Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Cholesterol meten: zo doe je dat

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft een te hoog cholesterolgehalte. En dan hebben we meteen een vraag voor jou: weet jij of je een hoog cholesterolgehalte hebt? Grote kans van niet, want een hoog cholesterolgehalte begint pas laat te gillen. Zonde, want je kan er heel gemakkelijk achterkomen hoe (on)gezond jouw cholesterolgehalte is. Hoe? Met een simpele meting of zelftest! Alleen, waarom zou je zo’n meting doen? 

cholesterolmeting

Wat is je cholesterol?

Laten we bij het begin beginnen en een geheimpje met je delen: ‘het’ cholesterol bestaat helemaal niet. Net zoals ‘de’ groente niet bestaat; er zijn immers allerlei soorten! Bij cholesterol is dat net zo. Cholesterol is een vetachtige stof die in de vorm van bolletjes in je lichaam voorkomt. Om die bolletjes zit een laagje eiwit zodat het cholesterol door het bloed kan worden vervoerd. En dat is niet altijd hetzelfde eiwit. De 2 belangrijkste zijn:

 • Low Density Lipoproteïne (LDL)
 • High Density Lipoproteïne (HDL)

Dit klinkt best ingewikkeld, of niet? Wat goed is om te weten: cholesterol is een vetachtige stof en het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Het lichaam gebruikt het als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Hartstikke nuttig dus!

Wat zegt je cholesterol over je gezondheid?

Het woord cholesterol koppelen we vaak direct aan een risico. Jij ook? Eigenlijk is dat niet terecht. Cholesterol is een lichaamseigen en nuttige stof. Het is een bouwstof voor cellen en hormonen. Ook houdt cholesterol het lichaamsweefsel gezond en heb je het nodig voor de productie van vitamine D.

De instinker zit in het volgende. In het ideale geval maakt het lichaam exact genoeg cholesterol aan, zodat je van de voordelen kan profiteren. Helaas gebeurt dat niet altijd. Soms maakt je lijf te veel cholesterol aan en een hoog cholesterolgehalte vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

Daar komt bij dat het LDL-cholesterol zich kan vastzetten in de binnenwand van de bloedvaten. Ze blijven plakken aan beschadigingen van de vaatwanden. Blijf je er te lang mee rondlopen, dan blijft er steeds meer cholesterol in je bloedvaten plakken. Hierdoor worden je vaten nauwer en kunnen er bloedpropjes ontstaan. Organen zoals je hart en hersenen krijgen dan een tekort aan zuurstof. En dat kan weer leiden tot een TIA, beroerte of een hartinfarct. Om die reden wordt LDL dan ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd.

Hoe ontstaat een verhoogd cholesterolgehalte?

Hieronder lees je welke factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een verhoogd cholesterol.

 • Voeding: voeding met een te hoog gehalte aan verzadigde vetzuren en calorieën.
 • Aanleg: je kan aanleg hebben voor een hoog cholesterol. De oorzaak hiervoor is onbekend. Soms is een erfelijke factor de oorzaak voor een te hoog cholesterolgehalte.
 • Andere ziekte: gevolg van een andere ziekte die het cholesterolgehalte beïnvloedt, zoals een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie), lever- en nieraandoeningen, overmatig alcoholgebruik of medicijnen.

Wanneer moet je je cholesterolgehalte laten meten?

Er zijn verschillende redenen om je cholesterol te laten meten.

 • Er is een hart- en vaatziekte bij je vastgesteld.
 • Je hebt suikerziekte.
 • Je bent een man van 50 jaar of ouder en er spelen andere risicofactoren, zoals roken en hypertensie.
 • Er zijn aanwijzingen voor een (erfelijke) vetstofwisselingsstoornis.
 • Hart- en vaatziekten komen vaak en/of op jonge leeftijd in je familie voor.

Wat kan een cholesterolmeting je vertellen?

Het liefst gaan we allemaal zo fit als een hoentje door het leven. Dat lukt niet dag in dag uit, maar als je het optimale uit jouw gezondheid wilt halen, is het aan te raden om je eigen cholesterolgehalte te weten. De hoeveelheid cholesterol in je bloed is namelijk een indicatie voor je gezondheid op lange termijn.

Erachter komen hoe het met jouw cholesterolgehalte is gesteld, kan maar op een manier: door deze te meten. Je merkt namelijk niets van een hoog cholesterolgehalte. Door je persoonlijke getallen te kennen, weet je ook waar je aan kan werken om de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten te verkleinen. En weet: preventie werkt goed en het is nooit te laat om daarmee te beginnen.

Op welke manieren kan je je cholesterol meten?

Er zijn verschillende manieren waarop je je cholesterol kan meten:

 • via de huisarts: je wordt door de huisarts doorverwezen om bloed te laten prikken.
 • via een zelftest: je neemt zelf een vingerpriktest af en stuurt deze op naar het lab.
 • Cholesterol meten via de huisarts

  Om erachter te komen hoe het gesteld is met jouw cholesterol, is een bloedtest nodig. Deze kan je via de huisarts aanvragen. Je wordt dan doorverwezen om bloed te laten prikken. Na het bloedprikken ontvangt de huisarts de uitslag van de meting. Samen bespreken jullie de uitslag en de eventuele vervolgstappen.

  Cholesterol meten via een zelftest

  Het is ook mogelijk om een cholesterol zelftest te doen. Belangrijk is dat je kiest voor een thuistest die niet alleen het totaal cholesterol, maar ook de verschillende soorten cholesterol in je bloed meet, zoals het HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden. Bij een zelftest gebruik je een vingerprikker om zelf bloed af te nemen. Je stuurt het buisje op naar het lab en krijgt na een paar dagen de uitslag.

Wat is een cholesterol zelftest?

Met een cholesterol zelftest test je zelf de cholesterolwaarden in je bloed. Veel thuistesten geven direct een uitslag. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar toch kan je beter niet kiezen voor deze zelftesten. Hiermee meet je namelijk alleen de totale cholesterolwaarde in je bloed. Hierdoor weet je nog steeds niet genoeg.

Het is beter om te kiezen voor een cholesterol thuistest die de verschillende soorten cholesterol meet. Zoals het HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden. Kies bijvoorbeeld voor de cholesterol zelftest van Homed-IQ. Deze is verkrijgbaar in de Etos-winkel.

Waar kan je een cholesterol zelftest kopen?

In het zelftest-schap bij Etos vind je de cholesterol zelftest van Homed-IQ. Met deze thuistest worden de verschillende cholesterolwaarden gemeten.

Hoe voer je een cholesterol zelftest van Homed-IQ uit?

Als je een cholesterol zelftest van Homed-IQ koopt bij Etos, vind je in het doosje een gebruiksaanwijzing, prikkertjes om bloed mee te verzamelen, een bloedafnamebuis, alcoholdoekjes, pleisters, een transportzakje en een retourenvelop om je test naar het lab te sturen.

Met de zelftest neem je bloed bij jezelf af via een vingerpriktest. Lees de gebruiksaanwijzing goed door en volg stap voor stap alle instructies. Let erop dat:

 • je de cholesterol test online activeert op www.homediq.com/activeer. Doe je dit niet, dan kan het lab jouw testmonster niet verwerken.
 • je alle instructies op de gebruiksaanwijzing stap voor stap volgt en dat alle cirkels op de bloedafnamekaart zo volledig mogelijk binnen de markeringen worden gevuld.
 • je de juiste voorbereidingen treft. Wat je moet doen staat vermeld op de gebruiksaanwijzing.
 • je de vingerprikker goed gebruikt. Je kan er namelijk maar 1 keer mee prikken. Vraag iemand anders om je te helpen als je er moeite mee hebt.
 • je het buisje tot aan de bovenste lijn (600) vult. Zo maak je de kans van slagen zo groot mogelijk. Als dat niet lukt, stuur dan een buisje gevuld tot in ieder geval 500 op. Dit is de minimale hoeveelheid die het lab nodig heeft om je testmonster te kunnen analyseren.
 • je de dop op de juiste manier op het buisje klikt en de afgesloten buis 8 tot 10 keer voorzichtig kantelt.
 • je het buisje op de juiste manier verpakt en per reguliere post verzendt. Doe dit direct nadat je het testmateriaal hebt afgenomen. Let op: voeg geen track & trace code toe aan de verzending.

Wanneer krijg je de uitslag van de cholesterol zelftest?

Als het lab jouw test binnenkrijgt krijg jij hiervan een notificatie per e-mail. Je testresultaten worden beoordeeld door een medisch team. Je ontvang de uitslag van de cholesterol zelftest binnen 24 uur na aankomst in het lab. Als de uitslag voor je klaarstaat, krijg je een seintje.

Wat kan je doen aan een te hoog cholesterol?

Is uit de cholesterolmeting gebleken dat je een te hoog cholesterol hebt? Het volgende kan je er zelf aan doen.

 • Eet gezond en gevarieerd.
 • Eet niet te veel producten die verzadigde vetten bevatten.
 • Voeg bij het koken zo min mogelijk zout toe.
 • Beperk je alcoholgebruik tot twee glazen per dag (liefst niet elke dag).
 • Stoppen met roken.
 • Zorg dat je genoeg beweegt op een dag.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.