Mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment
baby lacht

Tanden krijgen

Rond de leeftijd van 6 maanden krijgen de meeste kinderen hun eerste tandje. Op de leeftijd van drie jaar zijn in de meeste gevallen alle twintig tanden en kiezen van het melkgebit doorgekomen. Lees hier wat je kunt doen wanneer je kind zijn of haar eerst tandjes krijgt en hoe je het gebit het beste kunt verzorgen.

Wat zijn de symptomen van tanden krijgen?

Wanneer het eerst tandje van je kind doorkomt, kun je dit herkennen aan de volgende symptomen.
  • Bobbels op het tandvlees. Het doorkomen van tanden wordt voorafgegaan door bobbels op het tandvlees van je kind, die pijnlijk kunnen zijn. Kinderen vinden het dan vaak prettig om ergens op te kauwen, dit verlicht de pijn.
  • Dunnere ontlasting. De ontlasting kan rond het doorkomen van tanden dunner worden. Deze dunne ontlasting is vaak wat zuur waardoor je kind last kan krijgen van luieruitslag.
  • Rode wangetjes. De wangen van je kind kunnen rood en warm zijn.
  • Koorts. Soms kan het doorkomen van tanden ook samengaan met koorts.
  • Scherp randje. Na een aantal dagen voel je een scherp randje wanneer je met je vinger over het tandvlees van je kind gaat. Dit is de bovenkant van het tandje. De tand komt steeds verder omhoog en na een aantal weken is meestal de volledige tand zichtbaar.
  • Tandlijst cysten. Bij jonge kinderen zijn regelmatig kleine witte of gele puntjes te zien op de kaakjes. Veel ouders verwarren deze puntjes met het doorbreken van de tanden. Dit zijn namelijk tandlijst cysten en verdwijnen binnen enkele weken tot maanden vanzelf.

Hoe ontstaan de eerste tandjes?

De melktanden zijn bij de geboorte al in de kaak aanwezig, maar zijn dan nog niet zichtbaar. Rond de leeftijd van zes maanden breken de eerste tanden door. Er zijn ook kinderen die geboren worden met een tandje en kinderen die het eerste tandje pas krijgen als ze ouder zijn dan een jaar. Dit is vrij normaal en dus niets om je zorgen over te maken. Tanden komen meestal in een bepaalde volgorde door. Andere volgordes van doorbreken zijn mogelijk. Op de leeftijd van drie jaar is het melkgebit in de meeste gevallen compleet. Je kind heeft dan twaalf tanden en acht kiezen.

Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende tandjes en de gemiddelde leeftijd waarop deze doorbreken.

  • Middelste snijtanden onder: 6 maanden
  • Middelste snijtanden boven: 9 maanden
  • Buitenste snijtanden boven en onder: 12 maanden
  • Hoektanden: 20 maanden
  • Voorste kiezen boven en onder: 16 maanden
  • Achterste kiezen boven en onder: 24-30 maanden

Wat moet je doen wanneer je kind de eerste tandjes krijgt?

Het doorkomen van tanden is vaak pijnlijk voor je kind. Er zijn een aantal dingen die je als ouder kunt doen om deze pijn te verlichten.

  • Geef je kind een bijtring. Ergens op kunnen bijten vermindert de pijn. Er zijn ook speciale bijtringen die je kunt vullen met water en dan in de koelkast koud kunt laten worden. Dit geeft een extra pijnstillend effect. Soms kan een speen ook verlichting bieden.
  • Veel ouders geven aan dat homeopathische smeersels ook goed helpen tegen de pijn. Je kunt je hierover laten informeren bij de apotheek of de drogist.
  • Heeft je kindje ’s nachts veel pijn? Dan kun je incidenteel paracetamol in de vorm van een zetpil toedienen.

Tandverzorging tips voor kinderen

Vanaf het eerste tandje is het belangrijk dat je maatregelen neemt om het gebit van je kind te beschermen en te verzorgen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  • Poetsen. Wanneer het eerste tandje van je kind is doorgekomen, kun je beginnen met de gebitsverzorging. Bij kinderen jonger dan twee jaar houdt dit in dat je eenmaal per dag poetst met een peutertandpasta die fluoride bevat. Gebruik geen tandpasta voor oudere kinderen of volwassenen omdat deze teveel fluoride bevat.
  • Goed voedingspatroon. Het is verstandig om het aantal momenten op de dag dat je kind eet of drinkt te beperken tot zeven. Probeer ervoor te zorgen dat je kind niet te veel zoetigheid binnenkrijgt en laat het niet onbeperkt uit een flesje drinken. Daarnaast is het raadzaam je kind met negen maanden uit een beker te laten drinken.
  • Duimen en fopspeengebruik beperken. Bij kinderen die duimen of vaak een fopspeen gebruiken, kan de stand van de tanden worden beïnvloed. Om dit te voorkomen, kun je proberen om je kind alleen in bed een fopspeen te geven of te laten duimen. Start niet te laat met het afleren van duimen en zuigen op een fopspeen. Doe dit in elk geval vóórdat het blijvende gebit doorkomt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.