Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
verschil tussen acne en rosacea

Verschil tussen acne en rosacea

Veel huidaandoeningen gaan gepaard met roodheid van de huid. Het is daarom niet altijd gemakkelijk om de juiste diagnose te stellen. Zo lijken ook rosacea en acne veel op elkaar. 'Rosacea' wordt ook wel 'acne rosacea' genoemd, wat tot nog meer verwarring leidt, want het is toch iets anders dan acne. Benieuwd naar de verschillen tussen deze twee veelvoorkomende huidproblemen? We leggen het uit!

Shop hier huidverzorging voor acne en rosacea

Artikel opslaan

Wat is acne?

In onze huid zitten talgkliertjes die talg aanmaken, een vettige stof die de huid beschermt tegen uitdroging, ziekteverwekkers en irriterende stoffen. De talgkliertjes kunnen verstopt raken en gaan ontsteken, waardoor er puistjes ontstaan. Dit noemen we acne. De symptomen zijn rode bultjes, witte puistjes en mee-eters. Behalve op het gezicht kan het ook voorkomen op andere delen van het lichaam, zoals in de nek, op de rug en op de borst. Wanneer je de acne huid niet goed verzorgt of als je eraan gaat krabben, kan de huid gaan irriteren en kunnen er littekens ontstaan. Acne komt vooral voor bij mensen tussen de 15 en 25 jaar, maar ook op later leeftijd kun je hier nog last van hebben. Zo kunnen vrouwen elke maand last hebben van hormonale acne.

Wat is rosacea?

Bij rosacea is er sprake van roodheid in het gezicht, vooral op de neus en de wangen. Het komt veel voor bij mensen die van nature een droge huid hebben. De roodheid ontstaat door het uitzetten van bloedvaatjes. Het kan ook gepaard gaan met puistjes, waardoor rosacea soms verward wordt met acne. Rosacea komt meestal op een latere leeftijd voor dan acne, namelijk pas na je 30e. De oorzaak van rosacea is onbekend. Bepaalde factoren kunnen rosacea verergeren, bijvoorbeeld:

  • warmte
  • zonlicht
  • cosmetica
  • alcohol
  • sterk gekruide voeding
  • bepaalde medicijnen, zoals medicijnen met corticosteroïden

Opvallend is dat ongeveer 50% van de mensen met rosacea eveneens last heeft van oogklachten, zoals droge, branderige of tranende ogen.

De belangrijkste verschillen tussen acne en rosacea

Acne kenmerkt zich vooral door puistjes, terwijl het belangrijkste kenmerk van rosacea roodheid is. Verder begint acne meestal op een jongere leeftijd (tussen de 15 en 25 jaar) dan rosacea, dat meestal pas na het 30e levensjaar optreedt. Een ander verschil is dat acne littekens kan achterlaten, bij rosacea is dat niet het geval. Zowel acne als rosacea heeft soms een chronisch karakter. De juiste behandelingen en adviezen kunnen de huid tot rust brengen, waardoor de symptomen langere tijd wegblijven. Het is belangrijk dat een arts of dermatoloog de juiste diagnose stelt, zodat het probleem op de juiste manier wordt behandeld.

De behandeling van acne en rosacea

Beide huidproblemen kennen hun eigen behandeling. Hieronder vertellen we wat het beste is voor welk huidprobleem.

Acne

Er zijn verschillende manieren om acne te behandelen. Een schoonheidsspecialist kan mensen met acne helpen om hun huid in een zo optimaal mogelijke conditie te houden in de niet-acute fase van acne. Wanneer de acne actief is, zijn soms medicijnen nodig. Veelgebruikte middelen tegen acne bevatten de werkzame stof benzoylperoxide. Dit doodt de bacterie propionibacterium acnes. Ook tretinoïne (vitamine A-zuur) wordt veel gebruikt. Het verwijdert dode huidcellen en opent de poriën, zodat talg er gemakkelijker uit kan en er minder kans is op het ontstaan van puistjes. Benzoylperoxide is verkrijgbaar bij de apotheek en de drogist, tretinoïne is alleen op recept verkrijgbaar.

Lees hier meer over acne en hoe je het kan behandelen.

Rosacea

Voor mensen met rosacea is het belangrijk om de zon zoveel mogelijk te weren. Zonnebrandproducten kunnen de symptomen in bedwang houden. Verder kun je de factoren die de symptomen verergeren zo veel mogelijk proberen te vermijden. Een schoonheidsspecialist kan je helpen met het zo goed mogelijk camoufleren van roodheid. Een arts kan ook metronidazolcrème (antibioticum), azelaïnezuurcrème, metronidazol tabletten of tetracycline tabletten voorschrijven. Verder kunnen lasertherapie of flitslamp-apparatuur opvallende verwijde bloedvaatjes behandelen.

Lees hier meer over rosacea en wat je ertegen kan doen.

Shop hier onze zonnebrandcrèmes speciaal voor het gezicht

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.