Stralende lach

Als je mond gezond is, heb je alle reden om stralend te lachen met het volgende stappenplan.

Drie stappen naar een gezonde mond:

Stap 1. Flossen en stoken

Verwijder na iedere maaltijd voedselrestjes met Flosdraad, Tandenstokers of Tandenragers. Zij komen op plekken waar de tandenborstel niet bij kan.


Stap 2. Tandenpoetsen

Doe dit twee keer per dag, 's ochtends en 's avonds. Maar nooit binnen het uur voor of na de maaltijd. Je glazuur is dan zwakker door het eten.

Stap 3. Spoelen met mondwater

Na het poetsen maar ook na de maaltijd. Mondwater reinigt de tanden op een zachte manier, zonder ze te beschadigen.
 

Sterk glazuur

Veel voedsel en drankjes bevatten zuren. Deze kunnen je tandglazuur verzwakken. Hierdoor zal het makkelijker slijten. Het gevolg van zogenoemde tanderosie: na verloop van tijd worden tanden zichtbaar 'dunner'. Ze kunnen transparant of doorzichtig worden. Hoe meer het tandglazuur verzwakt, hoe meer het tandbeen in beeld komt. Tanden zien er dan geler uit. Ze worden doffer en verliezen hun glans.

Glazuur dat verdwijnt, komt niet meer terug. Gelukkig kun je er veel aan doen om tanderosie te voorkomen of te verminderen.
 

Eerste hulp bij mondproblemen

Ongemak 1: aften

Bijna iedereen heeft wel eens last van aften en andere pijnlijke plekjes in de mond. Vervelend, want in je mond doet een kleinigheidje al snel heel zeer. Oplossing: Multi-Oral Gel Deze gel verzacht en verlicht aften en gezwollen of ontstoken plekjes in de mond. Daarbij ondersteunt het goedje de natuurlijke genezing van het mondweefsel. Ook pakt de gel geïrriteerd tandvlees aan. 

Ongemak 2: gevoelige tanden

Tandglazuur beschermt je gebit. Gezond speeksel bevat mineralen die goed zijn voor je tandglazuur. Je tanden worden kwetsbaar wanneer je mondflora uit balans is. Je merkt dit doordat je tanden gevoeliger worden voor warmte en kou. Oplossing: Multi-Oral RemiDent Deze geconcentreerde gel versterkt het tandglazuur. Hij legt een onzichtbaar werkzaam laagje over tanden en tandvlees. De gel bevat natuurlijke mineralen die het tandglazuur aanvullen. Plantaardige extracten brengen de mondflora weer in een goede conditie.

Ongemak 3: droge mond

Heb je moeite met kauwen, slikken, spreken of proeven? Het kan dat deze problemen worden veroorzaakt door een droge mond. Je kunt er ook een slechte adem en tandvleesproblemen van krijgen. Oplossing: Multi-Oral Spray De spray bevat natuurlijke ingrediënten die de aanmaak van speeksel stimuleren. Plantaardige extracten neutraliseren op een natuurlijke manier slechte bacteriën. Zo krijg je weer een gezonde flora in je mond.

Ongemak 4: koortslip

Zul je zien: heb je een (romantische) afspraak, komt er een koortslip opzetten. Een infectie van de huid, veroorzaakt door het herpesvirus. De blaasjes met besmettelijk vocht zorgen ervoor dat je jouw hoofd wilt verstoppen onder een kussen. Het jeukt en brandt ook nog eens... Oplossing: Zovirax Koortslip Crème Tube Deze huidcrème breng je 5 keer per dag aan op de koortslip (alleen uitwendig). De koortsblaasjes zullen hierdoor sneller verdwijnen.
 

Ongemak 5: gevoelig tandvlees

Pijnlijk tandvlees is vaak rood en soms gezwollen. Met een beetje pech trekt het ook terug. Je hebt dan sneller last van wondjes en bloedingen. Meestal zijn bacteriën in de pockets (tussenruimtes) van je tandvlees en tand de oorzaak. Oplossing: Behandel en voorkom pijnlijk tandvlees met producten speciaal voor gevoelig tandvlees. Dat betekent tussen de tanden schoonmaken met Interprox ragers of Gum soft picks. Tandenpoetsen met een zachte borstel met een streepje Vitis Gezond Tandvlees Tandpasta of Parodontax fluoride tandpasta. Spoelen doe je met Vitis mondspoeling gezond tandvlees of Meridol mondspoeling fluor.

Wist je dat …Gezond tandvlees roze is, strak om de tanden en kiezen ligt en niet bloedt tijdens het tandenpoetsen?

Wist je dat …Vrouwen tijdens de zwangerschap gevoeliger en vatbaarder zijn voor tandvleesproblemen? Tandvlees is door de verandering in de hormonen vaak veel gevoeliger en vatbaarder voor bloeding tijdens de zwangerschap.

Wist je dat …Te heftig poetsen kan leiden tot teruggetrokken tandvlees en dat je met te krachtig, langdurig, te veel druk of een harde tandenborstel letterlijk het tandvlees kunt wegpoetsen? Wist je dat …Wanneer tandglazuur eenmaal weg is, dit ook voorgoed weg is?

Wist je dat …Je al bij vier zuur'momenten' per dag kans loopt op slijtage aan het glazuur door zuren in dagelijkse voeding? Dit noemen we tanderosie.

Wist je dat …Je het beste ruim een uur een uur voor of na het eten of drinken je tanden kunt poetsen? Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kun je de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.

Wist je dat …Jongeren meer kans hebben op tanderosie? Jong glazuur is minder hard dan ouder glazuur, waardoor de gebitten van jongeren kwetsbaarder zijn voor het inwerken van zuur. Jongeren drinken veel vaker en meer fris-, sport-, en andere mixdranken en vruchtensappen. Bovendien zijn de voedingsgewoonten ingrijpend veranderd.