Maag & Darm
Bloed bij de ontlasting: wat betekent dat?
Etos
Laatste update 02 maart 2024
1 op de 5 mensen heeft weleens last van bloed bij de ontlasting. Vaak is dit onschuldig, maar het kan ook op darmproblemen wijzen. Wil je weten wat de oorzaak kan zijn en wanneer het verstandig is om je huisarts te raadplegen? Lees dan verder.
Hoe ziet bloed bij ontlasting eruit?
Bloed bij je ontlasting kun je op verschillende manieren herkennen. Zo kun je bij een toiletbezoek ontdekken dat er bloed op het toiletpapier zit of zie je dat bloed is vermengd met de grote boodschap die je zojuist hebt gedaan. Het is ook mogelijk dat je enkel bloed, zonder ontlasting, verliest wanneer je op de wc zit. Naast bloed kan er ook slijm bij je ontlasting zitten.
De kleur van het bloed kan verschillen en hangt af van de plaats van de bloeding. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder het bloed van kleur is, hoe verder weg de bloeding zit. Bloed bij poep kan er als volgt uitzien:
- Helderrood bloed bij je ontlasting. Als het bloed helderrood is, kan dat wijzen op aambeien of een anusfissuur. Het bloed komt dan uit een van de laatste delen van je darmstelsel, en is daarom nog vers.
- Bloed vermengd met je ontlasting. Soms ligt het bloed niet op je ontlasting, maar is het ermee vermengd. Dat wijst er vaak op dat er wat verderop in je darmen sprake is van een bloeding. Wanneer die bloeding ver weg zit, dan kan het bloed heel donker worden, waardoor je ontlasting zwart verkleurt. Zwarte ontlasting kan wijzen op een bloeding in je maag of twaalfvingerige darm.
- Bloed en slijm in je ontlasting. Wanneer je naast bloed ook slijm in de ontlasting vindt, dan kan dat wijzen op een ontsteking in je maag-darmstelsel. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de ziekte van Crohn
Wat kunnen andere symptomen zijn van bloed bij ontlasting?
Bloed in ontlasting kan samengaan met de volgende symptomen:
- jeuk
- een branderig gevoel
- (buik)pijn
- minder eetlust
- vermoeiheid
- slijm bij je ontlasting
- koorts
- een ziek gevoel
- veranderingen in je ontlasting
- gewichtsverlies
Wat zijn de oorzaken van bloed bij ontlasting?
Bloed bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. Vaak blijft de oorzaak onduidelijk. Oorzaken kunnen zijn:
Aambeien
aambeien zijn de meest voorkomende oorzaak van bloed bij de ontlasting. Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies. Ze kunnen bij de anus zowel inwendig als uitwendig voorkomen. Aambeien kunnen ontstaan door harde, droge ontlasting, hard moeten persen bij het poepen of door veel en langdurig hoesten door bijvoorbeeld kriebelhoest of vastzittende hoest.
Anusfissuur
Een anusfissuur is een scheurtje in de anus. Zo'n scheurtje kan ontstaan door harde ontlasting, diarree of anale seks. Een anusfissuur is vervelend, omdat het snel weer open kan gaan bij een volgende keer dat je naar het toilet gaat.
Soa
Bloed bij de ontlasting kan ook ontstaan door een soa die door anale seks is overgedragen, zoals chlamydia.
Bloedvatafwijkingen
Bloedvatafwijkingen komen vooral bij ouderen voor. Ze kunnen onder andere in de darmen ontstaan, wat bloed bij de ontlasting kan veroorzaken.
Ernstige ontsteking van de darmwand
Een ontsteking van de darmwand kan het geval zijn bij proctitis, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Vaak is er dan, naast bloed, ook sprake van slijm bij de ontlasting.
Ernstige maag-darminfectie
Een maag-darminfectie ontstaat vaak door een virus of bacterie. Ook een voedselvergiftiging of alcoholmisbruik kan een maag-darminfectie veroorzaken.
Divertikel
Een divertikel is een goedaardige uitstulping van de darmwand in de buikholte. Divertikels zijn onschuldig en ontstaan vaak in het laatste deel van je dikke darm. Wanneer er ontlasting achter de divertikels blijft hangen, kan dat ontstekingen veroorzaken. De kans op divertikels is groter als je ouder bent dan 50 jaar.
Poliep
Een poliep is een zwelling van het darmslijmvlies. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar in enkele gevallen worden ze na verloop van tijd kwaadaardig.
Medicijnen
Er zijn enkele medicijnen die bloed bij de ontlasting kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn bloedverdunners, pijnstillers met de werkzame stoffen diclofenac of ibuprofen en bepaalde antidepressiva.
Darmkanker
Slechts in een enkel geval is kanker de oorzaak van bloed bij de ontlasting. Ben je ouder dan 50, verlies je onbedoeld gewicht of is er al eerder bij iemand in je familie darmkanker ontdekt? Dan is de kans op darmkanker groter.
Hoe vaak komt bloed in ontlasting voor?
Bloed bij de ontlasting komt best vaak voor: jaarlijks heeft zo'n 20% van de bevolking er last van. Je bent dus niet de enige! In veel gevallen blijft de oorzaak van bloed bij ontlasting helaas onbekend. Hieronder zie je hoe vaak bloed bij de ontlasting voorkomt per oorzaak:
- In 30% tot 40% van de gevallen blijft de oorzaak van bloed bij de ontlasting onbekend.
- In 16% tot 35% van de gevallen wordt bloed bij de ontlasting veroorzaakt door aambeien.
- In 5% tot 9% van de gevallen wordt bloed bij de ontlasting veroorzaakt door aarskloven of -scheurtjes (anusfissuur).
- In 5% van de gevallen wordt bloed bij de ontlasting veroorzaakt door chronische ontstekingen van de darm.
Wat te doen wanneer je last hebt van bloed bij ontlasting?
Wanneer het bloed in je ontlasting wordt veroorzaakt door aambeien of kloven, is het belangrijk dat je zorgt voor een zachte stoelgang. Door verstopping (obstipatie) kunnen de klachten van bloed bij je poep namelijk toenemen. Dit kun je doen voor een zachte stoelgang:
- Eet meer vezelrijke voeding, zoals groente, fruit, peulvruchten, noten en volkoren granen.
- Drink elke dag voldoende.
- Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
- Vermijd stress zoveel mogelijk. Lees onze tips hiervoor in de artikelen over stress en ademhalingsoefeningen.
In de meeste gevallen verdwijnt bloed bij ontlasting vanzelf weer. Is dat niet het geval of maak je je erg zorgen, twijfel dan niet en neem contact op met je huisarts.
Hoe onderzoekt de huisarts de oorzaak van bloed in je ontlasting?
Ga je langs de huisarts omdat je bloed in je ontlasting hebt, dan zal deze in eerste instantie kijken of je wellicht aambeien of een anusfissuur hebt. Als dat niet het geval is, dan wordt verder gezocht naar de oorzaak. Dit kan door middel van een bloedonderzoek, of je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor een coloscopie. Dit is een kijkonderzoek in de dikke darm. Zo'n kijkonderzoek in de dikke darm duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Wanneer de oorzaak wordt gevonden, kun je een passende behandeling krijgen.
Wanneer moet je naar de huisarts met bloed in je ontlasting?
Maak een afspraak bij de huisarts in de volgende gevallen:
- Je hebt langere tijd last van bloed bij je ontlasting.
- Je twijfelt over de oorzaak of maakt je zorgen.
- Je bent 50 jaar of ouder.
- Je ontlasting ziet er anders uit dan normaal; het is bijvoorbeeld dikker of dunner of bevat slijm.
- Je moet vaker of juist minder vaak naar de wc.
- Je hebt ook last van andere klachten, zoals buikpijn.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.