Cyber Monday bij Etos!

Ontdek deals
opgemaakt bed

Slaapapneu

Denk jij last te hebben van slaapapneu? Ben je overdag vaak moe, terwijl je wel op tijd naar bed gaat? Lig je veel wakker ‘s nachts? Dan kan het zo zijn dat je slaapapneu hebt. Wij leggen je uit wat slaapapneu is en hoe je de symptomen kunt herkennen.

Artikel opslaan

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is het herhaaldelijk hebben van een korte ademstilstand tijdens het slapen. Deze korte adempauzes moeten langer dan tien seconden duren om van slaapapneu te kunnen spreken. Bij de meeste mensen komt een lagere ademhaling of ademstilstand voor tijdens het slapen. Dat wil niet meteen zeggen dat er sprake is van een slaapstoornis. De diagnose slaapapneu kan worden gesteld wanneer je ‘s nachts meer dan vijf keer per uur een ademstilstand hebt. Je krijgt hierdoor niet genoeg nachtrust. Dat kan ervoor zorgen dat je overdag vaak moe bent.

Lees hier onze adviespagina over vermoeidheid >

Laat je door je huisarts of een specialist onderzoeken als je denkt dat jouw klachten worden veroorzaakt door slaapapneu.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu?

Slaapapneu zorgt ervoor dat de diepe REM-slaap, de slaaptoestand waar je van uitrust, nooit wordt bereikt. Als gevolg hiervan krijg je een slaaptekort, terwijl je wel voldoende uren slaapt. De meest voorkomende klachten van slaapapneu zijn dan ook vermoeidheid en slaperigheid. Deze klachten kunnen zo erg worden, dat je zelfs in slaap valt achter het stuur of tijdens een gesprek. Andere symptomen van slaapapneu zijn:

  • Je adem stopt meer dan vijf keer per uur.
  • Je adem stopt minstens tien seconden.
  • Je wordt vaak 's nachts wakker.
  • Je schrikt wakker en hebt het gevoel dat je stikt.
  • Je moet regelmatig 's nachts plassen.
  • Je hebt een verminderd libido.
  • Je hebt last van nachtelijk zweten.
  • Je bent veel aan het woelen. 
  • Je snurkt ernstig.
  • Je hapt naar adem in je slaap.
  • Je wordt wakker met een droge mond.
  • Je hebt last van stemmingswisselingen.
  • Je hebt last van concentratieproblemen of vergeetachtigheid.
  • Je hebt lichamelijke klachten, zoals pijn in je gewrichten, hartkloppingen, hoge bloeddruk of hoofdpijn.

Vermoed jij dat je slaapapneu hebt? Vraag dan of iemand je ‘s nachts kan observeren of neem jezelf op, zodat je kunt checken of je last hebt van bovenstaande klachten.

Wat is de oorzaak van slaapapneu?

Vaak ontstaat slaapapneu door een strottenhoofd dat te slap is of door een te strakke luchtpijp. Als je slaapt ontspan je, waardoor je luchtpijp kan worden afgesloten. Dit zorgt ervoor dat je ademhaling tijdelijk stopt. Wanneer je stopt met ademhalen, zakt het zuurstofgehalte in je bloed. Je hersenen krijgen hierdoor een signaaltje, waardoor je vanzelf weer gaat ademen. Je kunt hierdoor wakker worden, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Slaapapneu kan ook ontstaan door het hebben van overgewicht. In dat geval verdwijnen de klachten in de meeste gevallen wanneer je afvalt.

Hoe kun je testen of je slaapapneu hebt?

Ervaar je klachten door slaapapneu? Je kunt je dan via de huisarts laten doorverwijzen naar een specialist. Deze specialist doet vervolgens onderzoek naar de oorzaak van je klachten. Vaak wordt bij dat slaaponderzoek gebruik gemaakt van een apparaat dat jouw slaap gaat monitoren. Dit kan gewoon thuis, maar kan ook in het ziekenhuis worden gedaan. Jij gaat gewoon slapen en terwijl je dat doet meet het apparaat hoe vaak en hoe lang je ademhaling stopt.

Is slaapapneu gevaarlijk?

Het is goed om te weten dat je door het hebben van slaapapneu geen gevaar loopt om te stikken. Wel kan het hebben van slaapapneu andere klachten met zich meebrengen. Zo kun je overdag meer vermoeid zijn, doordat je ‘s nachts minder goed slaapt. Wanneer deze vermoeidheid voor een langere tijd aanhoudt, zou dat onder andere tot psychische klachten kunnen leiden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan depressiviteit, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Ook kunnen er lichamelijke klachten ontstaan, zoals het hebben van een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.

Vermoed jij dat jouw klachten worden veroorzaakt door slaapapneu? Neem in dat geval contact op je met je huisarts.

Welke soorten slaapapneu zijn er?

Slaapapneu kan ontstaan door verschillende oorzaken. Daarom is er ook een onderverdeling gemaakt in verschillende syndromen, te weten:

  • Obstructief Slaap Apneu Syndroom;
  • Centrale Slaap Apneu Syndroom;
  • Positioneel Obstructief Slaap Apneu Syndroom.

Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS)

Dit is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Je hersenen geven tijdens het slapen wel een prikkel af om adem te halen, maar je luchtweg wordt gedeeltelijk of volledig geblokkeerd. Hierdoor stopt of vermindert je ademhaling tijdelijk.

Centrale Slaap Apneu Syndroom (CSAS)

CSAS is een vorm van slaapapneu die ontstaat doordat de hersenen de ademhaling niet goed aansturen. Hierbij wordt je luchtweg niet geblokkeerd, waardoor je vaak ook niet snurkt. Deze vorm komt minder vaak voor.

Positioneel Obstructief Slaap Apneu Syndroom (POSAS)

Bij POSAS wordt de apneu veroorzaakt door de positie waarin je slaapt. Zo heb je meer kans op apneu wanneer je op je rug slaapt. Je hebt POSAS wanneer jouw slaaphouding de enige oorzaak van je slaapapneu is.

Hulpmiddelen bij slaapapneu

Wanneer de diagnose slaapapneu bij je wordt gesteld zijn er gelukkig een aantal hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan een betere nachtrust. Zo kun je gebruik maken van een speciaal bitje dat je in je mond doet dat ervoor zorgt dat je minder ademstops hebt. Werkt dat niet? Dan kan je arts ook een speciaal slaapapneu masker (CPAP) voorstellen.

De afkorting CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Dit is een slaapapneu masker dat je tijdens het slapen draagt op je mond of neus. Vervolgens blaast een machine naast je bed meer lucht in je luchtwegen via het masker. Door de hoge luchtdruk blijft je keel open en kunnen er geen ademstops meer plaatsvinden.

Bekijk hier ons assortiment met producten voor een goede nachtrust >

Tips bij slaapapneu

Denk je last te hebben van slaapapneu? Dan wil je natuurlijk het liefst meteen een oplossing hebben. Daarom hebben we een aantal tips voor je, zodat je alvast iets kunt doen:

  • Heb je overgewicht? Probeer dan af te vallen. Zo zorg je voor minder gewicht dat op je drukt tijdens het slapen.
  • Drink geen alcohol. Drink in ieder geval niet meer dan 1 glas alcohol per dag en ook niet elke dag. Door de alcohol is de kans op adempauzes tijdens de slaap namelijk groter.
  • Gebruik geen slaapmiddelen en/of drugs. Deze kunnen ervoor zorgen dat je nog slaperiger en minder alert wordt.
  • Probeer niet op je rug te slapen, dat kan de slaapapneu erger maken.
  • Stop met roken. Door te roken heb je meer kans op luchtweginfecties, waardoor het ademen nog lastiger kan worden.
  • Houd een regelmatig slaapritme aan. Slaap daarnaast op een goed matras, in een rustige slaapkamer en met verduisterende gordijnen.

Hulp bij ontspannen