Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw die buiten loopt met blote schouders en armen

Seborroïsch eczeem

Wist je dat er verschillende vormen van eczeem bestaan? Elke vorm van eczeem heeft een andere oorzaak en vraagt om een andere behandeling. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over seborroïsch eczeem.

Artikel opslaan

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een chronische vorm van eczeem die meestal rond de puberteit begint. Vaak worden rustige periodes afgewisseld met periodes waarin de klachten heviger zijn. Seborroïsch eczeem komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Er bestaan twee vormen van het seborroïsch eczeem:

 • De eerste vorm komt voor bij kinderen en ontstaat vaak in de zesde tot de achtste week na de geboorte. Dit wordt ook wel 'berg' genoemd. Dit verdwijnt meestal na enkele maanden.
 • De tweede vorm begint na de puberteit. Deze vorm heeft vaak een chronisch terugkerend verloop, het eczeem komt dus regelmatig terug.

Wat zijn de symptomen van seborroïsch eczeem?

Je kunt seborroïsch eczeem herkennen aan de volgende symptomen:

 • Rode verkleuring van de huid
 • Gele, vettige schilfers
 • Jeuk

Op welke plekken kan seborroïsch eczeem voorkomen?

Seborroïsch eczeem komt vooral voor in het gezicht, op de hoofdhuid, op de haargrens, de wenkbrauwen en in en achter de oren. Het kan ook voorkomen op de borst, de rug en in de lichaamsplooien. Als seborroïsch eczeem alleen voorkomt op de hoofdhuid, dan spreken we van roos. Heb je last van roos en weet je niet welke anti-roos shampoo je het beste kunt kopen? Je leest het in ons artikel over anti-roos shampoo.

Wat is de oorzaak van seborroïsch eczeem?

De precieze oorzaak van seborroïsch eczeem is niet helemaal duidelijk. Vermoed wordt dat een teveel aan talg én een teveel aan een bepaalde gistsoort een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van seborroïsch eczeem. Dit teveel aan talg en gist lokt een ontstekingsreactie uit, waardoor roodheid en schilfering ontstaan. Bepaalde factoren kunnen seborroïsch eczeem verergeren:

 • Stress
 • Kou en droogte
 • Het gebruik van zeep en shampoo
 • Het dragen van hoofddeksels

De beste producten voor de eczeemgevoelige huid

Is seborroïsch eczeem besmettelijk?

Geen zorgen: seborroïsch eczeem is niet besmettelijk. Je kunt seborroïsch eczeem dus niet van een ander krijgen of aan een ander overdragen.

Wat te doen tegen seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een chronische huidaandoening. Behandeling kan de klachten tijdelijk onderdrukken, maar de kans is groot dat het eczeem weer terugkeert. Dit kun je zelf doen als je last hebt van seborroïsch eczeem:

 • Kies voor milde of hypoallergene huidverzorgingsproducten die zo min mogelijk irriterende ingrediënten bevatten. Producten van Eucerin Atopicontrol en La Roche-Posay Lipikar zijn bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor de eczeemgevoelige huid. 
 • Gebruik niet te veel zeep tijdens het douchen.
 • Douche niet te lang en niet te heet. Zo voorkom je dat je je huid uitdroogt.
 • Dep je huid na het douchen voorzichtig droog.
 • Probeer niet te krabben als je jeuk hebt. Zo maak je de jeuk alleen maar erger.
 • Verzorg je huid met een speciale crème tegen eczeem.
 • Het gebruik van een anti-roosshampoo enkele malen per week kan zorgen voor verbetering.
 • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.
 • Draag niet te vaak hoeden, mutsen of petten.

Daarnaast kan een goede weerstand helpen de kans op diverse aandoeningen te verkleinen. Ga op tijd naar bed en werk jezelf niet over de kop. Hoe beter je conditie is, des te groter zal je weerstand zijn tegen een infectie. Laat de hoofdhuid zoveel mogelijk onbedekt. Een broeierige omgeving onder een pet, muts of hoofddoek is een plek waar gisten zich graag bevinden.

Ook kan je proberen erachter te komen of bepaalde omstandigheden, zoals bepaald eten, het gebruik van een bepaalde zeepsoort of drukke stressvolle perioden in verband staan met het ontstaan van de klachten. Ultraviolette straling kan een gunstig effect hebben op seborroïsch eczeem, dus geregeld met je hoofd in de zon kan helpen.

Helpt dit niet of onvoldoende? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je een speciale shampoo, lotion of crème met ontstekingsremmende of schimmeldodende werking voorschrijven.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.