vrouw met rode haren en wind in haar

Acne behandelen

Er zijn zoveel middeltjes en behandelingen tegen acne dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Welke behandelingen werken nou echt en waar kun je die laten doen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over behandelingen tegen actieve acne!

Artikel opslaan

Welke behandelingen zijn er tegen acne?

Voor je zelf aan de slag gaat met remedies, is het belangrijk dat je je huid laat zien aan je huisarts of een dermatoloog. Deze kan bepalen of je acne hebt, een andere huidaandoening, of milde huidproblemen die geen behandeling vereisen. Heeft je arts bevestigd dat je acne hebt? Dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Welke het beste past bij jou, wordt mede bepaald door hoe hardnekkig of ernstig je acne is. Mogelijke acne behandelingen zijn:

  • gezichtsbehandeling
  • exfoliëren
  • medische peeling
  • roaccutane, ook wel bekend als isotretinoïne
  • antibiotica
  • anticonceptiepil

Gezichtsbehandeling

Tijdens een gezichtsbehandeling wordt je huid diep gereinigd, wat de kans verkleint dat je poriën verstopt raken. De schoonheidsspecialiste kan ook mee-eters verwijderen en daarmee voorkomen dat die zich kunnen ontwikkelen tot puistjes. Ook fijn: zo’n gezichtsbehandeling wordt afgesloten met een verzorgend masker dat jouw huid een boost geeft!

Huidproducten voor de acne-gevoelige huid

niet-promo badge
€ 17.49
scrub
Vegan
€ 18.55
creme
niet-promo badge
€ 13.95
creme
€ 8.59
Promotie:
niet-promo badge
van € 17.95 voor € 15.26
pomp
€ 8.99
lotion
niet-promo badge
€ 16.49
creme
€ 15.59
geneesmiddel, gel
Vegan
€ 8.35
geneesmiddel, creme
€ 17.95
medisch hulpmiddel, gel
Promotie:
niet-promo badge
van € 15.95 voor € 13.56
creme
€ 10.29
gel
niet-promo badge
€ 17.49
creme
Promotie:
niet-promo badge
van € 13.95 voor € 11.86
gel
Promotie:
niet-promo badge
van € 13.95 voor € 11.86
pomp

Exfoliëren

Je kunt je huid een handje helpen met speciale huidverzorgingsproducten, zoals een exfoliant. Dit is een zuur dat het bovenste laagje dode huidcellen losweekt en doordringt tot diep in de poriën. Dit kan verstoppingen van je talgklieren en daardoor het ontstaan van nieuwe puistjes verminderen. Voorbeelden van exfolianten zijn:

Medische peeling

Een medische peeling werkt dieper in je huidlaag door dan een exfoliant, en mag daarom alleen worden uitgevoerd door een dermatoloog of huidtherapeut. Zo kan een medische peeling zuren zoals trichloorazijnzuur (TCA), en hogere sterktes van glycolzuur of salicylzuur bevatten. Zo’n behandeling kan je huid best even prikkelen en je gezicht kan in de dagen erna vervellen. Daar staat tegenover dat een peeling je huidstructuur kan verbeteren en egaliseren. Bovendien kan het ook acne littekens verminderen.

Roaccutane

Bij ernstige vormen van acne kan je huisarts ook een kuur van het middel Roaccutane voorschrijven. Dit zijn tabletten die de werkzame stof isotretinoïne bevatten. Dit geneesmiddel:

  • Vermindert de talgproductie
  • Remt ontstekingen
  • Stimuleert de groei van nieuwe huidcellen

Er zijn flink wat bijwerkingen bij het gebruik van Roaccutane. Zo is dit middel niet geschikt voor zwangere vrouwen en kan het onder meer leiden tot droge slijmvliezen, gewrichtspijn en een uitgedroogde, tere huid. Ook kan je acne verergeren tijdens de eerste weken dat je het middel gebruikt. Een huisarts schrijft Roaccutane dus alleen voor bij zeer ernstige gevallen van acne.

Antibiotica tegen acne

Als je milde tot ernstige acne hebt, kan je huisarts ook een antibioticakuur voorschrijven. Je kunt bijvoorbeeld een antibiotische crème of gel op je huid smeren. Deze doodt de bacteriën die op je huid leven en voorkomt de ontwikkeling van de Propionibacterium acnes bacterie, die de ontstekingen van je puistjes veroorzaakt. Voor een krachtiger effect kun je ook antibiotica tabletten of capsules tegen acne voorgeschreven krijgen. Deze bestrijden bacteriën en ontstekingen van binnenuit. Als je denkt dat jij hier baat bij kunt hebben, is het verstandig om langs je huisarts te gaan voor advies.

Anticonceptiepil tegen acne

In sommige gevallen kunnen vrouwen ook de anticonceptiepil gebruiken tegen acne. De overmatige productie van talg wordt namelijk veroorzaakt door het mannelijk hormoon androgeen. In de pil kunnen vrouwelijke hormonen zitten die de talgproductie weer doen afnemen. Hiervoor moet jouw anticonceptiepil wel specifieke anti-androgeenhormonen bevatten, wat dus niet bij elke pil het geval is. Ook is het gebruik van de pil niet zonder bijwerkingen. Als jij de anticonceptiepil tegen acne wilt gaan slikken, is het belangrijk dat je dit goed overlegt met je huisarts.

Huidverzorgingsroutine voor de acne-gevoelige huid

Welke behandeling voor jou werkt is een kwestie van uitzoeken. Hoe dan ook is het verstandig om de huid met neiging tot acne dagelijks goed te verzorgen. Dat kan met het volgende stappenplan: 

Stap 1: Je huid reinigen. Je kunt je huid het beste twee keer per dag reinigen met een reinigingsmelk of lotion, bij voorkeur speciaal voor de onzuivere huid. Dit doe je bij voorkeur 's ochtends ('s nachts gaat je huid namelijk de afvalstoffen die je overdag opvangt uitscheiden) en een keer 's avonds (om de vervuiling van de dag weg te wassen). Tip: probeer eens een product met tea tree-olie om de acne-gevoelige huid te zuiveren.

Stap 2: Je huid verzorgen. Gebruik een speciale dagcrème voor de onzuivere huid, dan zorg je dat je poriën niet verstopt raken met onnodige ingrediënten. Dagcrème voor de onzuivere huid voorkomt ook dat je huid onnodig gaat glimmen, maar juist straalt. La Roche-Posay heeft een speciale dagcrème in de Effaclar-lijn genaamd Duo +. Deze dagcrème is speciaal voor de onzuivere huid en verkrijgbaar in een normale, getinte en SPF-versie 

Stap 3: Aanvullende verzorging. Naast het reinigen en verzorgen van je gezicht kun je nog aanvullende producten gebruiken die je huid beschermen tegen vervuiling. Vichy heeft hier bijvoorbeeld een matterende mist voor uit de Normaderm-lijn. Daarnaast zijn er ook producten die je kunt gebruiken als je een puistje of onzuiverheid voelt opkomen, zoals SOS-sticks of aanstiplotion.   

Aanvullende producten voor een acne-gevoelige huid

€ 10.95
lotion
€ 12.35
lotion
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos gezichtsreiniging alle varianten, combineren mogelijk.
€ 3.99
gel
Duurzaam
Promotie: Promotie voorwaarden: Weleda gezichtsverzorging en -reiniging, bad, douche, hand en body alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. babyverzorging en Mummy care.
€ 15.99
gel
€ 15.95
stick

In onderstaande video laat Jeanet zien wat de beste routine is voor als je puistjes en acne hebt.

 

Wordt een acne-behandeling vergoed door je zorgverzekering?

Als je een aanvullende verzekering hebt, wordt een acne behandeling meestal vergoed door je zorgverzekeraar. Met name behandelingen die worden uitgevoerd door een dermatoloog worden vaak vergoed. Wil je het zeker weten? Check dan altijd eerst met je zorgverzekeraar welke praktijken bij hen aangesloten zijn en welke behandelingen worden vergoed door jouw polis. Let er wel op dat je altijd eerst een doorverwijzing van je huisarts nodig hebt voordat een zorgverzekeraar een behandeling kan vergoeden. Raadpleeg dus eerst je huisarts voor je contact opneemt met een behandelaar!

Ben jij op zoek naar informatie over speciale huidverzorgingsproducten tegen acne? Bekijk hier al onze gezichtsverzorgingsproducten.

Meer weten? Lees hier verder over de oorzaken van acne, wat te doen bij hormonale acne en hoe je acne-littekens kunt verminderen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Huidanalyse

Welke verzorging past het beste bij jouw huid?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel huidadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.