natrium

Natrium

Natrium zit onder andere in keukenzout en is belangrijk voor de vochtregulatie. Waar is dit mineraal nog meer goed voor en hoeveel natrium per dag is gezond? Wij vertellen er alles over!

Wat is natrium?

Natrium is een mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken en dat je via je voeding binnenkrijgt. Natrium speelt samen met chloride en kalium een onmisbare rol bij (onder meer) het regelen van je vochtbalans en je bloeddruk. De belangrijkste bron van natrium is keukenzout. Daarnaast wordt natrium toegevoegd aan vrijwel alle voedingsmiddelen. 

Waar is natrium goed voor?

Natrium speelt een belangrijke rol bij:

Natrium en de vochthuishouding

Natrium en kalium regelen samen de vochtbalans in het lichaam. Natrium zorgt voor de vochtbalans buiten de cellen, zoals in het bloed en weefsel. Kalium zorgt voor de vochtbalans binnen de cellen.

Natrium, zenuwen en spieren

Natrium speelt samen met kalium en magnesium een belangrijk rol bij de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen. Deze overdracht zorgt ervoor dat spieren zich kunnen samentrekken.

Natrium en een gezonde bloeddruk

Natrium en kalium houden ook de bloeddruk in stand. Natrium verhoogt de bloeddruk en kalium verlaagt de bloeddruk. Samen zorgen ze voor de juiste balans.

Hoeveel natrium heb je per dag nodig?

In Nederland is er geen Referentie Inname (RI)* voor natrium opgesteld, maar wel een Adequate Inname (AI)*. Dit is een schatting van de laagste hoeveelheid voedingsstoffen die voor veel mensen voldoende is. Voor volwassenen is de adequate inname vastgesteld op 1500 mcg per dag. Dit komt neer op 3750 mcg zout.

De tabel hieronder geeft de adequate inname van natrium en zout per leeftijdscategorie aan:

Leeftijd

AI natrium in mcg

AI zout in mcg

1-3 jaar

1000 mcg

2500 mcg

4-8 jaar

1200 mcg

3000 mcg

9-50 jaar

1500 mcg

3750 mcg

51-70 jaar

1300 mcg

3250 mcg

70 jaar en ouder

1200 mcg

3000 mcg

Bron: www.voedingscentrum.nl

* Voor de wettelijke adequate inname van natrium verwijzen we je naar www.supplementinfo.nl

Te veel natrium

In Nederland krijgen we eerder te veel dan te weinig zout binnen, omdat het zo'n beetje aan elk voedingsmiddel is toegevoegd. Te veel natrium kan schadelijk zijn voor je nieren en je hart. Als je een hoge bloeddruk of overgewicht hebt moet je opletten dat je niet te veel natrium binnenkrijgt. Ook voor ouderen kan te veel natrium schadelijk zijn. 

Wanneer heb je behoefte aan extra natrium?

Mensen die regelmatig intensief bewegen, bijvoorbeeld topsporters, kunnen door zweten veel zout verliezen. Ook diarree kan leiden tot een tekort aan zout. 

Natrium tekort

Een tekort aan natrium komt vrijwel nooit voor. We krijgen al snel voldoende natrium binnen, omdat het aan bijna alle voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Zelfs mensen met een zoutarm dieet krijgen vaak alsnog voldoende natrium via hun voeding binnen. Een tekort aan zout kan ontstaan als gevolg van uitdroging door ernstige diarree of hevig braken. 

Waar zit natrium in?

Je lichaam kan zelf geen natrium aanmaken. Daarom krijg je natrium via je voeding binnen. 

Natrium in keukenzout

De belangrijkste bron van natrium is keukenzout (natriumchloride). Keukenzout bestaat uit natrium en chloride. 

Natrium in voeding

Natrium komt van nature nauwelijks in voedingsmiddelen voor, maar het wordt wél heel vaak in de vorm van keukenzout toegevoegd aan voedingsmiddelen om de smaak of de structuur te verbeteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij brood, soepen, sauzen en koekjes. Daarnaast wordt het gebruikt om het eten langer houdbaar te maken, zoals bij vlees, kaas, pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden. Slechts 20% van de hoeveelheid zout die we binnen krijgen voegen we zelf aan ons eten toe en ruim 80% is door fabrikanten toegevoegd. 

In de tabel hieronder vind je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die natrium bevatten:

Voedingsmiddel 

Hoeveelheid natrium in mcg

Hoeveelheid zout in mcg

Kant-en-klare nasi goreng (30 gram)

3590 mcg

8975 mcg

Pizza met tomaat en kaas (350 gram)

3280 mcg

8200 mcg

Kop kippensoep (250 gram)

2710 mcg

6775 mcg

Frikadel (75 gram)

1900 mcg

4750 mcg

Gerookte zalm (40 gram)

1320 mcg

3300 mcg

Gorgonzola (30 gram)

1090 mcg

2725 mcg

Bron: www.voedingscentrum.nl

Natriumtabletten

Sport je vaak intensief en zweet je daarbij veel? Of heb je last van zoutverlies door diarree? Probeer dan wat meer natrium binnen te krijgen via je voeding of gebruik ORS, bijvoorbeeld de Etos O.R.S. Elektrolytpoeder

Bekijk hier ons assortiment aan mineralen >

Tips om zout te vervangen

Eet je dagelijks teveel zout? Wij hebben een aantal tips voor je hoe je de zoutinname kunt beperken.

  • Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel
  • Maak gerechten, sauzen en soepen zelf
  • Geef je eten extra smaak door te experimenteren met kruiden, specerijen en citrusvruchten
  • Gebruik je toch zout? Koop dan ongeraffineerde zout zoals zeezout of Himalayazout

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtsbijzijnde Etos winkel.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.