mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
billen vrouw in spijkerbroek

Schaamluis

Last van jeuk in je schaamstreek? Dan kun misschien te maken hebben met schaamluis. Schaamluis kan erg hardnekkig zijn. Daarom is de juiste behandeling heel belangrijk. Wil je weten hoe je schaamluis het beste kunt behandelen? Lees dan verder!

Wat is schaamluis?

Schaamluis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). De luizen zijn parasieten van ongeveer 1,5 tot 2 millimeter groot en zijn opvallend plat. Vandaar dat de luizen ook wel 'platjes' worden genoemd. De luizen leven van bloed en kunnen zonder een mens maar twee dagen overleven. De vrouwtjes hechten zich met achterpoten aan de basis van een haar en leggen eitjes (neten) die vastplakken aan je haren, dicht bij de huid. Neten kunnen wel zonder een mens leven en komen ongeveer na een week uit.

Wat zijn de symptomen bij schaamluis?

Schaamluis kun je herkennen door jeuk in de schaamstreek. Soms nestelen de luizen zich in ook aan het haar van oksels, wenkbrauwen, baard of snor. Ook op die plekken kun je dan last krijgen van jeuk. Door de jeuk kan je huid ook gaan irriteren en rood worden. Als je goed kijkt, kun je de luizen en neten ook zien. Luizen zijn hele kleine beestjes, hebben zes pootjes en zijn wit of geel van kleur. Neten zijn witte kleine bolletjes van ongeveer een halve millimeter groot. Om de luizen en neten te vinden, kun je het volgende doen:

  • Duw met je vingers de haren opzij tot je de huid eronder kunt zien.
  • Ga met je vingers door het haar, terwijl je steeds de huid kunt blijven zien.
  • Kijk extra goed naar de eerste anderhalve centimeter van de haren, dichtbij de haarwortels.

Hoe krijg je schaamluis?

Schaamluis is besmettelijk. De meeste mensen krijgen schaamluis door:

  • Seksueel contact met iemand die besmet is.
  • Slapen in een besmet bed.
  • Het gebruiken van een besmette handdoek.
  • Het dragen van kleding van iemand die besmet is.

Hoe kun je schaamluis behandelen?

Controleer voordat je je schaamsteek gaat behandelen altijd of er geen luizen of neten in je okselhaar, wenkbrauwen, baard of snor zitten. Als ook daar luizen en/of neten zitten, is het belangrijk om ook die gebieden mee te behandelen. Je kunt luizen behandelen door:

  • Elke dag je schaamhaar grondig uit te kammen met een luizenkam. Voor het kammen kun je de neten wat losser van het haar maken door een crèmespoeling te gebruiken. Begin altijd bij de haarwortel met kammen. Kam het haar minimaal twee weken grondig uit en ga net zo lang door met kammen totdat je zeven dagen achter elkaar geen neten of luizen meer hebt gezien.
  • Het haar af te scheren. Hierdoor is de kans groot dat je van de luizen af komt. Blijf je schaamstreek wel goed controleren op luizen en neten.
  • Het haar ook behandelen met een anti-luizenmiddel. Lees voor het gebruik altijd de bijsluiter en gebruiksaanwijzing. Let op: het is belangrijk om naast het gebruik van een anti-luizenmiddel ook twee weken lang je haar uit te blijven kammen met een luizenkam.
  • Heb je ook luizen of neten in je wenkbrauwen, wimpers of snor? Deze kun je ook met een pincet proberen te verwijderen.

Let op: het is ook heel belangrijk om alle personen met wie je de afgelopen tijd seksueel of intiem contact hebt gehad te waarschuwen. Ook wanneer je beddengoed, handdoeken of kleding met iemand hebt gedeeld, is het belangrijk om deze personen op de hoogte te brengen van een mogelijk besmetting. Zo worden nieuwe besmettingen voorkomen.

Hoe kun je voorkomen dan je opnieuw besmet wordt?

Om herbesmetting te voorkomen kun je het volgende doen:

  • Seksuele partners moeten, net als jijzelf, zorgvuldig worden behandeld.
  • Deel geen beddengoed, handdoeken of kleding met anderen.
  • Was je kleding, ondergoed, handdoeken en beddengoed als het kan op 60°C.
  • Kun je sommige spullen niet op 60°C wassen? Stop dit dan een week lang in een afgesloten plastic zak of bewaar het minstens 24 uur in de diepvries.
  • Laat besmette kammen en borstels minstens een uur lang weken in een bestrijdingsmiddel.

Is schaamluis ernstig?

Schaamluis is niet ernstig. Wel is het belangrijk om schaamluis zo snel mogelijk te behandelen. Als schaamluis namelijk niet wordt behandeld, komen er steeds meer luizen. Daardoor wordt de jeuk erger en wordt ook de kans om anderen te besmetten groter.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je vermoedt dat je naast schaamluis ook last hebt van een andere geslachtsziekte, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts, de GGD of een polikliniek voor geslachtsziekten. Ook als de behandeling niet helpt of wanneer je twijfelt of er wel sprake is van schaamluis kun je contact opnemen met je huisarts.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar!

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.