Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Uitgelicht product

2ehalve prijs Promotie: Promotie voorwaarden: Etos sportvoeding, -tape, -bandages en -kompressen alle varianten, combineer en profiteer! Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
€ 1.45

Verzuring van spieren: voorkomen en behandelen

Na een flinke work-out kunnen je spieren branderig aanvoelen en kan bewegen pijnlijk zijn. Dit is een teken dat je spieren verzuurd zijn. Maar wat betekent dit eigenlijk? Hoe kun je verzuurde spieren behandelen? En hoe kun je verzuring van de spieren voorkomen? Wij zetten het voor je op een rij!

vrouw bij klimwal

Wat is verzuring van spieren?

Wanneer je sport, verbrandt je lichaam extra koolhydraten. Hierbij komt de afvalstof melkzuur vrij. Om dit te verbranden heeft je lichaam voldoende zuurstof nodig. De aanmaak van melkzuur en de toevoer van zuurstof moeten dus in balans zijn. Hoe intensiever en langer je sport, hoe meer melkzuur er wordt aangemaakt. Is er tegelijkertijd onvoldoende zuurstof, dan hoopt het melkzuur zich op in de spieren. Je spieren kunnen nu minder goed samentrekken en dat veroorzaakt dat vervelende branderig gevoel.

Verzuurde spieren zijn een goed teken!

Een licht brandend gevoel in je spieren wil dus zeggen dat je je lichaam goed aan het werk hebt gezet. Het is een teken dat je veel koolhydraten hebt verbrand. Wanneer je begint met sporten is het wel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Heb je lange tijd niets aan sport gedaan, dan zullen je spieren snel verzuren. Ze zijn in dit geval nog niet voldoende in conditie om langdurig en intensief te sporten. Let dus op dat je je spieren niet overbelast. Het is belangrijk om je sportsessies langzaam op te bouwen met voldoende rust tussendoor om de spieren te laten herstellen.

Wat te doen tegen verzuring?

Verzuurde spieren zijn niet altijd te voorkomen. En als je flink getraind hebt, kan het ook juist fijn zijn om daar de volgende dag iets van te voelen. Ervaren sporters krijgen minder snel verzuurde spieren. Gebeurt dit wel, dan is dat voor hen een teken dat ze weer een stapje verder zijn gekomen in hun training. Om blessures en blijvende spierschade te voorkomen is het wel belangrijk om met beleid te sporten. De volgende tips helpen je om de kans op verzuurde spieren en overbelasting te verkleinen:

Verbeter je conditie

Hoe beter je conditie, hoe minder snel je last hebt van verzuurde spieren. Bouw je trainingen langzaam op.

Zorg voor voldoende energie

Zorg dat je voor het sporten voldoende eet, zodat je voldoende energie hebt om te sporten. Ga je meer dan een uur sporten, zorg dan altijd dat je bijvoorbeeld een energiereep bij de hand hebt.

Doe een warming-up en cooling down

Begin elke training met een warming-up en eindig altijd met een cooling down. De warming-up stimuleert de bloedsomloop, waardoor je spieren beter aan de extra zuurstof en energie komen die ze nodig hebben. De cooling down zorgt ervoor dat je bloedcirculatie zich geleidelijk kan aanpassen en het bevordert de afvoer van afvalstoffen, zoals melkzuur.

Drink voldoende water

Zorg dat je zowel voor als tijdens en na het sporten voldoende water drinkt. Hiermee houd je de waterhuishouding in je lichaam in balans. Voedingsstoffen en zuurstof worden beter aan het lichaam afgegeven en afvalstoffen worden effectiever afgevoerd. Het kan nodig zijn om het gehalte aan magnesium, calcium zouten en glucose aan te vullen. Dat kan met sportdrankjes, zoals hypo- of isotone drankjes.

Las rustmomenten in

Las tijdens het sporten genoeg rustmomenten in om je hartslag te verlagen. Hoe hoger je hartslag, hoe groter het risico op spierverzuring. Begin je bijvoorbeeld met hardlopen, wissel dan in het begin drie minuten hardlopen af met drie minuten wandelen.

Boek een sportmassage

Wil je met beleid gaan sporten, schakel dan de hulp in van een sportmasseur en -coach die je hierbij kan helpen. Sportmassage werkt niet alleen herstellend ná inspanning, maar kan ook voorafgaand aan het sporten preventief werken tegen verzuurde spieren, overbelasting en sportblessures.

Hoe kun je verzuurde spieren behandelen?

De intensieve belasting van de spieren verstoort de balans tussen voedingsstoffen en afvalstoffen. De beste manier om van dat branderige gevoel af te komen is door je spieren drie tot vijf dagen rust te geven. Via de bloedcirculatie wordt het melkzuur geleidelijk afgevoerd uit je lichaam. Ga niet door met sporten met verzuurde spieren, anders kun je in het ergste geval blijvende spierschade oplopen!

Je kunt het herstelproces ondersteunen met een ontspannende en herstelbevorderende sportmassage. De massage helpt om de verzuurde en verkrampte spieren los te maken. De bloedcirculatie in de spieren wordt bevorderd, waardoor de zuurstoftoevoer en de afvoer van afvalstoffen verbetert.

Ook lymfedrainage-technieken kunnen helpen om sneller van dat branderige gevoel in je spieren af te komen. Lymfedrainage is een zachte, maar diep inwerkende massagevorm gericht op het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het in balans brengen van de vochthuishouding in het lichaam.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.