vrouw met rode haren en wind in haar

Hoe behandel je actieve acne?

Er zijn zoveel middeltjes en behandelingen tegen acne dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Welke behandelingen werken nou echt en waar kun je die laten doen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over behandelingen tegen actieve acne!

Welke behandelingen zijn er tegen acne?

Voor je zelf aan de slag gaat met remedies, is het belangrijk dat je je huid laat zien aan je huisarts of een dermatoloog. Deze kan bepalen of je acne hebt, een andere huidaandoening, of milde huidproblemen die geen behandeling vereisen. Heeft je arts bevestigd dat je acne hebt? Dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Welke het beste past bij jou, wordt mede bepaald door hoe hardnekkig of ernstig je acne is. Mogelijke acne behandelingen zijn:

  • Gezichtsbehandeling
  • Exfoliëren
  • Medische peeling
  • Roaccutane, ook wel bekend als isotretinoïne
  • Antibiotica
  • Anticonceptiepil

Gezichtsbehandeling

Tijdens een gezichtsbehandeling wordt je huid diep gereinigd, wat de kans verkleint dat je poriën verstopt raken. De schoonheidsspecialiste kan ook mee-eters verwijderen en daarmee voorkomen dat die zich kunnen ontwikkelen tot puistjes. Ook fijn: zo’n gezichtsbehandeling wordt afgesloten met een verzorgend masker dat jouw huid een boost geeft!

Shop nu jouw huidproducten

€ 16.39
gel
Promotie: Promotie voorwaarden: Biodermal nu met gratis zonproduct alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
€ 18.55
creme
€ 17.95
medisch hulpmiddel, gel
€ 8.59
€ 9.99
gel
€ 8.65
lotion

Exfoliëren

Je kunt je huid een handje helpen met speciale huidverzorgingsproducten, zoals een exfoliant. Dit is een zuur dat het bovenste laagje dode huidcellen losweekt en doordringt tot diep in de poriën. Dit kan verstoppingen van je talgklieren en daardoor het ontstaan van nieuwe puistjes verminderen. Voorbeelden van exfolianten zijn:

Medische peeling

Een medische peeling werkt dieper in je huidlaag door dan een exfoliant, en mag daarom alleen worden uitgevoerd door een dermatoloog of huidtherapeut. Zo kan een medische peeling zuren zoals trichloorazijnzuur (TCA), en hogere sterktes van glycolzuur of salicylzuur bevatten. Zo’n behandeling kan je huid best even prikkelen en je gezicht kan in de dagen erna vervellen. Daar staat tegenover dat een peeling je huidstructuur kan verbeteren en egaliseren. Bovendien kan het ook acne littekens verminderen.

Roaccutane

Bij ernstige vormen van acne kan je huisarts ook een kuur van het middel Roaccutane voorschrijven. Dit zijn tabletten die de werkzame stof isotretinoïne bevatten. Dit geneesmiddel:

  • Vermindert de talgproductie
  • Remt ontstekingen
  • Stimuleert de groei van nieuwe huidcellen

Er zijn flink wat bijwerkingen bij het gebruik van Roaccutane. Zo is dit middel niet geschikt voor zwangere vrouwen en kan het onder meer leiden tot droge slijmvliezen, gewrichtspijn en een uitgedroogde, tere huid. Ook kan je acne verergeren tijdens de eerste weken dat je het middel gebruikt. Een huisarts schrijft Roaccutane dus alleen voor bij zeer ernstige gevallen van acne.

Antibiotica tegen acne

Als je milde tot ernstige acne hebt, kan je huisarts ook een antibioticakuur voorschrijven. Je kunt bijvoorbeeld een antibiotische crème of gel op je huid smeren. Deze doodt de bacteriën die op je huid leven en voorkomt de ontwikkeling van de Propionibacterium acnes bacterie, die de ontstekingen van je puistjes veroorzaakt. Voor een krachtiger effect kun je ook antibiotica tabletten of capsules tegen acne voorgeschreven krijgen. Deze bestrijden bacteriën en ontstekingen van binnenuit. Als je denkt dat jij hier baat bij kunt hebben, is het verstandig om langs je huisarts te gaan voor advies.

Anticonceptiepil tegen acne

In sommige gevallen kunnen vrouwen ook de anticonceptiepil gebruiken tegen acne. De overmatige productie van talg wordt namelijk veroorzaakt door het mannelijk hormoon androgeen. In de pil kunnen vrouwelijke hormonen zitten die de talgproductie weer doen afnemen. Hiervoor moet jouw anticonceptiepil wel specifieke anti-androgeenhormonen bevatten, wat dus niet bij elke pil het geval is. Ook is het gebruik van de pil niet zonder bijwerkingen. Als jij de anticonceptiepil tegen acne wilt gaan slikken, is het belangrijk dat je dit goed overlegt met je huisarts.

Wordt een acne-behandeling vergoed door mijn zorgverzekering?

Als je een aanvullende verzekering hebt, wordt een acne behandeling meestal vergoed door je zorgverzekeraar. Met name behandelingen die worden uitgevoerd door een dermatoloog worden vaak vergoed. Wil je het zeker weten? Check dan altijd eerst met je zorgverzekeraar welke praktijken bij hen aangesloten zijn en welke behandelingen worden vergoed door jouw polis. Let er wel op dat je altijd eerst een doorverwijzing van je huisarts nodig hebt voordat een zorgverzekeraar een behandeling kan vergoeden. Raadpleeg dus eerst je huisarts voor je contact opneemt met een behandelaar!

Ben jij op zoek naar informatie over speciale huidverzorgingsproducten tegen acne? Bekijk hier al onze gezichtsverzorgingsproducten of kom langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel voor persoonlijk advies van één van onze medewerkers.

Meer weten? Lees hier verder over de oorzaken van acne, wat te doen bij hormonale acne en hoe je acne-littekens kunt verminderen.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.