Vitamine E

Vitamine E is betrokken bij veel processen in je lichaam. Zo beschermt deze vitamine het lichaam tegen invloeden van buitenaf. Maar waar is deze vitamine nog meer goed voor? Waar zit vitamine E in? En hoeveel vitamine E heb je per dag nodig? Je leest het hieronder!

Wat is vitamine E?

Vitamine E (tocoferol) is een vetoplosbare vitamine die bijdraagt aan de bescherming van je huid. Deze vitamine zit in producten zoals olie, noten en bladgroente. Vitamine E bestaat met name uit alfatoceferol en blijft lang in je vetweefsel en in je lever opgeslagen.

Waar is vitamine E goed voor?

Vitamine E speelt een belangrijke rol bij:

  • Antioxidatie
  • Een goede weerstand en stofwisseling
  • Gezonde rode bloedcellen en spieren

Vitamine E als antioxidant

Vitamine E is een belangrijke antioxidant die je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn overgebleven bijproducten van de stofwisseling die de weerstand kunnen belasten. Roken, stress en een ongezond eetpatroon kan de aanmaak van deze vrije radicalen vergroten. Ook wordt ons lichaam door blootstelling aan uv-stralingen en luchtverontreiniging aan vrije radicalen blootgesteld. Crèmes met vitamine E kunnen de huid tegen deze stralingen en chemicaliën helpen.

Vitamine E voor een goede weerstand en stofwisseling

Vitamine E draagt bij aan goede weerstand en reguleert de stofwisseling van cellen.

Vitamine E en gezonde rode bloedcellen en spieren

Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast speelt het een rol in het in stand houden van spier- en ander weefsel.

Hoeveel vitamine E per dag?

De referentie inname (RI)* van vitamine E is voor volwassen mannen 10 milligram per dag en voor volwassen vrouwen 8 milligram per dag.

De Gezondheidsraad stelt de maximale veilige dosis voor kinderen op 100 milligram per dag en voor volwassenen op 300 milligram per dag. Deze laatste hoeveelheid komt ongeveer overeen met 4,5 kilogram noten per dag. In theorie zorgt te veel vitamine E voor een stapeling in de verschillende weefsels. In de praktijk zijn er tot nu toe geen nadelige effecten bekend.

De RI voor vitamine E verschilt per levensfase en per geslacht. De tabel hieronder geeft de aanbevolen hoeveelheden per levensfase aan:

Leeftijd RI vitamine E in mg
Kinderen  
6-11 maanden 3
1-2 jaar 4
2-5 jaar 5
6-9 jaar 6
Mannen  
9-13 jaar 8
>14 jaar 10
Vrouwen  
9-13 jaar 7
>14 jaar 8
Zwangere vrouwen 10
Vrouwen die borstvoeding geven 11

*Voor de wettelijke Referentie Inname van vitamine E verwijzen we je graag naar www.supplementinfo.nl.

Wanneer behoefte aan extra vitamine E?

Omdat het menselijk lichaam zelf geen vitamine E kan aanmaken, is het belangrijk om deze uit je voeding te halen. Sport je vaak of heb je een periode met veel stress? Dan kun je baat hebben bij extra antioxidanten uit groente, fruit of uit vitamine E supplementen. Ook bij een lage weerstand kan extra vitamine E geen kwaad. Meestal komt vitamine E voor in multivitamine preparaten.

Vitamine E tekort

Een vitamine E tekort is erg zeldzaam. Dit ontstaat alleen bij een chronische aandoening of stoornis in de opname van voedingsstoffen. Vermoed je een vitamine E-tekort? Neem dan contact op met je huisarts.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E komt in veel voeding voor. Zo zit het in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en in plantaardige producten zoals volkoren granen, noten, zaden, groene bladgroenten en fruit. Vitamine E wordt veel toegevoegd aan multivitaminepreparaten en aan antioxidantproducten.

In onderstaande tabel vind je de hoeveelheid vitamine E per voedingsmiddel:

Voedingsmiddel per portie Hoeveelheid vitamine E in mg
1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram) 7,6
1 eetlepel dieetmargarine (15 gram) 2,6
1 handje gemengde noten (25 gram) 1,6
Dieethalvarine (voor 1 snee, 5 gram) 0,6

Vitamine E crème

Vitamine E wordt vaak aan crèmes en shampoos toegevoegd om de huid of het haar te beschermen of te versterken tegen stralingen van buitenaf, zoals UV-straling. Biodermal heeft verschillende crèmes en zonbeschermingsproducten in het assortiment waaraan vitamine E is toegevoegd.

Vitamine E olie

Naast dat vitamine E in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie zit, zit het ook in verzorgingsproducten zoals huidolie en haarolie. Vitamine E olie is extra hydraterend voor je huid en haar.

Vitamine E supplementen

Heb je een verhoogde behoefte aan vitamine E? Besteed dan extra aandacht aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Daarnaast kan het verstandig zijn een aanvullend supplement te slikken. Bij Etos zijn Vitamine E supplementen verkrijgbaar in een natuurlijke vorm met een hoge dosering (E400 IU). Meer weten over dit product? Laat je verder informeren in de dichtstbijzijnde Etos winkel!

Lees hier verder over het gebruik van vitamines!