mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
meisje slaapt

Snurken

Je vrienden vergelijken je gekscherend met een kettingzaag en je partner draagt ‘s nachts steevast oordopjes. Hoewel je er zelf natuurlijk doorheen slaapt, is het helemaal duidelijk: jij snurkt! Maar wat is snurken precies en (belangrijker nog) wat kun je ertegen doen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over snurken.

Shop hier producten voor het slapen en ontspannen

Artikel opslaan

Wat is snurken?

Je snurkt als je tijdens het ademhalen in je slaap een zagend of brommend geluid produceert dat harder is dan veertig decibel. Dit geluid ontstaat door een vernauwing in de luchtweg tussen je neus en je stembanden. Deze vernauwing veroorzaakt een onderdruk in de keel bij het inademen, alsof die vacuüm wordt getrokken. Hierdoor worden het zachte gehemelte, de huig, tong en wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen. Wanneer je in- of uitademt, begint dit weefsel te vibreren en dat veroorzaakt het kenmerkende snurkgeluid. Dit geluid kan oplopen tot wel negentig decibel: even hard als een grasmaaier! Ongeveer één op de vier vrouwen snurkt. Mannen snurken nog vaker. Zo’n 25 tot 50% van de mannen snurkt.

Word je ‘s nachts regelmatig wakker en voel je je niet uitgerust ‘s ochtends? Dit kunnen symptomen zijn van slaapapneu. Meer weten? Lees dan ons artikel over slaapapneu.

Wat zijn de oorzaken van snurken?

De vernauwing in de luchtweg kan veroorzaakt worden door:

  • de tong
  • vergrote neus- of keelamandelen
  • irritatie van de keelholte, bijvoorbeeld door roken of brandend maagzuur
  • een verstopte neus, bijvoorbeeld door verkoudheid of hooikoorts
  • een vernauwde neusholte, bijvoorbeeld door neuspoliepen of een scheef neustussenschot

Risicofactoren voor snurken

De kans op snurken is groter als je:

  • op je rug slaapt
  • overgewicht hebt
  • ‘s avonds alcohol drinkt
  • rookt
  • slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt
  • op leeftijd bent

Wat als je partner snurkt?

Vaak schamen snurkende mensen zich zo, dat ze van tevoren niet aan hun partner vertellen dat ze snurken. Probeer dit wel te doen. Je partner kan je namelijk helpen bij het oplossen van het probleem.

Wat kun je tegen snurken doen?

Ben je een snurker? Geen paniek. Er zijn namelijk genoeg dingen die je zelf kunt doen om te stoppen met snurken.

Probeer op je zij te slapen

Zodra je in slaap valt, ontspannen je spieren. Ook je tong is een spier. Als je op je rug slaapt, is de kans groot dat je tong naar achteren glijdt en zo je luchtweg nauwer maakt. Dit kan snurken tot gevolg hebben. Probeer daarom op je zij te slapen.

Probeer af te vallen

De aanwezigheid van overtollig vetweefsel rondom je nek en keel kan de wand van je keelholte verdikken. Dit kan snurken tot gevolg hebben. Wil je graag afvallen? In dit artikel geven we je tips om te beginnen met sporten. Vind je het lastig om elke dag genoeg te bewegen? In dit artikel vertellen we je hoe je op een makkelijke manier elke dag meer kunt bewegen.

Drink ‘s avonds geen alcohol

Alcohol verslapt je spieren, wat leidt tot meer snurken. Zo kunnen mensen die gewoonlijk niet snurken na een paar glaasjes opeens liggen te ronken ‘s nachts! Dat glaasje wijn ‘s avonds kun je dus beter laten staan. Bovendien kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken.

Stop met roken

Roken irriteert je keel, waardoor de wand van je keelholte kan verdikken en de doorgang nauwer wordt. Het gevolg: kans op een luidruchtige nacht. Bovendien kan roken brandend maagzuur veroorzaken. Wil je graag stoppen met roken? In ons artikel over stoppen met roken vertellen we je hoe dat aanpakt.

Probeer te stoppen met het gebruik van slaap- of kalmeringsmiddelen

Slaap- en kalmeringsmiddelen hebben een spierverslappende werking, wat snurken kan verergeren. Wil je stoppen met het gebruik van slaap- of kalmeringsmiddelen? Doe dit dan niet op eigen houtje, maar raadpleeg je huisarts.

Slaap je vaak slecht? In ons artikel over slapen lees je wat je wél en vooral niet moet doen om ‘s avonds lekker in slaap te vallen.

Hulpmiddelen tegen snurken

Naast aanpassingen in je leefstijl doorvoeren, bestaan er diverse hulpmiddelen tegen snurken, namelijk:

Medische behandelingen tegen snurken

Hebben je inspanningen om te stoppen met snurken geen of onvoldoende effect? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je naar een KNO-arts verwijzen die vervolgens kan onderzoeken wat precies de oorzaak is van je gesnurk.

Oorzaak Behandeling
Vergrote neusamandelen Neusamandelen knippen
Neuspoliepen Neuspoliepen verwijderen
Scheef neustussenschot Operatief corrigeren van het neustussenschot
Vergrote keelamandelen Keelamandelen knippen
Te nauwe overgang van neus- naar keelholte Uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP) of gecontroleerde littekenvorming (somnoplastiek)

Wanneer is snurken gevaarlijk?

Het kan voorkomen dat door het snurken, je keelholte wordt “dicht gezogen”. Dit is gevaarlijk, want dan komt er geen lucht meer in je longen. Als dit langer dan tien seconden duurt, spreken we van apneu. Apneu kan levensgevaarlijk zijn omdat er te weinig zuurstof in het lichaam komt. Je kunt overdag last van concentratieproblemen krijgen omdat je diepe slaap verstoord wordt. Denk je dat je apneu hebt? Dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.