en kalkoenfilet.
- Een hardgekookt eitje, roerei of omelet (zonder zout).
- Stukjes vis.
Welk broodbeleg is niet geschikt voor een baby van 1 jaar?
Hoewel je kindje steeds meer met het gezin mee-eet, kun je nog niet elk broodbeleg op de boterhammen van je kleintje smeren. Blijf weg van broodbeleg dat veel zout, rauwe melk of verzadigde vetten bevat. Geef je kindje ook geen rauwe vleeswaren.
Dit broodbeleg kun je je baby van twaalf maanden beter niet geven:
- Leverproducten, zoals smeerworst of leverpaté.
- Rauwe vleeswaren, zoals filet americain, ossenworst en rosbief.
- Bewerkte vleeswaren, zoals grillworst en boterhamworst.
- Smeerkaas, rauwmelkse kaas en gewone kaas. Wil je je kindje toch graag kaas geven? Kies dan voor mozzarella, zuivelspread, cottage cheese of hüttenkäse.
Wat te doen als je dreumes niet wil eten?
Houd je dreumes de kaken stijf op elkaar, wat je ook voor zijn of haar neus zet? Dit kan erg vervelend en frustrerend zijn voor jou als ouder. Hierbij een aantal tips voor als je dreumes niet wil eten:
- Combineer nieuw voedsel met vertrouwd voedsel. Om je kind aan nieuwe smaken en texturen te laten wennen, kun je nieuw voedsel combineren met eten dat je kindje lekker vindt.
- Zorg dat het eten er leuk uitziet. Kinderen zijn sneller geneigd om voedsel te eten, wanneer het er leuk uitziet. Maak bijvoorbeeld een grappig gezichtje van het broodbeleg of leg stukjes groente neer in de vorm van een bloemetje. Wees creatief!
- Geef het goede voorbeeld. Heeft je kind moeite met het proberen van een stukje broccoli? Laat zien dat jij de broccoli opeet en ervan geniet. Zo is je kindje sneller geneigd om het ook te proberen.
- Wees consequent en houd vol. Wil je kind geen nieuw voedsel proberen en gaat zijn of haar mond alleen open bij een oude vertrouwde boterham met banaan? Geef niet toe aan dit gedrag en blijf het nieuwe voedsel aanbieden, totdat je kind een hapje heeft genomen. Als je zwicht en je kind de boterham met banaan geeft, is al je harde werk voor niets geweest.
- Begin bij een paar hapjes. Dwing je kind niet meteen om een heel bord met nieuw voedsel te eten. Begin bij het proberen van een of een paar hapjes, zodat je kindje gewend raakt aan nieuwe smaken.
- Blijf rustig en herhaal de regels. Hoe moeilijk het ook kan zijn om rustig te blijven, zul je dit toch moeten proberen. Geef duidelijk aan hoeveel hapjes je kind moet proberen te eten en dat er geen andere optie is. Word niet boos als het wat langer duurt en herhaal de regels rustig, totdat je kind de hapjes heeft genomen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.