Gele achtergrond

Afwijking in de urine

Je plas is gewoonlijk geel of transparant. Het kan even schrikken zijn als er opeens een andere kleur urine in de wc ligt. Op welke problemen kunnen verschillende kleuren wijzen? Dat lees je in dit artikel.

Wat zijn afwijkingen in de urine?

Urine is kleurloos tot donkergeel. Hoe minder je drinkt, hoe donkerder geel van kleur je plas wordt. ‘s Ochtends is je plas bijvoorbeeld wat donkerder, omdat je ‘s nachts wel vocht verliest als je zweet, maar niets drinkt. Heeft je urine een andere kleur dan geel, bijvoorbeeld rood, bruin of zwart? Dan is er iets aan de hand.

Wat betekent rode of bruine urine?

Wanneer je urine rood tot bruin is, kan dit duiden op bloed in de urine. Je kunt ook rode urine hebben door het gebruik van bepaalde medicijnen en van kleurstoffen in bijvoorbeeld voedsel. Bruine urine kan ook veroorzaakt worden door een leveraandoening.

Bloed in urine

De onderliggende oorzaak van bloed in de urine kan een serieuze aandoening zijn. Raadpleeg daarom altijd je huisarts als dit zich voordoet. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Blaasontsteking
  • Nierbekkenontsteking
  • Nier-, urineleider- of blaasstenen
  • Nierziekten en -afwijkingen
  • Goedaardige vergroting van de prostaat
  • Kwaadaardige afwijkingen: blaaskanker, nierkanker en prostaatkanker

Wat betekent donkerbruine, stinkende urine?

Het is ook mogelijk dat je urine donkerbruin is en naar ontlasting stinkt. In zo’n geval is er sprake van een verbinding tussen je plasbuis en endeldarm waardoor ontlasting in je urine kan komen en andersom. Deze verbinding is normaal niet aanwezig en is zeldzaam. Meestal is de oorzaak een verwonding of infectie van de plasbuis en de endeldarm. Mogelijk bijkomende verschijnselen zijn koorts, urineweginfecties, diarree en belletjes in de urine.

Andere oorzaken van sterk ruikende of stinkende urine zijn uitdroging en onontdekte suikerziekte.

Wat betekent zwarte urine?

Zwarte urine kan ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook kan het zwart kleuren doordat er melanine (een huidpigment) wordt uitgescheiden via je urine. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij huidkanker (melanomen).

Wat betekent troebele of schuimende urine?

Pus en/of zoutkristallen kunnen een troebele (niet heldere) urine met vlokken veroorzaken. Een urineweginfectie, bijvoorbeeld een blaasontsteking, kan pus in de urine veroorzaken. Ook verschillende nieraandoeningen kunnen troebele of schuimende urine veroorzaken. Als je nieren niet goed werken, kunnen er eiwitten in je urine terechtkomen. Deze eiwitten veroorzaken het schuim.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Is je urine een andere kleur dan geel of geel-transparant? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.