De verschillen tussen acne en rosacea

Verschil tussen acne en rosacea

Veel huidaandoeningen gaan gepaard met roodheid van de huid. Het is daarom niet altijd gemakkelijk om de juiste diagnose te stellen. Zo lijken ook rosacea en acne veel op elkaar. ‘Rosacea’ wordt ook wel ‘acne rosacea’ genoemd, wat tot nog meer verwarring leidt, want het is toch iets anders dan acne. Daarom besteedt Etos aandacht aan de verschillen tussen deze twee veelvoorkomende huidproblemen

Wat is acne?

In onze huid zitten talgkliertjes die talg aanmaken, een vettige stof die de huid beschermt tegen uitdroging, ziekteverwekkers en irriterende stoffen. De talgkliertjes kunnen verstopt raken en gaan ontsteken, waardoor er puistjes ontstaan. Dit noemen we acne. De symptomen zijn rode bultjes, witte puistjes en mee-eters. Behalve op het gezicht kan het ook voorkomen op andere delen van het lichaam, zoals in de nek, op de rug en op de borst. Wanneer je de acne huid niet goed verzorgt of als je eraan gaat krabben, kan de huid gaan irriteren en kunnen er littekens ontstaan. Acne komt vooral voor bij mensen tussen de 15 en 25 jaar.

Wat is rosacea?

Bij rosacea is er sprake van roodheid in het gezicht, vooral op de neus en de wangen. Het komt veel voor bij mensen die van nature een droge huid hebben. De roodheid ontstaat door het uitzetten van bloedvaatjes. Het kan ook gepaard gaan met puistjes, waardoor rosacea soms verward wordt met acne. Rosacea komt meestal op een latere leeftijd voor dan acne, namelijk pas na de dertig jaar. De oorzaak van rosacea is onbekend. Bepaalde factoren kunnen rosacea verergeren, bijvoorbeeld:

  • Warmte
  • Zonlicht
  • Cosmetica
  • Alcohol
  • Sterk gekruide voeding
  • Bepaalde medicijnen, zoals medicijnen met corticosteroïden

Opvallend is dat ongeveer 50% van de mensen met rosacea eveneens last heeft van oogklachten, zoals droge, branderige of tranende ogen.

De belangrijkste verschillen tussen acne en rosacea

Acne kenmerkt zich vooral door puistjes, terwijl het belangrijkste kenmerk van rosacea roodheid is. Verder begint acne meestal op een jongere leeftijd (tussen de 15 en 25 jaar) dan rosacea, dat meestal pas na het dertigste levensjaar optreedt. Een ander verschil is dat acne littekens kan achterlaten, bij rosacea is dat niet het geval. Zowel acne als rosacea hebben soms een chronisch karakter. De juiste behandelingen en adviezen kunnen de huid tot rust brengen, waardoor de symptomen langere tijd wegblijven. Het is belangrijk dat de arts of dermatoloog de juiste diagnose stelt, zodat het probleem op de juiste manier wordt behandeld.

De behandeling van acne en rosacea

Er zijn verschillende manieren om acne te behandelen. Een schoonheidsspecialiste kan mensen met acne helpen om hun huid in een zo optimaal mogelijke conditie te houden in de niet-acute fase van acne. Wanneer de acne actief is, zijn soms medicijnen nodig. Veelgebruikte middelen tegen acne bevatten de werkzame stof benzoylperoxide, dit doodt de bacterie propionibacterium acnes. Ook tretinoïne (vitamine A zuur) wordt veel gebruikt. Het verwijdert dode huidcellen en opent de poriën, zodat talg er gemakkelijker uit kan en er minder kans is op het ontstaan van puistjes. Benzoylperoxide is verkrijgbaar bij de apotheek en de drogist, tretinoïne is alleen op recept verkrijgbaar.

Zo min mogelijk zon

Voor mensen met rosacea is het belangrijk om de zon zo veel mogelijk te weren. Zonwerende crèmes kunnen de symptomen in bedwang houden. Verder kun je de factoren die de symptomen verergeren zo veel mogelijk proberen te vermijden. Een schoonheidsspecialiste kan mensen helpen met het zo goed mogelijk camoufleren van roodheid. Een arts kan ook metronidazolcrème (antibioticum), azelaïnezuurcrème, metronidazol tabletten of tetracycline tabletten voorschrijven. Verder kunnen lasertherapie of flitslamp-apparatuur opvallende verwijde bloedvaatjes behandelen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.