mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
toiletten

Diarree

Buikgriepje te pakken? Of iets verkeerds gegeten? Van diarree kun je je behoorlijk ziek voelen. Wat kun je het beste eten als je last hebt van diarree? En hoe kun je diarree voorkomen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over diarree.

Artikel opslaan

Wat is diarree?

Als je last hebt van diarree, dan onttrekken je darmen minder vocht aan het voedsel dat je darmen passeert. Hierdoor blijft je ontlasting dun en waterig en verlies je veel vocht. Diarree kan plotseling ontstaan, maar het kan ook een chronische klacht of aandoening zijn.

Acute diarree

Diarree ontstaat meestal plotseling als gevolg van besmetting met virussen, bacteriën of parasieten. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van diarree als je buikgriep hebt of als je iets verkeerds hebt gegeten. Acute diarree gaat vaak gepaard met misselijkheid, overgeven en buikkrampen. In de meeste gevallen gaat acute diarree vanzelf binnen een week weer over.

Chronische diarree

Als je langer dan twee weken last hebt van diarree, dan spreken we van chronische diarree. Chronische diarree kan veel oorzaken hebben. Heb je last van aanhoudende diarree? Raadpleeg dan je huisarts.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is een bijzondere vorm van acute diarree die je kunt oplopen door verminderde hygiënische omstandigheden in het buitenland.

Overloopdiarree

Overloopdiarree is een vorm van diarree die ontstaat als gevolg van ernstige obstipatie (verstopping). Bij overloopdiarree lekt er dunne ontlasting langs de harde, droge ontlasting.

Wat zijn de symptomen van diarree?

Diarree kan nare klachten geven. Als je last hebt van diarree kun je de volgende klachten ervaren:

Wat zijn de oorzaken van diarree?

De meest voorkomende oorzaken van acute diarree zijn:

De meest voorkomende oorzaken van chronische diarree zijn:

  • maag-darmziekten (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa)
  • Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
  • voedselintolerantie (bijvoorbeeld lactose- of glutenintolerantie)
  • een vezelarm voedingspatroon
  • een hoge consumptie van zoetstoffen (bijvoorbeeld stevia en aspartaam)
  • medicijngebruik (bijvoorbeeld antibiotica)
  • langdurige spanning of stress
  • een versnelde stofwisseling

Wat te doen bij diarree?

Last van diarree? Zorg er dan voor dat je voldoende drinkt en normaal blijft eten.

Drink voldoende

Als je last hebt van diarree verlies je veel vocht. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals een (te) lage bloeddruk en uitdroging. Drink ongeveer 2 tot 3 liter per dag om uitdroging te voorkomen. Je kunt het beste water, slappe thee of bouillon drinken. Moet je ook overgeven? Drink dan kleine beetjes. Als je bijvoorbeeld elke 5 minuten een paar slokjes neemt, dan heb je meer kans dat je het vocht binnenhoudt. Bij diarree verlies je niet alleen veel vocht, maar ook zouten en suikers. Om je zouten en suikers aan te vullen kun je ORS (een poeder dat je oplost in water) gebruiken.

Let op: gebruik je medicijnen omdat je te veel vocht vasthoudt, zoals plaspillen? Dan is het misschien nodig om tijdelijk te stoppen deze medicatie in verband met vochtverlies. Overleg dit met je huisarts.

Probeer normaal te blijven eten

Probeer normaal te blijven eten en eet gewoon waar je trek in hebt. Heb je last van misselijkheid of buikkrampen? Eet dan kleine beetjes. Vaak wordt geadviseerd om beschuit of wit brood te eten, maar die voedingsmiddelen hebben geen stoppende werking. Je kunt beter voor vezelrijke alternatieven kiezen, zoals volkoren beschuit of volkoren brood. Vezels werken namelijk als een soort spons en maken je ontlasting dikker.

Wanneer is het verstandig om een diarreeremmer te gebruiken?

Een diarreeremmer zorgt ervoor dat je ontlasting minder vaak komt, maar zorgt er niet voor dat de diarree sneller overgaat. Gebruik dit middel alleen als het écht nodig is en bovendien niet langer dan twee dagen. Anders kun je last krijgen van obstipatie. Bij acute diarree kun je beter geen diarreeremmers gebruiken. Zo verhinder je namelijk dat de boosdoener via je darmen je lichaam verlaat. Soms worden er antibiotica voorgeschreven als je naast aanhoudende diarree ook last hebt van hoge koorts of bloed of slijm bij de ontlasting.

Is diarree besmettelijk?

Acute diarree als gevolg van een buikgriep of voedselvergiftiging is enorm besmettelijk. Chronische diarree is niet besmettelijk. Last van een buikgriepje? Was dan goed je handen na elk toiletbezoek en maak je wc regelmatig schoon met chloor.

Hoe kun je diarree voorkomen?

Acute diarree als gevolg van een darminfectie kun je voorkomen als je je handen wast na elk wc-bezoek én als je veilig met voedsel omgaat. Was je handen voor en na het bereiden van voedsel en voordat je gaat eten. Voorkom kruisbesmetting door apart kookgerei te gebruiken voor rauw vlees en rauwe vis. Bewaar restjes in de koelkast en niet langer dan twee dagen. Restjes van afhaalmaaltijden kun je beter niet bewaren.

Hoe kun je reizigersdiarree voorkomen?

Neem de volgende maatregelen om reizigersdiarree te voorkomen:

  • Informeer of je het water uit de kraan veilig kunt drinken.
  • Mijd ijsblokjes in drankjes.
  • Wees voorzichtig met voedsel dat je op straat kunt kopen.
  • Let erop dat vlees en vis goed verhit en gaar is voordat je het eet.
  • Wees voorzichtig met zwemmen in zoet en stilstaand water.

Acute diarree na eten

Heb jij last van plotselinge diarree na het eten? Vaak ontstaat deze vorm van diarree door het eten van besmet, bedorven of rauw voedsel. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je diarree na eten kunt voorkomen:

  • Zorg dat je varkensvlees en kip goed door bakt of kookt. Tip: let ook extra goed op of je eten doorbakken is tijdens een barbecue!
  • Was je handen regelmatig, zeker na het aanraken van rauw vlees.
  • Let goed op de houdbaarheidsdatum van voedsel. Dit lijkt misschien een inkoppertje, maar is wel extra belangrijk als je diarree na eten wilt voorkomen.

Diarree tijdens de zwangerschap

Diarree is geen typische zwangerschapskwaal en is dan ook meestal het gevolg van een darminfectie. Heb je vóór de 37e week last van diarree en voel je je verder niet ziek, dan kan dit een signaal zijn dat je al gaat bevallen. Neem in dat geval contact op met je huisarts of verloskundige.

Diarree en de anticonceptiepil

Gebruik je de anticonceptiepil? Diarree kan de werking en betrouwbaarheid van de anticonceptiepil beïnvloeden. Raadpleeg de bijsluiter of je huisarts als je twijfelt of de anticonceptiepil nog veilig is.

Diarree en probiotica

Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij darmklachten als diarree, obstipatie en Prikkelbare Darm Syndroom. Meer weten? Hier lees je meer over probiotica.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Acute diarree als gevolg van een buikgriep of voedselvergiftiging gaat meestal vanzelf binnen een week weer over. Raadpleeg in de volgende gevallen je huisarts:

  • als je een chronische ziekte hebt
  • als je zwanger bent
  • als je ouder bent dan 70 jaar
  • als je medicijnen (hebt) gebruikt
  • als je hoge koorts hebt
  • als je last hebt van slijm of bloed bij je ontlasting
  • als je hevige buikpijn of buikkrampen hebt
  • als je blijft braken, iedere keer als je iets drinkt
  • als je erg suf bent
  • als je heel weinig plast
  • als je klachten niet vanzelf over gaan

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.