Disclaimer
Raadpleeg bij twijfel of grote zorgen om bepaalde klachten altijd je huisarts, ook als het klachten betreft die niet in dit artikel genoemd worden.
Signaal 1: plotselinge, hevige hoofdpijn
Een plotseling opkomende, extreme hoofdpijn kan een teken zijn van een infectie, een tumor of een hersenbloeding. De hevige hoofdpijn gaat soms samen met overgeven, coördinatieproblemen, sufheid en/of slaperigheid. In dit geval kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en snel medische hulp inroepen.
Signaal 2: verlammingsverschijnselen of spraakproblemen
Plotselinge verlammingsverschijnselen in het gezicht, armen of benen, tintelingen in armen of benen, verwardheid, duizeligheid, dubbel of wazig zien, vertraagde of verwarde spraak, moeite om woorden te vinden, een gevoel van zwakte aan een kant van het lichaam: het zijn allemaal symptomen van een beroerte. Met een beroerte wordt een hersenbloeding, herseninfarct of TIA (Transient Ischemic Attack) bedoeld.
Signaal 3: druk op de borst, beroerd gevoel
Snoerende pijn of druk op de borst die kan uitstralen naar de linker- of rechterarm of naar de kaken of nek, een beroerd gevoel, maagklachten, uitbraak van "koud zweet", een gevoel van ernstige zwakheid, misselijkheid of duizeligheid en kortademigheid. Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn voor een hartinfarct. Vrouwen kunnen bij een infarct overigens ook andere klachten hebben.
Een hartinfarct hoeft trouwens niet per se pijnlijk te zijn. Veel mannen die een infarct hebben gehad, zeggen dat ze alleen een grote druk op de borst hebben gevoeld ('alsof er een olifant op me zat').
Signaal 4: ernstige buikpijn
Ernstige buikpijn kan vele oorzaken hebben. Een blindedarmontsteking, galstenen, een ontstoken alvleesklier en een maagzweer zijn enkele voorbeelden. De pijn kan uitstralen naar andere gebieden, wat het lastig kan maken om de juiste diagnose te stellen. Zo kan een blindedarmontsteking voor je gevoel niet rechts in de onderbuik, maar onder de navel beginnen. Een maagzweer kan - in tegenstelling tot wat je zou verwachten - soms juist pijn geven in de onderbuik.
Signaal 5: in korte tijd veel gewicht verliezen
In korte tijd veel gewicht verliezen zonder dat je hier een duidelijke reden voor kunt aanwijzen, is ook een reden om de dokter te bezoeken. Veel mensen denken dat plotseling gewichtsverlies te maken heeft met kanker, maar er kunnen vele andere oorzaken zijn. Dat kan uiteenlopen van de ziekte van Lyme tot het niet goed functioneren van de schildklier.
Signaal 6: bloed in urine of ontlasting
De meest voorkomende oorzaken van bloed in de urine zijn nierstenen of (bij mannen) een ontsteking van de prostaat. Dat zijn meestal pijnlijke aandoeningen en redenen om de dokter te bellen. Ook als je last hebt van bloed in je urine, maar geen pijn hebt, heb je een goede reden om aan te kloppen bij je huisarts. Bloed in de urine kan soms een eerste, vroege aanwijzing zijn voor kanker. Neem daarom het zekere voor het onzekere en stel een doktersbezoek niet uit.
Helderrood bloed bij de ontlasting is meestal onschuldig en is vaak afkomstig van een klein wondje aan de anus of van aambeien. Donkerrood tot zwart bloed kan wijzen op een probleem hogerop in het maagdarmkanaal en is reden voor een medisch onderzoek.
Signaal 7: somber en lusteloos zijn
Heb je al langere tijd nergens plezier in of ben je somber en lusteloos? Dit zijn allemaal tekenen die kunnen wijzen op een depressie. Ook vermoeidheid, traagheid en futloosheid, minder of juist meer eetlust hebben dan normaal en een afwijkend slaappatroon horen hierbij. Bij een depressie valt het leven je zwaar en verlang je misschien zelfs naar de dood. Vooral mannen, maar ook genoeg vrouwen, schakelen geen medische hulp in, omdat ze denken dat hun probleem niet ernstig genoeg is of dat ze voor gek worden verklaard. Een arts of psycholoog zal je klachten altijd serieus nemen. Schaam je dus niet voor mentale problemen en schakel medische hulp in!
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.