Kun je ‘s nachts niet in slaap komen doordat je je benen maar blijft bewegen? En doe je dat om een onbestemd, irriterend gevoel in je benen weg te krijgen? Dan heb je misschien last van onrustige benen. Lees hier alles over dit vervelende kwaaltje!
Wat zijn onrustige benen?
Onrustige benen, oftewel het Restless Legs Syndrome (RLS) of rusteloze benen, is een chronische aandoening, waarbij je last hebt van een irriterend, onbestemd gevoel in de onderbenen. Het gevoel dwingt je vaak tot bewegen, wat verlichting biedt. Pijn doet het niet, maar de irritatie kan zó groot zijn dat het je slaap, sociale leven of dagelijkse activiteiten verstoort. Ouderen lijken er vaker last van te hebben dan jongeren, en de aandoening lijkt ook vaker voor te komen tijdens zwangerschap.
Wat zijn de symptomen van onrustige benen?
Er zijn vier criteria voor de diagnose van onrustige benen, namelijk:
- Het gevoel in de benen vermindert als je gaat bewegen: je kunt de drang tot bewegen niet onderdrukken.
- Het gevoel is onaangenaam en kan gekarakteriseerd worden als tintelend, zeurend, branderig, jeukend of zenuwachtig, maar zelden pijnlijk.
- Het gevoel ontstaat in rust, als je ontspannen bent.
- Het gevoel is het hevigst in de avond en nacht.
Wat is de oorzaak van onrustige benen?
Over de oorzaak van onrustige benen is nog weinig bekend. Er wordt wel veel onderzoek gedaan. Er zijn grofweg twee vormen van RLS te onderscheiden op basis van oorzaak:
- Erfelijke RLS, waarbij er waarschijnlijk sprake is van een verstoring in de dopamine-huishouding.
- Secundaire RLS, waarbij de aandoening een gevolg is van bijvoorbeeld ijzertekort, suikerziekte, nierfalen, de ziekte van Parkinson of medicijngebruik. Secundaire RLS gaat vaak samen met psychische klachten, zoals depressiviteit, en lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en rugpijn. Bij secundaire RLS is dan ook meestal een multidisciplinaire aanpak, inclusief psychologische begeleiding, nodig.
Tips tegen onrustige benen
Als het om huismiddeltjes gaat, is het een kwestie van uitproberen. Hieronder lees je een aantal tips die restless legs kunnen verminderen:
- Stop met roken.
- Drink minder cafeïnehoudende dranken, vooral in de avond.
- Minder je alcoholgebruik.
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
- Doe stretchoefeningen voordat je naar bed gaat.
- Neem een douche voor het slapengaan.
Als bovenstaande tips niet of onvoldoende helpen, dan kun je in overleg met je huisarts proberen of medicatie helpt tegen je klachten.
Kan fysiotherapie helpen tegen onrustige benen?
Ja, ook fysiotherapie kan uitkomst bieden bij onrustige benen. Zo zorgt een beenmassage door de fysiotherapeut voor een betere doorbloeding van de benen en geeft het een rustgevend en aangenaam gevoel. Hierdoor maken de hersenen dopamine aan. Naast massages kan de fysiotherapeut bewegingsoefeningen meegeven om de klachten te bestrijden.
Helpt masturbatie tegen onrustige benen?
Er zijn onderzoekers die beweren dat masturbatie een goede remedie kan zijn tegen het Restless Legs Syndroom. Tijdens seks maakt je lichaam namelijk dopamine aan. Een orgasme is de meest effectieve wijze om de aanmaak van dopamine in de hersenen op een natuurlijke manier te stimuleren. Dat helpt op zijn beurt weer de klachten van het Restless Legs Syndroom te verminderen. Masturbatie of seks zou dus een hele goede remedie kunnen zijn!
Wanneer moet je naar de huisarts?
Hoewel het Restless Legs Syndrome doorgaans een ongevaarlijke aandoening is, kan slapeloosheid, irritatie of frustratie je opbreken. Neem dus contact op met je huisarts als de klachten plotseling verergeren of als je leven ernstig verstoord raakt.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.