Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw met wit t-shirt zit in bed

Soa's

Veilige seks is niet alleen belangrijk om zwangerschap te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat je geen nare geslachtsziektes oploopt. Soa’s zijn gelukkig meestal niet erg gevaarlijk en zijn goed te behandelen. Wat moet je doen als je een soa hebt opgelopen? En kan een soa vanzelf over gaan? Dat lees je hieronder!

Wat is een soa?

Soa is een afkorting van seksueel overdraagbare aandoening. Soa’s zijn infectieziekten die via seksueel contact overgedragen worden. In totaal zijn er zo’n vijftien seksueel overdraagbare aandoeningen bekend. Bijna al deze aandoeningen zijn virussen of bacteriën die in sperma, bloed of vaginaal vocht kunnen leven. Ook zijn er bepaalde parasieten die een soa veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van een soa?

Verschillende soa’s hebben verschillende symptomen. Sommige soa’s zorgen zelfs voor helemaal geen directe klachten! Van chlamydia is bijvoorbeeld bekend dat vrouwen er weinig last van kunnen hebben, maar het wel kunnen overdragen en mogelijk onvruchtbaar van kunnen worden.

Heb je klachten in je intieme zone? Lees dan ons artikel over soa symptomen om te ontdekken van welke soa je mogelijk last hebt.

Hoe ontstaat een soa?

Een soa ontstaat nooit ‘zomaar’. Je kunt een soa krijgen door onbeschermde seks te hebben met iemand die besmet is. Dat gebeurt via slijmvliescontact: contact tussen de mond, penis, vagina en/of anus. Als er sprake is van bloed of (kleine) bloedingen, is de kans op besmetting groter.

Schaamluis is geen virus of bacterie en kan zich al verspreiden via beddengoed, handdoeken en als mensen bloot tegen elkaar aan liggen. Genitale wratten, veroorzaakt door HPV, kan ook via handdoeken en vingers worden overgedragen.

Wat te doen bij een soa?

Bacteriële soa’s zijn goed te behandelen met een antibioticakuur. Virale soa’s heb je na besmetting vaak voor de rest van je leven en worden bestreden met antivirale middelen. Onbehandelde soa’s kunnen ontstekingen of onvruchtbaarheid tot gevolg hebben.

Heb je onveilige seks gehad met iemand die niet je vaste sekspartner is? Heb je seks gehad met iemand van wie je weet dat hij of zij een soa heeft? Of vermoed je vanwege klachten dat je een soa hebt? Doe dan altijd een soatest of ga naar de huisarts.

Weet je zeker dat je een soa hebt? Laat dat dan weten aan je recente sekspartners. Dat klinkt misschien als een walk of shame, maar de kans bestaat dat zij de soa ook hebben opgelopen. Hoe eerder ze erachter komen, hoe beter. Jij zou het toch ook zo snel mogelijk willen weten?

Gaat een soa vanzelf voorbij?

Nee, soa’s gaan niet vanzelf over. Je moet dus altijd naar de huisarts of de GGD om behandeld te worden.

Hoe voorkom je een soa?

Het enige voorbehoedsmiddel dat je beschermt tegen soa’s is het condoom. Let op! Niet alleen bij vaginale penetratie loop je risico op een soa. Ook bij anale seks, pijpen, beffen en rimmen heb je kans op besmetting. Daarom is het belangrijk om ook dan een condoom of beflapje te gebruiken. Beflapjes kun je zo kopen, maar je kunt er ook zelf een maken van een condoom.

Lees ook ons artikel over hardnekkige misverstanden over soa's.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Bel altijd je huisarts voor een afspraak als je een soa hebt. Vermoed je dat je een soa hebt, maar weet je het niet zeker? Dan kun je ook je huisarts bellen. Bij de huisarts kun je namelijk een soatest doen. Vind je het niet prettig om langs je huisarts te gaan om je te laten testen? Dan kun je ook een soatest aanvragen bij de GGD bij jou in de buurt of je kan een soa-thuistest kopen bij de Etos. Let er wel op dat je met de soa-thuistest van Etos alleen op chlamydia en gonorroe kan testen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.