Artikel opslaan
Wat is hormonale acne?
Hormonale acne is een huidaandoening waarbij je last kunt hebben van onder meer puistjes, mee-eters en onderhuidse ontstekingen. Bij hormonale acne wordt dit vooral veroorzaakt door je hormonen. Hoe zit dat? Hormonen hebben veel invloed op je huid. Ze stimuleren de talgproductie in je talgklieren. Een toename van het ‘mannelijke’ hormoon testosteron zorgt ervoor dat je talgklieren meer talg aanmaken. Te veel talg kan ervoor zorgen dat een talgklier verstopt raakt. Het gevolg: puistjes.
Hoe herken je hormonale acne?
Bij hormonale acne kun je last hebben van bijvoorbeeld puisten met een wit kopje, papels (rode bultjes), cysten en mee-eters. Maar hoe weet je nu waardoor jouw acne wordt veroorzaakt? Bij sommige puistjes heb je wel een vermoeden van de oorzaak. Je weet bijvoorbeeld dat je je huid niet goed gereinigd hebt. Of je huid reageert gevoelig op een nieuw verzorgingsproduct. Bij hormonale acne is de oorzaak wat ingewikkelder. Hoe weet je of jouw acne hormonaal is? De punten hieronder zijn symptomen van hormonale acne.
- Je acne ontstaat meestal rond dezelfde periode in je menstruatiecyclus.
- Je acne is begonnen in een periode waarin je hormonen veranderden. Bijvoorbeeld toen je zwanger werd of stopte met de anticonceptiepil.
- Je puist of puistjes komen steeds terug op dezelfde plek.
- Je ziet vooral puistjes rond je kaaklijn en kin; dit zijn de plekken waar hormonale puistjes vooral voorkomen.
- Je hebt last van acne terwijl je niets hebt veranderd aan de verzorgingsproducten die je gebruikt en ook je make-uproutine is niet aangepast.
Wat zijn de oorzaken van hormonale acne?
Hormonale acne wordt veroorzaakt door fluctuaties in je hormonen. De volgende hormonen hebben invloed op je huid.
Testosteron
Dit hormoon wordt doorgaans als mannelijk gezien, maar alle mensen produceren het. De aanmaak van testosteron neemt toe vanaf de puberteit. Testosteron zorgt ervoor dat je meer talg aanmaakt. Talg is bedoeld om je huid olieachtig en gesmeerd te houden. Als je huid te olieachtig wordt, ontstaan er verstoppingen in je huid en kun je last krijgen van hormonale puisten.
Oestrogeen
Oestrogeen zorgt ervoor dat je huid soepel en gehydrateerd blijft. Het houdt je huid dik, waardoor deze elastischer is, en stimuleert collageenproductie. Daarnaast zorgt oestrogeen ervoor dat wondjes in je huid snel helen. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Je huid wordt daardoor minder soepel en dik en juist wat slapper. Ook worden lijntjes en rimpels zichtbaarder. Als je oestrogeenspiegels dalen, krijgt testosteron meer de ruimte, waardoor je last kunt krijgen van hormonale acne.
Cortisol
Cortisol ken je misschien wel als het stresshormoon. In perioden waarin je veel stress hebt, kun je meer last krijgen van hormonale acne. Een hoge cortisolwaarde zorgt er namelijk voor dat je talgklieren meer talg gaan produceren. Hierdoor kunnen je poriën verstopt raken en krijg je hormonale puistjes. Hiernaast kan te veel cortisol zorgen voor huidveroudering. Als je cortisol namelijk te hoog is, wordt je huid minder elastisch. Je huid laat dan sneller tekenen van veroudering, zoals lijntjes en rimpels, zien.
Bij wie en wanneer komt hormonale acne voor?
Bij hormonale acne wordt meestal gedacht aan de puberteit. Het klopt dat deze aandoening dan meestal voor het eerst opkomt, maar het komt voor bij mensen van alle leeftijden. Zelfs baby’s kunnen last hebben van baby-acne. Hieronder vertellen we je hoe het zit met hormonale acne bij pubers, bij volwassenen, rond je menstruatie, na het stoppen met de pil, tijdens een zwangerschap en in de menopauze.
Bij pubers
Bij meer dan 70% van alle pubers komt hormonale acne voor. Niets om je voor te schamen dus! In de puberteit gebeurt er van alles met je hormonen. Bij zowel jongens als meisjes stijgt de testosteronspiegel. Testosteron stimuleert de talgaanmaak en een teveel hiervan leidt tot hormonale puisten. Bij veel mensen gaat dit na de puberteit vanzelf weer over.
Bij volwassenen
Bij een deel van de mensen gaat hormonale acne niet over na de puberteit. Van de twintigers heeft nog ruim de helft regelmatig last van acne. Na deze leeftijd neemt het percentage mensen met deze huidaandoening verder af. Volwassen vrouwen zijn gevoeliger voor acne door hormonen dan mannen. Dit komt doordat de hormonen van volwassen mannen stabiliseren. Bij volwassen vrouwen daarentegen blijven de hormoonspiegels schommelen. Hormonale acne bij volwassenen komt meestal voor op de kin en kaak, en rond het bovenlichaam en de nek.
In de menstruatiecyclus
Krijg jij vaak puistjes als je ongesteld moet worden? Dan ben je zeker niet de enige. Voor je menstruatie dalen namelijk je progesteron en je oestrogeen. Zo krijgt het hormoon testosteron meer de ruimte. Dit hormoon kan je talgproductie dan meteen weer extra op gang brengen. Hierdoor kun jij vlak voor je ongesteld wordt puistjes krijgen. Houd jij je menstruatiecyclus (ongeveer) bij? En merk je dat je vaak puistjes krijgt rond je menstruatie? Dan kun je ervan uitgaan dat deze acne door hormonen wordt veroorzaakt.
Na het stoppen met de pil
Ben je benieuwd of je hormonale acne kunt krijgen na het stoppen met de pil? Dat kan helaas zeker het geval zijn. Om welke reden je ook gestopt bent met de pil, op een onzuivere huid zit je dan niet te wachten.
Als je stopt met de anticonceptiepil, krijgt je lichaam te maken met grote hormonale veranderingen. De hormonen in de pil onderdrukken namelijk de aanmaak van (te veel) talg. Na het stoppen met de pil compenseert je lichaam dit door extra veel talg aan te maken. Dit kan zorgen voor verstopte poriën en hormonale acne. Meestal gaat dit vanzelf weer over wanneer je hormonen weer hun natuurlijke balans hebben teruggevonden. Hoe lang dit duurt is voor elke vrouw verschillend. Het kan een paar weken, een paar maanden of langer dan een jaar duren. Als je twijfelt over hoe jouw lichaam reageert op het stoppen met de pil, kun je altijd contact opnemen met je huisarts.
Het is overigens ook mogelijk dat je juist hormonale acne krijgt als je begint met de pil. Met name een pil met progestageen vergroot de kans hierop. Voor advies over welke pil het best bij jou past, kun je het beste naar je huisarts gaan.
Tijdens zwangerschap
Door alle hormoonschommelingen tijdens een zwangerschap, is het niet gek dat veel vrouwen in deze tijd hormonale acne krijgen. Maar liefst meer dan 50% van de zwangere vrouwen ervaart af en toe acne door hormonen tijdens haar zwangerschap. Je kunt tijdens je hele zwangerschap ineens hormonale puisten krijgen, maar de kans hierop is het hoogst in het eerste trimester. Heb je hier in het eerste trimester veel last van gehad? Geen zorgen, vaak wordt je huid later in je zwangerschap dan weer beter. Wil je tijdens je zwangerschap hormonale acne behandelen? Dan is het aan te raden om eerst contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Deze kan je namelijk adviseren over veilige behandelingen tijdens je zwangerschap.
Tijdens de menopauze
Ook tijdens de menopauze of overgang kun je last krijgen van huidproblemen. Je hormoonspiegels dalen in deze periode. Dit heeft verschillende gevolgen voor je huid. Door een daling in oestrogeen en een stijging in testosteron, kan ook tijdens je menopauze ineens acne door hormonen ontstaan. Daarnaast kun je door een dalende oestrogeenspiegel een droge of jeukende huid krijgen. Ook worden rimpels hierdoor beter zichtbaar en oogt je huid minder soepel. Omdat je huid in de menopauze minder elastisch, dunner en gevoeliger wordt, is deze vatbaarder voor hormonale puistjes en andere onzuiverheden.
Welke oplossingen zijn er tegen hormonale acne?
Hormonale acne kan lastig te behandelen zijn. Maar er zijn verschillende dingen die je zelf kunt proberen om je huid te verbeteren. Ook zijn er diverse behandelingen waar professionals je mee kunnen helpen.
Wat kun je zelf doen tegen hormonale acne?
Ben je op zoek naar een natuurlijke behandeling tegen hormonale acne? Wij zetten verschillende oplossingen tegen hormonale acne voor je op een rij:
- Zorg ervoor dat je je huid goed verzorgt. Omdat deze vorm van acne door hormonen wordt veroorzaakt, komt de oorzaak dus van binnenuit. Toch is het raadzaam om je huid van buiten ook goed te verzorgen. Op die manier sluit je uit dat je (extra) onzuiverheden krijgt door bijvoorbeeld bacteriën op je huid. Reinig je huid dus elke dag. En kies voor verzorgingsproducten die geschikt zijn voor een acnegevoelige huid.
- Gebruik lauw water als je je gezicht reinigt. Water dat erg heet of juist erg koud is, kan onzuiverheden verergeren.
- Probeer niet aan je gezicht te zitten. Hoe lastig het ook is, die hormonale puistjes kun je beter met rust laten.
- Gebruik een product met benzoylperoxide. Dit kan helpen de hormonale puisten zelf minder zichtbaar te maken. Een gel met benzoylperoxide helpt namelijk de verstopte poriën vrij te maken en bacteriën te doden. Ook vermindert het de roodheid en zwelling van de onzuiverheden.
- Vermijd stress. Hoewel we van tijd tot tijd allemaal stress ervaren, is het belangrijk dat je niet te lang onder veel stress staat. Je lichaam maakt dan namelijk meer cortisol, het stresshormoon, aan. Hierdoor kan hormonale acne ontstaan of verergeren. Wat kun je doen om je stress te verlagen? Ga bijvoorbeeld wat vaker sporten, zet ontspannende muziek op of mediteer een kwartiertje.
- Eet gezond. Een direct bewijs dat bepaalde voeding tegen hormonale acne helpt, is niet gevonden. Toch merken sommige mensen dat hun huid verbetert met bepaalde voeding. Bij hormonale acne wordt vaak aangeraden om zuivelproducten en veel suikers links te laten liggen. Ook kan het gunstig zijn om producten zoals wit brood en witte rijst te vervangen door volkorenbrood en peulvruchten zoals bonen en linzen. Het kan dus het proberen waard zijn om met voeding hormonale acne tegen te gaan. Bij twijfels over een gezond dieet kun je altijd een diëtist raadplegen.
- Draag kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen en wol. Dit kan zeker helpen als je last hebt van puistjes op bijvoorbeeld je rug. Natuurlijke stoffen zorgen ervoor dat je huid beter kan ‘ademen’. Niet-ademende, synthetische stoffen zorgen er juist voor dat zweet en bacteriën op je huid blijven zitten.
Shop hier verzorgingsproducten voor de huid
Hoe kun je hormonale acne laten behandelen?
Een huisarts, dermatoloog of huidtherapeut kan je verder helpen met het behandelen van je hormonale acne. Er zijn verschillende vormen van acne-behandeling mogelijk, zoals peelings, lasertherapie en behandelingen met antibiotica of medicijnen. Lees hier meer over de mogelijke behandelingen tegen acne.
Ook kan de huisarts de anticonceptiepil voorschrijven. De pil bevat hormonen, wat een gunstige invloed kan hebben op hormonale acne. Maar vergis je niet: de anticonceptiepil heeft bijwerkingen en niet elke pil is een oplossing tegen hormonale acne. Daarom is het goed om jouw klachten en wensen met je huisarts te bespreken.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Als je advies wilt over hoe je hormonale acne het beste kunt behandelen, kun je altijd je huisarts raadplegen. Ook als je onzuiverheden nog niet ernstig zijn, kan het advies van een professional je helpen en verergering van je klachten voorkomen. Het is vooral een goed idee om contact op te nemen met je huisarts in de volgende gevallen:
- Je hebt last van erge hormonale acne.
- Je hebt al langere tijd last hebt van onzuiverheden of deze verergeren.
- Je voelt je somber door je onzuivere huid.
- Je wilt advies over de anticonceptiepil en hormonale acne. Je huisarts kan met je bespreken of de pil een goede optie voor jou is en je een geschikte pil voorschrijven.
- Je bent zwanger of wilt zwanger worden. In dat geval is het raadzaam om met je huisarts contact op te nemen voordat je een behandeling tegen hormonale acne start.
Wil je meer weten? Lees dan verder over wat je kan doen tegen acne-littekens, of lees meer over het verschil acne en de huidziekte rosacea.
Natuurlijk helpen wij je graag met advies over huidverzorging en producten die passen bij een acnegevoelige huid.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.