vrouw op bed

Bloed bij ontlasting

Eén op de vijf mensen heeft wel eens last van bloed bij de ontlasting. Vaak is dit onschuldig, maar het kan ook op darmproblemen wijzen. Wil je weten wat de oorzaak kan zijn en wanneer het verstandig is om je huisarts te raadplegen? Lees dan verder.

Hoe ziet bloed bij ontlasting eruit?

Bloed bij je ontlasting kun je op verschillende manieren herkennen. Zo kun je bij een toiletbezoek ontdekken dat er bloed op het toiletpapier zit of zie je dat bloed is vermengd met de grote boodschap die je zojuist hebt gedaan. Het is ook mogelijk dat je enkel bloed, zonder ontlasting, verliest wanneer je op de wc zit. Naast bloed kan er ook slijm bij je ontlasting zitten. De kleur van het bloed kan verschillen en hangt af van de plaats van de bloeding. Over het algemeen geldt dat hoe verder weg de bloeding, hoe donkerder het bloed van kleur is. Bloed bij de ontlasting kan er als volgt uitzien:

 • Als het bloed helderrood is, dan kan dat wijzen op aambeien of een anusfissuur. Het bloed komt dan uit een van de laatste delen van je darmstelsel, en is daarom nog vers.
 • Soms ligt het bloed niet op je ontlasting, maar is het vermengd met je ontlasting. Dat wijst er vaak op dat er wat verderop in je darmen sprake is van een bloeding. Wanneer die bloeding ver weg zit, dan kan het bloed heel donker worden, waardoor je ontlasting zwart verkleurt. Zwarte ontlasting kan wijzen op een bloeding in je maag of twaalfvingerige darm.
 • Wanneer je naast bloed ook slijm in de ontlasting vindt, dan kan dat wijzen op een ontsteking in je maag-darmstelsel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de ziekte van Crohn.

Wat zijn de oorzaken van bloed bij ontlasting?

Bloed bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. Vaak blijft de oorzaak onduidelijk. Oorzaken kunnen zijn:

 • Aambeien: aambeien zijn de meest voorkomende oorzaak van bloed bij de ontlasting. Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies. Aambeien kunnen bij de anus zowel inwendig als uitwendig voorkomen. Aambeien kunnen ontstaan door harde, droge ontlasting, hard moeten persen bij het poepen of door veel en langdurig hoesten door bijvoorbeeld kriebelhoest of vastzittende hoest.
 • Anusfissuur: een anusfissuur is een scheurtje in de anus. Zo’n scheurtje kan ontstaan door harde ontlasting, diarree of anale seks. Een anusfissuur is vervelend, omdat het snel weer open kan gaan bij een volgende keer dat je naar het toilet gaat.
 • Soa: bloed bij de ontlasting kan ook ontstaan door een soa die door anale seks is overgedragen, zoals chlamydia.
 • Bloedvatafwijkingen: bloedvatafwijkingen komen vooral bij ouderen voor. Ze kunnen onder andere in de darmen ontstaan, wat een bloed bij de ontlasting kan veroorzaken. 
 • Ernstige ontsteking van de darmwand: dit kan het geval zijn bij proctitis, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Vaak is er dan, naast bloed, ook sprake van slijm bij de ontlasting.
 • Ernstige maag-darminfectie: een maag-darminfectie ontstaat vaak door een virus of bacterie. Ook een voedselvergiftiging of alcoholmisbruik kunnen een maag-darminfectie veroorzaken.
 • Divertikel: een divertikel is een goedaardige uitstulping van de darmwand in de buikholte. Deze zijn onschuldig en ontstaan vaak in het laatste deel van je dikke darm. Wanneer er ontlasting achter de divertikels blijft hangen, kan dat ontstekingen veroorzaken. De kans op divertikels is groter als je ouder bent dan vijftig jaar.
 • Poliep: een poliep is een zwelling van het darmslijmvlies. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar in enkele gevallen worden ze na verloop van tijd kwaadaardig.
 • Medicijnen: er zijn enkele medicijnen die bloed bij de ontlasting kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn bloedverdunners, pijnstillers met de werkzame stoffen diclofenac of ibuprofen en bepaalde antidepressiva.
 • Darmkanker: slechts in een enkel geval is kanker de oorzaak van bloed bij de ontlasting. Ben je ouder bent dan vijftig, verlies je onbedoeld gewicht of is er al eerder bij iemand in je familie darmkanker ontdekt? Dan is de kans op darmkanker groter.

Hoe vaak komt bloed in ontlasting voor? 

Bloed bij ontlasting is iets wat best vaak voorkomt: jaarlijks heeft zo'n 20% van de bevolking er namelijk last van. Je bent dus niet de enige! In zo'n 30 tot 40% van de gevallen blijft de oorzaak van bloed bij ontlasting helaas onbekend. Andere oorzaken zoals aambeien (16-35%), aarskloven (5-9%) en chronische ontstekingen van de darm (5%) komen veel minder vaak voor.

Wat kunnen andere symptomen zijn van bloed bij ontlasting?

Bloed in ontlasting kan samen gaan met de volgende symptomen:

 • Jeuk

 • Een branderig gevoel

 • (Buik)pijn

 • Minder eetlust

 • Vermoeidheid

 • Slijm bij je ontlasting

 • Koorts

 • Een ziek gevoel

 • Veranderingen in je ontlasting

 • Gewichtsverlies

Wat te doen wanneer je last hebt van bloed bij ontlasting?

Wanneer de bloed in je ontlasting wordt veroorzaakt door aambeien of kloven, is het belangrijk dat je zorgt voor een zachte stoelgang. Door verstopping kunnen de klachten van bloed in ontlasting namelijk toenemen. Dit kun je o.a. doen door meer vezelrijke voeding te eten, zoals groente, fruit, peulvruchten, noten en volkoren granen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken en minimaal dertig minuten per dag te bewegen. Wanneer je last hebt van obstipatie, is het bovendien belangrijk om stress zoveel mogelijk tegen te gaan. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze artikelen over stress en ademhalingsoefeningen.

In de meeste gevallen verdwijnt bloed bij ontlasting vanzelf weer. Is dat niet het geval of maak je je erg zorgen, twijfel dan niet en neem dan contact op met je huisarts. Deze zal in eerste instantie kijken of je wellicht aambeien of een anusfissuur hebt. Als dat niet het geval is, dan wordt verder gezocht naar de oorzaak. Dit kan door middel van een bloedonderzoek, of je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor een coloscopie. Zo’n kijkonderzoek in de dikke darm duurt ongeveer tien tot vijftien minuten. Wanneer de oorzaak wordt gevonden, kun je een passende behandeling krijgen.

Maak ook een afspraak bij de huisarts in de volgende gevallen:

 • Je bent 50 jaar of ouder

 • Je ontlasting ziet er anders uit dan normaal (het is bijvoorbeeld dikker of dunner of bevat slijm)

 • Je moet vaker of juist minder vaak naar de wc

 • Je hebt ook last van andere klachten, zoals buikpijn

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.