cholesterolmeting

Cholesterolmeting

Het liefst blijven we ons hele leven kerngezond. Het is zo fijn om je goed te voelen! Hoewel ‘je goed voelen’ voor iedereen iets anders betekent, begint het bij de basis: een gezond werkend lijf. Een van de voorwaarden voor een goed werkend lijf is een gezond cholesterol. Maar hoe zat het ook alweer: wat zegt je cholesterol over je gezondheid?

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft een te hoog cholesterolgehalte. En dan hebben we meteen een vraag voor jou: weet jij of je een hoog cholesterolgehalte hebt? Grote kans van niet, want een hoog cholesterolgehalte begint pas laat te gillen. Zonde, want je kunt er heel gemakkelijk achterkomen hoe (on)gezond jouw cholesterolgehalte is. Hoe? Met een simpele meting! Alleen, waarom zou je zo’n meting doen?

Wat is je cholesterol?

Laten we bij het begin beginnen en een geheimpje met je delen: ‘het’ cholesterol bestaat helemaal niet. Net zoals ‘de’ groente niet bestaat; er zijn immers allerlei soorten! Bij cholesterol is dat net zo. Cholesterol is een vetachtige stof die in de vorm van bolletjes in je lichaam voorkomt. Om die bolletjes zit een laagje eiwit zodat het cholesterol door het bloed kan worden vervoerd. En dat is niet altijd hetzelfde eiwit. De twee belangrijkste zijn:

  • Low Density Lipoproteïne (LDL)
  • High Density Lipoproteïne (HDL)

Dit klinkt best ingewikkeld, of niet? Wat goed is om te weten: cholesterol is een vetachtige stof en het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Het lichaam gebruikt het als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Hartstikke nuttig dus!

Wat zegt je cholesterol over je gezondheid?

Het woord cholesterol koppelen we vaak direct aan een risico. Jij ook? Eigenlijk is dat niet terecht. Cholesterol is een lichaamseigen en nuttige stof. Het is een bouwstof voor cellen en hormonen. Ook houdt cholesterol het lichaamsweefsel gezond en heb je het nodig voor de productie van vitamine D.

De instinker zit in het volgende. In het ideale geval maakt het lichaam exact genoeg cholesterol aan, zodat je van de voordelen kunt profiteren. Helaas gebeurt dat niet altijd. Soms maakt je lijf te veel cholesterol aan en een hoog cholesterolgehalte vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

Daar komt bij dat het LDL-cholesterol zich kan vastzetten in de binnenwand van de bloedvaten. Ze blijven plakken aan beschadigingen van de vaatwanden. Die beschadigingen ontstaan door bijvoorbeeld roken en ouderdom. Blijf je er te lang mee rondlopen, dan blijft er steeds meer cholesterol in je bloedvaten plakken. Hierdoor worden je vaten nauwer en kunnen er bloedpropjes ontstaan. Organen zoals je hart en hersenen krijgen dan een tekort aan zuurstof. En dat kan weer leiden tot een TIA, beroerte of een hartinfarct. Om die reden wordt LDL dan ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd.

Wat kan een cholesterolmeting je vertellen?

Het liefst gaan we allemaal zo fit als een hoentje door het leven. Dat lukt niet dag in dag uit, maar als je het optimale uit jouw gezondheid wilt halen, is het aan te raden om je eigen cholesterolgehalte te weten. De hoeveelheid cholesterol in je bloed is namelijk een indicatie voor je gezondheid op lange termijn.

Erachter komen hoe het met jouw cholesterolgehalte is gesteld, kan maar op een manier: door deze te meten. Je merkt namelijk niets van een hoog cholesterolgehalte. Door je persoonlijke getallen te kennen, weet je ook waar je aan kunt werken om de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten te verkleinen. En weet: preventie werkt goed en het is nooit te laat om daarmee te beginnen.

Etos gezondheidscheck

Bij Etos helpen we je graag een handje bij gezond leven en gezonde keuzes maken. Daarom kun je bij ons in de winkel een gezondheidscheck doen, om erachter te komen hoe het met je gaat. Maak nu een afspraak voor een cholesterolmeting, kom achter jouw waardes en krijg advies op maat.

Naar gezondheidscheck

Bekijk winkelmandje