Babyvoeding
Pap voor baby’s: alles wat je moet weten
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Als je kleintje een paar maanden oud is, kun je naast borst- of flesvoeding beginnen met het geven van pap. Maar wanneer begin je hier precies mee en welke soorten pap zijn er eigenlijk? Hoe voer je pap en hoe weet je welke pap gezond is voor je baby? En is pap eigenlijk wel gezonder dan brood? In dit artikel leggen we je alles uit over pap voor baby’s.
Vanaf wanneer kan je pap geven aan je baby?
Je kunt beter niet te vroeg beginnen met het geven van pap aan je baby. Als je kindje 4 maanden oud is, kun je je baby voor het eerst wat pap geven. Voor die tijd kan het spijsverteringsstelsel van je baby de vezels in pap nog niet goed verteren.
Je kunt het beste beginnen met rijstebloempap. Rijstebloem is licht verteerbaar, omdat het weinig vezels bevat. Door het geven van rijstebloempap leert je baby een andere smaak kennen. Ook went het lichaam van je baby aan een andere vorm van voedsel dan melk. Omdat het de eerste pap is die je kindje krijgt en hij of zij dus nog even moet wennen aan de vezels, raden we je aan om niet elke dag rijstebloempap te geven.
Welke pap is geschikt voor baby's
Zodra je baby 6 maanden oud is, kun je van rijstebloempap overgaan op pap met fijne granen. Ook haverpap, oerpap of speltpap zijn geschikt voor je baby van zes maanden. Variëren is gezond, dus je kunt gerust verschillende soorten pap aan je baby geven. Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.
Tip: in de winkel liggen veel verschillende soorten pap. Kies altijd de variant zonder toegevoegde suikers of toegevoegd zout. Hierdoor krijgt je baby geen onnodige calorieën binnen. Toegevoegde suikers zijn bovendien slecht voor de tandjes van je baby.
Met welke melk kan je pap maken?
Pap kun je het beste maken met kunstvoeding. In natuurlijke moedermelk zit namelijk een enzym waardoor de pap niet goed bindt. Daarom raden we je aan om opvolgmelk te gebruiken voor de pap van je baby, totdat je kindje een jaar oud is. Na deze leeftijd kun je gewone melk gebruiken.
Pap geven met een lepel of met een papfles?
Het geven van pap kun je het beste doen met een plastic, smalle en niet te diepe lepel. Het is goed voor de motoriek van je baby om pap te eten met een lepel, omdat hij of zij hierdoor kan oefenen met kauwen en slikken. Ook gaat het geven van pap met een lepel vaak langzamer dan met een fles. Dit is goed voor je baby, omdat de darmpjes van je baby dan meer tijd hebben om de pap te verwerken. Hierdoor krijgt je baby minder snel last van buikpijn of buikkrampjes.
Tip: is de pap te dun om met een lepel te kunnen geven? Doe dan de volgende keer wat minder melk bij de pap.
Helpt pap om je baby te laten doorslapen?
De mythe dat je baby door pap langer doorslaapt, kunnen we bij deze (helaas) in de prullenbak gooien. Natuurlijk kan het zo zijn dat je baby beter slaapt nadat hij of zij heeft gegeten. Dit geldt alleen niet voor elke baby. Je kleintje slaapt nu eenmaal wanneer hij of zij daar aan toe is. Je kan altijd proberen of het voor jouw baby toevallig wel werkt, maar verwacht er niet te veel van.
Is brood beter dan pap?
Eet je baby al stukjes brood? In plaats daarvan kun je je kindje af en toe wat pap geven. Zowel brood als pap is gemaakt van granen en de voedingswaarden zijn vergelijkbaar. Toch raden we je aan om brood niet te vaak te vervangen door pap. Door brood te eten leert je baby namelijk kauwen. Hierdoor ontwikkelen de mondspieren van je kleintje zich beter, wat goed is voor de spraakontwikkeling van je kindje. Bovendien bevat brood jodium, een mineraal dat niet voorkomt in pap. Een nadeel van brood is dat er vaak zout aan toe is gevoegd. Te veel zout is niet gezond voor je baby. We raden aan om zelf brood te bakken of om brood te kopen met minder zout. Probeer daarom een goede balans te vinden tussen het geven van brood en pap aan je baby.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.