Gonorroe
Heb je na een vrijpartij opeens erge last van pijn bij het plassen? Of heb je last van vreemde afscheiding, nadat je seks hebt gehad? Misschien heb je gonorroe opgelopen. Wil je weten wat gonorroe is, wat de symptomen zijn en wanneer je naar de huisarts moet? Lees dan verder.
Wat is gonorroe?
Gonorroe is een geslachtsziekte (soa) die veroorzaakt wordt door een bacterie die zich kan hechten aan het slijmvlies van de vagina of de plasbuis van de penis. Ook kan het zich hechten aan het slijmvlies van de anus of baarmoederhals en kunnen oogslijmvliezen erdoor worden geïnfecteerd.
De infectie bij de man kan zich uitbreiden naar de prostaat en de bijbal. Bij de vrouw kan de infectie zich uitbreiden naar het slijmvlies van de baarmoeder, eierstokken en buikvliesholte. Dit is relatief zeldzaam en gaat gepaard met koorts, huidafwijkingen en gewrichtsklachten.
Seksueel contact via de mond kan leiden tot besmetting van de keelamandelen met gonorroe. Deze ontsteking gaat gepaard met koorts, huidafwijkingen en gewrichtsklachten.
Wat zijn de symptomen van gonorroe?
Tussen de eerste dag en twee weken na de besmetting (door onveilig seksueel contact), kun je als vrouw last krijgen van de volgende klachten:
- Abnormale vaginale afscheiding
- Pus uit de plasbuis
- Een branderig gevoel bij het plassen
Let op: meestal verloopt de infectie met gonorroe bij de vrouw zonder symptomen. De anus kan ook geïnfecteerd zijn door de gonorroe bacterie. Dit kan door besmetting via afscheiding of menstruatiebloed of door direct anaal seksueel contact.
Het eerste symptoom bij de man is dat het plassen vaak pijnlijk is en branderig aanvoelt. Vaak is er ook afscheiding uit de plasbuis. Deze ziet er meestal geelgroen-romig uit.
Hoe ontstaat gonorroe en is het besmettelijk?
Gonorroe wordt overgebracht via seksueel contact. Een eenmalig seksueel contact van een vrouw met een besmette man leidt tot een kans van 95% voor de vrouw om zelf gonorroe te krijgen. Omgekeerd is de besmettingskans bij de man 20% tot 50%. Gonorroe is dus heel besmettelijk!
Is gonorroe ernstig?
Gonorroe kan onbehandeld spontaan genezen, maar leidt meestal tot complicaties. Zo kan de infectie zich bij de man uitbreiden naar de prostaat en de bijbal. In zeldzame gevallen leidt onbehandelde gonorroe tot onvruchtbaarheid of tot vernauwingen van de plasbuis.
Bij de vrouw kan de infectie met gonorroe zich uitbreiden naar het slijmvlies van de baarmoeder, de eierstokken en het buikvlies. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid, een grotere kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en chronische pijn in de onderbuik.
Wanneer je een keer gonorroe hebt gehad, geeft dit geen bescherming tegen deze geslachtsziekte. Dat wil zeggen dat je weer opnieuw gonorroe kunt oplopen.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Wanneer bij de vrouw sprake is van pijn bij het plassen en/of abnormale vaginale afscheiding, kan het zijn dat je besmet bent geraakt. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Zo is pijn bij het plassen meestal een gevolg van een urineweginfectie.
Toch is het verstandig bij dergelijke klachten contact op te nemen met je huisarts. Ook wanneer er geen klachten zijn en sprake is geweest van seksueel contact met iemand die besmet is met gonorroe, is het verstandig naar je huisarts te gaan. Je kan ook een soa-thuistest kopen van Homed-IQ, deze zijn verkrijgbaar bij Etos.
Wanneer bij de man sprake is van branderigheid bij plassen en/of onbekende afscheiding uit de plasbuis, is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Dit geldt ook wanneer de man onbeschermd seksueel contact heeft gehad met iemand die besmet is met gonorroe.
Wat kun je er zelf aan doen?
- Gebruik een condoom. Deze biedt goede bescherming tegen besmetting met gonorroe.
- Raadpleeg de huisarts bij klachten die op gonorroe kunnen wijzen.
- Waarschuw je partner(s) met wie je de afgelopen zes maanden seksueel contact hebt gehad, aangezien zij de soa ook kunnen hebben ondanks dat ze misschien nog geen klachten hebben. Tip: vind je het moeilijk om dit zelf te vertellen? Dan kun je contact opnemen met de sociaal verpleegkundige SOA/AIDS van de GGD. Hij of zij kan anoniem je partner waarschuwen als jij daar toestemming voor geeft.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Artikel opslaan