mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment

Zware, vermoeide benen en voeten: zo kom je er van af

Iedereen heeft wel eens last van vermoeide benen na een dag bewegen of lang staan. Maar als je vaak zware benen hebt zonder duidelijke oorzaak – bijvoorbeeld tijdens of na het slapen – dan is er misschien iets anders aan de hand. Wil je weten wat vermoeide, zware benen kan veroorzaken en wat de oplossingen zijn? Lees dan snel verder!

vrouw op de bank

Wat zijn vermoeide benen?

Als je last hebt van vermoeide benen, voelen deze loom en zwaar aan. Als je de hele dag gestaan of gelopen hebt is het heel normaal om vermoeide benen te hebben, wellicht met een beetje spierpijn. Maar als je regelmatig vermoeide benen hebt zonder duidelijke aanleiding, kan dit wijzen op een onderliggend probleem, zoals een slechte bloedcirculatie, een spieraandoening, een zenuwaandoening of een magnesium- of vitaminetekort. Dan is het van belang om dit te laten onderzoeken, zodat je deze aandoeningen uit kan sluiten of kan laten behandelen.

Hoe herken je vermoeide benen?

Als je vermoeide benen hebt door een onderliggend probleem, heb je regelmatig last van de volgende symptomen:

  • een zwaar gevoel in je benen
  • gezwollen benen en enkels
  • moeite om je benen stil te houden
  • tintelingen in je benen
  • spierpijn in je benen
  • kramp in je benen
  • verzuurde, branderige beenspieren

De symptomen kunnen 's nachts erger worden. Vaak heb je er meer last van als je gaat lopen, en minder last als je je voeten omhoog legt.

Wat is de oorzaak van zware benen?

Als je regelmatig zware, vermoeide benen hebt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.

1. Overbelasting of overgewicht

Dat je benen zwaar en vermoeid aanvoelen na het spelen van een voetbalwedstrijd of na een flink stuk hardlopen is niet zo vreemd. De spieren in je benen zijn dan (over)vermoeid na grote inspanning. Als het goed is neemt het zware gevoel na verloop van tijd af bij voldoende rust.

Ook het meedragen van extra gewicht kan ervoor zorgen dat de spieren in je benen overbelast raken. Je hebt dus meer kans op zware benen als je zwanger bent of  overgewicht hebt. In deze gevallen raken je spieren vermoeid door het continu meedragen van het extra gewicht.

2. Verkeerde stand van de voeten

Ook een verkeerde stand van de voeten kan leiden tot vermoeidheidsklachten in de benen of voeten. Dit komt bijvoorbeeld voor bij platvoeten, holvoeten, of een verkeerde afwikkeling van de voeten. De spieren in je voeten, enkels en benen zijn dan continu bezig met het corrigeren van je lichaamshouding ten opzichte van je voeten. Dit is erg vermoeiend voor je spieren, wat kan leiden tot een zwaar gevoel in de benen en vermoeide voeten.

3. Vaatproblemen

Zware, vermoeide benen hebben vaak te maken met verminderde bloedcirculatie. Mensen op leeftijd hebben er dan ook vaker last van dan jongere mensen. Bij aderverkalking kan er bijvoorbeeld niet genoeg zuurstof vervoerd worden naar de benen. De spieren in je benen verkrampen dan door het zuurstoftekort, wat leidt tot pijn en vermoeidheid. Dit noem je ook wel etalagebenen.

Ook problemen met de aders die het bloed naar het hart vervoeren kunnen vermoeide benen veroorzaken. Wanneer de aders het bloed niet goed terug naar het hart kunnen pompen, kunnen je benen zwaar en vermoeid aanvoelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de kleppen in de aders zich niet goed sluiten. Hierdoor zakt een deel van het bloed door de zwaartekracht weer terug in de benen. De aderen kunnen hierdoor ook extra uitzetten. Vermoeide, zware benen door vaatproblemen gaan dan ook vaak gepaard met spataderen en opgezette benen.

Vrouwen hebben soms meer last van zware benen tijdens de menstruatie of in de overgang.

4. Magnesiumtekort

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het werken van de spieren. Daarom worden vermoeide benen weleens in verband gebracht met een magnesiumtekort. Een magnesiumtekort kan leiden tot spierkrampen, die je beenspieren kunnen vermoeien. Een magnesiumtekort komt echter bijna nooit voor, omdat het mineraal in veel voedingsmiddelen zit.

5. Vitaminetekort

Je hebt vast weleens ergens gehoord dat je zware, vermoeide benen en voeten kunt krijgen van een vitaminetekort. Hier is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor. Wel is bekend dat vitamine D belangrijk is voor een goede werking van je spieren. Een vitamine D-tekort zou dus ook invloed kunnen hebben op het vermoeide gevoel in je benen.

Denk je dat je misschien een magnesium- of vitaminetekort hebt? Laat je dan eerst testen door je huisarts voordat je supplementen gaat slikken.

6. Een spier- of zenuwaandoening

Spier- en zenuwaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je spieren sneller vermoeid raken dan normaal. Soms sturen de zenuwen je spieren niet goed aan of is er te weinig spierweefsel. Dan kunnen je spieren minder goed functioneren en raken ze sneller vermoeid. Mensen met multiple sclerose, spierdystrofie of het Guillain-Barré-syndroom hebben bijvoorbeeld vaak last van zware benen. Spier- en zenuwaandoeningen zijn echter maar zelden de oorzaak van vermoeide benen en gaan vaak gepaard met andere symptomen. Je hoeft je dus niet gelijk zorgen te maken bij benen die zwaar en vermoeid aanvoelen.

Wat te doen bij zware benen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om het zware, vermoeide gevoel in je benen te voorkomen of te verminderen. Dit zijn onze tips:

Draag steunkousen.

Steunkousen oefenen druk uit op je benen en helpen zo met de bloedsomloop. Het vocht in je benen wordt afgevoerd, waardoor je benen minder vermoeid aanvoelen.

Masseer je benen.

Door je benen een paar keer per dag te masseren kan je de bloedsomloop stimuleren.

Leg je benen omhoog.

Dit helpt om overmatig vocht uit je benen af te voeren.

Doe oefeningen om de bloedsomloop te stimuleren.

Je kan bijvoorbeeld liggend 'fietsen in de lucht' of staand van voor naar achter schommelen, waarbij je je gewicht verplaatst van je tenen naar je hielen en weer terug.

Beweeg regelmatig

Beweging activeert de zogenoemde spierpomp in de benen, die helpt om het bloed terug naar het hart te pompen.

Zorg voor een gezond gewicht.

Niet alleen hoeven je benen dan minder gewicht te dragen, maar een gezond gewicht helpt ook om vaatblokkades te voorkomen.Wen jezelf een gezonde levensstijl aan. Denk aan gezond eten, voldoende bewegen, niet roken en een gematigde alcoholconsumptie. Deze aanpassingen leiden tot een betere doorbloeding in je benen.

Zorg voor een juiste voetstand.

Door het corrigeren van de stand van je voeten hoeven je benen zich minder in te spannen. Een podotherapeut kan onderzoeken hoe je voeten staan en de stand eventueel corrigeren met orthopedische steunzolen of schoenen. Indien nodig kan aanvullende fysiotherapie of oefentherapie verder helpen bij het corrigeren van je voetstand.

Wanneer moet je de huisarts bellen?

Vermoeide benen zijn geen ziekte op zich. Wel kunnen ze een symptoom zijn van een andere aandoening. Heb jij regelmatig last van zware benen en hindert je dit in het dagelijks leven? Neem dan even contact op met de huisarts. Die kan je helpen om eventuele onderliggende problemen op te sporen en te behandelen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.