vitamine d etos eigen merk

Vitamine D

De belangrijkste bron voor je lichaam voor de aanmaak van vitamine D is zonlicht. Wanneer de dagen korter worden en daardoor de tijd die je in het daglicht doorbrengt wordt verkleind, kan het zijn dat je lichaam te weinig vitamine D aanmaakt. Hoe zorg je dan dat je dagelijks aan voldoende vitamine D komt? En hoeveel vitamine D heb je per dag eigenlijk nodig? Wij zetten alle antwoorden voor je op een rijtje.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vetoplosbare vitamine die onder andere nodig is om de calcium uit je voeding in je lichaam op te slaan. Het is daarnaast één van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan aanmaken. Je huid produceert tweederde van de dagelijkse vitamine D behoefte uit zonlicht. De overige eenderde van de aanbevolen hoeveelheid haal je uit je voeding.

Vitamine D is op te delen in twee soorten vitamines, namelijk: vitamine D2 en vitamine D3.

Vitamine D2 (ergocalciferol)

Vitamine D2 wordt ook wel ergocalciferol genoemd en heeft vrijwel dezelfde functie als vitamine D3. Vitamine D2 is de plantaardige variant van vitamine D. Deze vitamine wordt niet door het lichaam aangemaakt, maar wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels.

Vitamine D3 (cholecalciferol)

Vitamine D3 wordt ook wel cholecalciferol genoemd en heeft vrijwel dezelfde functie als vitamine D2. Anders dan vitamine D2, is vitamine D3 juist een dierlijke vorm en kan, onder invloed van zonlicht, wel door het lichaam worden aangemaakt. Vitamine D3 komt dan ook van nature voor in voedingsmiddelen die van dierlijke oorsprong zijn. In supplementen worden vaak beide varianten toegevoegd.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D:

  • Draagt bij aan een normaal calciumgehalte in het bloed
  • Draagt bij aan de instandhouding van sterke botten
  • Draagt bij aan de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
  • Zorgt ervoor dat calcium en fosfor worden opgenomen
  • Draagt bij aan een normale celdeling
  • Ondersteunt het immuunsysteem
  • Helpt tanden sterk te houden
  • Ondersteunt de normale werking van de spieren 

 

Wanneer heb je behoefte aan extra vitamine D?

Je hebt een extra behoefte aan vitamine D wanneer je als volwassene niet de referentie inname van 10 mcg per dag haalt, zoals door de Gezondheidsraad wordt geadviseerd. Daarnaast wordt extra vitamine D door hen geadviseerd aan ouderen, zwangeren en jonge kinderen. Ook gesluierde vrouwen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die weinig buiten komen doen er vaak goed aan om extra vitamine D in te nemen.

Let op: We willen je graag informeren over de aanwezigheid van propylgallaat (E310) in vitamine D voor kinderen. Kinderartsen adviseren om baby's geen vitamine D-druppels met propylgallaat te geven. Bij Etos vind je propylgallaat in Davitamon D Aquosum en Davitamon D Aquosom Suikervrij. Als alternatief adviseren we je Davitamon vitamine D olie. Daarnaast bevatten de vitamine D producten voor kinderen van Etos, Dagravit, Vitalize en Orthica geen propylgallaat.     

Vermoed je dat je een vitamine D-tekort hebt? Neem dan contact op met je huisarts. Je kunt extra vitamine D binnenkrijgen door te letten op je voeding, maar ook door de inname van supplementen met vitamine D.

Vitamine D uit voeding

Vitamine D krijg je voornamelijk binnen via zonlicht, maar ook via voeding. Zo komt vitamine D voor in vette vis, zoals makreel, zalm en haring. Daarnaast bevatten vlees, lever, eieren ook vitamine D. Bovendien wordt in Nederland vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Vitamine D per portie Microgram
Stukje zalm (100 gram) 4,6
Stukje gerookte makreel (40 gram) 3,3
Gekookt eitje 0,9
Stukje varkensfilet (70 gram) 0,2
Ongezouten roomboter (5 gram) 0,02

Bron: www.voedingscentrum.nl

Vitamine D uit supplementen

Heb je een verhoogde behoefte aan vitamine D? Dan kunnen vitamine D supplementen een goede aanvulling zijn. Bij Etos vind je supplementen in verschillende vormen, zoals vitamine D tabletten, capsules en druppels.

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Behoefte aan extra Vitamine D?

Schijnt het zonnetje niet en eet je amper vette vis? Ondersteun je lichaam dan met vitamine D!

smelttablet
€ 16,79
tablet
€ 4,39
capsule
€ 14,49
tablet
€ 9,69
druppels
€ 7,99
tablet
€ 7,99
tablet
€ 5,99
tablet
€ 2,56
capsule
€ 16,25
tablet
€ 18,89
capsule
€ 11,95
olie
€ 8,39
olie
€ 14,99
tablet
€ 12,39
tablet
€ 22,79
capsule
€ 17,95
tablet
€ 14,39
capsule
€ 20,55
Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.