Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Gele achtergrond

Afwijking in de urine

Je plas is gewoonlijk geel of transparant. Het kan even schrikken zijn als er opeens een andere kleur urine in de wc ligt. Op welke problemen kunnen verschillende kleuren wijzen? Dat lees je in dit artikel.

Artikel opslaan

Wat zijn afwijkingen in de urine?

Urine is kleurloos tot donkergeel. Hoe minder je drinkt, hoe donkerder geel van kleur je plas wordt. ‘s Ochtends is je plas bijvoorbeeld wat donkerder, omdat je ‘s nachts wel vocht verliest als je zweet, maar niets drinkt. Heeft je urine een andere kleur dan geel, bijvoorbeeld rood, bruin of zwart? Of heb je misschien wel last van vlokken in je urine? Dan is er iets aan de hand.

Wat betekent rode of bruine urine?

Het klinkt bijna als een fabel, maar het is echt waar: het eten van rode bietjes en rode kool kan zorgen voor rode urine. Maar wanneer je urine rood tot bruin is, kan dit ook duiden op bloed in de urine. Je kunt ook rode urine hebben door het gebruik van bepaalde medicijnen. Bruine urine kan ook veroorzaakt worden door een leveraandoening. Wanneer je last hebt van rode of bruine urine is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts. 

Bloed in urine

De onderliggende oorzaak van bloed in de urine kan een serieuze aandoening zijn. Raadpleeg daarom altijd je huisarts als dit zich voordoet. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Blaasontsteking
  • Nierbekkenontsteking
  • Nier-, urineleider- of blaasstenen
  • Nierziekten en -afwijkingen
  • Goedaardige vergroting van de prostaat
  • Kwaadaardige afwijkingen: blaaskanker, nierkanker en prostaatkanker

Wat betekent donkerbruine, stinkende urine?

Het is ook mogelijk dat je urine donkerbruin is en naar ontlasting stinkt. In zo’n geval is er sprake van een verbinding tussen je plasbuis en endeldarm waardoor ontlasting in je urine kan komen en andersom. Deze verbinding is normaal niet aanwezig en is zeldzaam. Heb je last van donkere urine? Meestal is de oorzaak een verwonding of infectie van de plasbuis en de endeldarm. Mogelijk bijkomende verschijnselen van donkere urine zijn koorts, urineweginfecties, diarree en belletjes in de urine.

Andere oorzaken van sterk ruikende of stinkende urine zijn uitdroging en onontdekte suikerziekte. Raadpleeg je huisarts als je last hebt van donkere urine. 

Wat betekent zwarte urine?

Zwarte urine kan ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook kan het zwart kleuren doordat er melanine (een huidpigment) wordt uitgescheiden via je urine. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij huidkanker (melanomen). Heb je last van zwarte urine? Neem dan contact op met je huisarts. 

Wat betekent troebele of schuimende urine?

Wanneer je last hebt van niet heldere urine of vlokken in je urine kan dit komen door te weinig vochtinname of het eten van bepaald voedsel. In dat geval is troebele of schuimende urine ongevaarlijk. Maar daarnaast kunnen pus en/of zoutkristallen ook een troebele, of niet heldere, urine met vlokken veroorzaken. Een urineweginfectie, bijvoorbeeld een blaasontsteking, kan pus in de urine veroorzaken. Ook verschillende nieraandoeningen kunnen niet heldere urine of schuimende urine veroorzaken. Als je nieren niet goed werken, kunnen er eiwitten in je urine terechtkomen. Deze eiwitten veroorzaken het schuim. Heb je last van niet heldere urine of vlokken in je urine? Raadpleeg dan je huisarts. 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Of je nu last hebt van donkere urine, rode urine of vlokken in je urine: neem altijd contact op met je huisarts wanneer je urine een andere kleur is dan geel of geel-transparant. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.