Koopverslaving herkennen en behandelen

Dat ene shirtje in de winkel dat je écht niet kan laten liggen? Of die nieuwste gadget die je moet hebben? Het lijkt misschien onschuldig, maar als dit te vaak gebeurt, kan het zijn dat je een koopverslaving hebt. Dit is iets wat je serieus moet nemen. Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over een koopverslaving.

Persoon die tasjes draagt wat refereert naar een koopverslaving waarbij iemand veel geshopt heeft

Wat is een koopverslaving?

Mensen die koopverslaafd zijn, hebben een extreme drang om spullen te kopen. Vergelijkbaar met andere verslaafden, ervaren koopverslaafden een high wanneer ze nieuwe aankopen doen. Deze high wordt, net als bij andere verslavingen, veroorzaakt door de neurotransmitter dopamine. Dopamine wekt een gevoel van euforie op. Een koopverslaving klinkt misschien onschuldig, maar het is zeker iets om serieus te nemen.

Hoe ontstaat een koopverslaving?

Het kan voorkomen dat koopverslaafden shoppen gebruiken om gevoelens van angst, eenzaamheid of een depressie te verminderen. Ook kan het zo zijn dat je veel shopt om je gevoel van eigenwaarde te verbeteren. Dit is helemaal niets om je voor te schamen.

Wat zijn de symptomen van een koopverslaving?

Je kan een koopverslaving herkennen aan de volgende symptomen:

  • liegen over aankopen of proberen je aankopen te verbergen
  • het voortdurend denken aan shoppen en je rusteloos en angstig voelen als je niet kan shoppen
  • schuldig voelen over je aankopen
  • meer items kopen dan je van tevoren van plan was
  • je shopt om je beter te voelen
  • je hebt een geheime pinpas of creditcard om je aankopen mee te doen

Wat te doen bij een koopverslaving?

Een koopverslaving heeft in de meeste gevallen een negatieve invloed op iemands leven. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot hoge schulden, maar ook tot relatieproblemen. Het is daarom belangrijk om een koopverslaving bij jezelf of iemand anders te herkennen. Daarnaast is het goed om je huisarts te raadplegen. Je huisarts kan kijken of behandeling noodzakelijk is.

Hoe kan je een koopverslaving voorkomen?

De volgende tips kunnen je helpen om een koopverslaving te voorkomen of om er van af te komen:

  • Zoek andere manieren om je tijd zinvol te besteden en je goed te voelen, zonder dat je daarvoor iets hoeft te kopen. Misschien wil je wel een nieuwe sport ontdekken of meer tijd met vrienden en familie spenderen?
  • Ga je toch shoppen? Neem dan alleen genoeg geld mee voor de dingen die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Het is ook een goed idee om iemand mee te nemen die van je probleem af weet.
  • Identificeer de dingen of situaties die je neiging tot shoppen stimuleren en probeer deze dingen te vermijden.
  • Betaal alleen met contant geld, laat je pinpassen of creditcards thuis. Zo kan je niet meer uitgeven dan dat je van tevoren had bedacht.
  • Bedenk wat nu eigenlijk het probleem is. Als je een depressie hebt, problemen hebt met je zelfvertrouwen of angst, is het goed om hier hulp voor te zoeken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

Disclaimer:Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.