
Slaap
Etos
Laatste update 14 januari 2025
Er bestaan veel weetjes en wijsheden van grootmoeders over slaap. Zo zouden dikke warme dekens helpen om sneller in slaap te komen en zouden oudere mensen minder slaap nodig hebben. Maar is dit allemaal waar? In dit artikel delen wij de tien fabels over slaap met je. Lees snel verder!
Het is verleidelijk om in het weekend laat naar bed te gaan. Dit slaaptekort haal je later wel in door extra lang te slapen. Maar dit klopt niet helemaal. Je lichaam haalt automatisch de schade in, niet door langer te slapen, maar door vooral de vaste slaap (REM) aan te passen. Je slaap wordt automatisch efficiënter. En op die manier raak je netjes uitgerust na verloop van tijd. Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen van nature slechts 1/3 van de gemiste uren kunnen inhalen. Een regelmatig slaapritme gedurende de hele week is daarom de beste manier om uitgerust te blijven en sneller in slaap te vallen.
Je lichaamstemperatuur speelt een belangrijke rol bij het regelen van slaap. Gedurende de dag stijgt en daalt je lichaamstemperatuur met ongeveer 1 graad: rond 4 uur 's ochtends is je temperatuur het laagst, rond 6 uur 's avonds het hoogst. Om te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur gaan dalen. Om te voorkomen dat je het te warm krijgt, is het raadzaam om je dekbed te verruilen voor lakens en dekens. Je kan dan naar behoefte variëren met warmtelagen. Zorg ook dat het in je slaapkamer ongeveer 16 à 18 graden is. Houd er rekening mee dat sommige mensen baat hebben bij zware dekens vanwege het kalmerende effect, maar dit is een persoonlijke voorkeur en niet direct gerelateerd aan een betere regulatie van je lichaamstemperatuur.
Regelmatig bewegen bevordert de slaapkwaliteit en het gemak waarmee je in slaap komt. Let er wel op dat je intensieve work-outs niet te dicht bij bedtijd planned, omdat dit je lichaamstemperatuur en hartslag verhoogt. Het duurt enkele uren voordat je lichaam weer is afgekoeld en je makkelijker in slaap valt. Probeer daarom minstens drie uur tussen je training en bedtijd te houden. Voor lichte of matige beweging, zoals wandelen of yoga, geldt dit minder strikt en kan dit zelfs ontspannend werken vlak voor het slapengaan.
Naarmate je ouder wordt, lijkt het soms alsof je minder slaap nodig hebt, omdat je misschien eerder wakker wordt of lichter slaapt. Toch blijft je totale slaapbehoefte meestal hetzelfde: gemiddeld 7 tot 9 uur per dag. Wat verandert, is vaak het slaappatroon. Veel mensen slapen korter of lichter ’s nachts en compenseren dit overdag met een kort dutje. Dit is een natuurlijke aanpassing van je lichaam en helpt om voldoende rust te krijgen.
Het is een feit dat je slaap nodig hebt. Maar deze behoefte heeft vooral je lichaam. Je hersenen werken door tijdens je slaap. Ze controleren nog allerlei lichaamsfuncties zoals de ademhaling.
Dit zou goed zijn omdat het je klaarmaakt om in slaap te vallen. Maar hoe meer activiteiten je associeert met de slaapkamer zoals tv-kijken of werken op de computer, hoe lastiger wordt het om in slaap te vallen wanneer je dat wilt. Het is raadzaam om de slaapkamer alleen te gebruiken om te slapen en voor actie tussen de lakens. Zo versterk je de associatie tussen je bed en slaap.
In feite zorgt seks ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Deze neurotransmitter brengt een gevoel van rust, kalmte, geluk en zaligheid met zich mee. Actie tussen de lakens vermindert hierdoor stress waardoor je juist sneller in slaap valt.
Het drinken van wijn maakt je inderdaad moe en zorgt dat je sneller in dromenland bent. Maar gedurende de nacht word je vaker wakker. Je slaap wordt dus gefragmenteerd en minder diep. Hoe meer alcohol je nuttigt, hoe meer je slaap verstoord wordt. Drink daarom het liefst geen alcohol.
Voor de meeste mensen is snurken vervelend voor hun bedpartner. Maar let op. Het kan ook een symptoom van de slaapaandoening apneu zijn. Apneu is een slaapverstoorder. Bij deze aandoening snurk je zeer luid en stopt de ademhaling tijdelijk, minimaal tien seconden. Neem contact op met je huisarts als je vermoedt dat dit het geval is.
Veel mensen blijven in bed liggen als ze midden in de nacht wakker worden, uit angst om nog wakkerder te worden. Maar wist je dat dit juist averechts kan werken? Als je na 15 tot 20 minuten nog niet in slaap bent gevallen, is het slim om even uit bed te gaan. Doe iets ontspannends, zoals een boek lezen of naar rustige muziek luisteren in een andere kamer. Dit helpt je om tot rust te komen. Zodra je je weer slaperig voelt, kruip je terug in bed. Zo leert je brein dat je bed bedoeld is om in te slapen – niet om wakker te liggen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Disclaimer:
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-0125-2645
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.