Spataderen
Heb jij wel eens een ader op je been gezien? Dan kan het zijn dat je een zichtbaar haarvat of spatader hebt. Deze komen vaak na een zwangerschap of op latere leeftijd voor. Veel vrouwen denken dat ze hier niets aan kunnen doen. Gelukkig is dit niet waar. Maar hoe ontstaan haarvaten en spataderen eigenlijk? En hoe kom je er vanaf? Lees snel verder!
Wat zijn haarvaten?
In ons lichaam zitten duizenden haarvaten. Deze voorzien ons lichaam van voeding en voeren afval af. Deze vaatjes zijn kwetsbaar en kunnen wijder worden, waardoor ze onder de huid zichtbaar zijn. Vaak zijn deze vaten te zien op onze benen, omdat we hier vaak op staan en ze veel te verduren hebben. De haarvaatjes kunnen rood of blauw zijn en worden ook wel berkentakjes genoemd.
Wat zijn spataderen?
Onze slagaderen sturen het bloed van ons hart naar onze benen, waarna ze door aderen worden teruggevoerd naar het hart. Wanneer deze aderen niet goed functioneren, kunnen er spataderen ontstaan. Dit komt vaak door een verstoorde bloedafvoer, wat stuwing in de aderen veroorzaakt. Deze stuwing zorgt voor een verhoogde bloeddruk, waardoor de spataderen zichtbaar worden. Je kunt hier de volgende klachten door krijgen:
- Kramp in het been
- Jeuk
- Vermoeide of rusteloze benen
Het is belangrijk om met deze klachten naar de huisarts te gaan, omdat de gevolgen groter kunnen worden. Zo kunnen er vochtophopingen rond de enkels ontstaan en kunnen de aderen vocht gaan afscheiden.
Hoe worden haarvaten en spataderen verwijderd?
Gelukkig zijn haarvaten en spataderen goed te verwijderen. Veel ziekenhuizen hebben een speciale flebologiepolikliniek, waar artsen gespecialiseerd zijn in het verwijderen van haarvaten en spataderen.
Haarvaten en spataderen verwijderen gaat op één van de volgende manieren:
- Spataderen laseren. Door middel van een laserdraad worden de aderen als het ware dicht gelaserd.
- Compressie. Dit kan door middel van een elastische kous gedaan worden. Hiermee wordt de bloedcirculatie bevorderd, waardoor de klachten af kunnen nemen.
- Spataderen wegspuiten. Met deze techniek wordt er vloeistof in de aderen gespoten, zodat deze worden dichtgedrukt en de wanden aan elkaar kleven.
- VNUS closure procedure. Via een klein sneetje in de huid wordt een katheter in de ader geschoven. De spatader krimpt vervolgens door de hitte van hoogfrequente radiogolven.
- Spataderen operatief verwijderen. Bij deze operatie worden de spataderen uit je been getrokken via een kleine snee in de lies of naast de spatader.
Kan ik spataderen en haaraderen voorkomen?
Een aantal factoren kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van spataderen:
- Erfelijke aanleg
- Geslacht
- Zwangerschap
- Trombose
- Veel stilstaan voor werk
Wanneer je veel stilstaat voor werk, is het belangrijk om extra te bewegen en tijdens het staan regelmatig de kuitspieren aan te spannen. Heb je last van beginnende spataderen? Dan kun je steunkousen of elastische kousen dragen om de bloedstroom te verbeteren. Let daarnaast op dat je kleding niet knelt, dit kan namelijk ook zorgen voor spataderen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan