Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
iemand die komkommer in reepjes snijdt

Ketogeen dieet

Wil je net iets strakker in je vel zitten? Dan is een ketogeen dieet misschien wel iets voor jou. Maar voordat je begint met diëten, is het heel belangrijk om je te bewust te zijn van de effecten van het ketogeen dieet op je lichaam. Dit geldt overigens voor ieder dieet! Lees verder om alles te weten te komen over het ketogeen dieet.

Artikel opslaan

Wat is een ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet, ook wel het keto dieet genoemd, heeft veel weg van een koolhydraatarm dieet. Bij een ketogeen dieet haal je je energie niet uit koolhydraten, maar uit vetten. Je totale calorie-inname bestaat bij dit dieet voor 60 tot 80 procent uit vetten. Wanneer je weinig koolhydraten binnenkrijgt, schakelt je lichaam over op vetverbranding. Het gevolg? Je valt af. Een ketogeen dieet is een vrij rigoureus dieet. Daarnaast is het niet een dieet wat geschikt is om op de lange termijn te volgen.

Let op: begin niet op eigen houtje aan het ketogeen dieet, maar doe dit altijd onder begeleiding van je huisarts of diëtist. Heb je diabetes type 1? Dan is het ketogeen dieet niet geschikt voor jou.

Wat is ketose?

Je lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. Normaal gesproken haal je je energie uit koolhydraten. Wanneer je heel weinig koolhydraten binnenkrijgt, gaat je lichaam vetten gebruiken als energiebron. Deze vetverbranding wordt ook wel ketose genoemd. Wanneer je lichaam in ketose raakt, ga je zowel vet uit voedsel verbranden als lichaamsvet.

Wat mag je wel en niet eten binnen een ketogeen dieet?

Vet voedsel eten terwijl de kilo’s eraf vliegen? Dat klinkt natuurlijk te mooi om waard te zijn. Zo simpel is het dan ook niet. Het ketogeen dieet is namelijk een behoorlijk streng dieet en wordt vaak bestempeld als zwaar en heftig. Het dieet heeft een drastische invloed heeft op je eetpatroon. Benieuwd wat je wel en niet mag eten? Wij vertellen het je.

Wat mag je niet eten bij een ketogeen dieet?

Bij een keto dieet worden koolhydraten van het menu geschrapt. Je mag maximaal 50 gram koolhydraten per dag eten. Dit betekent dat je af moet blijven van de volgende producten:

 • Zoete groenten, zoals wortels, pompoen, zoete aardappel en artisjok
 • Granen en graanproducten, zoals brood, pasta en rijst
 • Veel fruitsoorten, zoals appels, bananen en passievrucht
 • Aardappelen
 • Veel boonsoorten, zoals (kikker)erwten, bruine bonen, linzen en kidneybonen.
 • Suikerrijke producten zoals, snoep, koek, frisdranken, sap en veel sauzen

Wat mag je wel eten bij een ketogeen dieet?

Meer vetten eten betekent zeker niet dat je de zakken chips open kunt trekken. Bij een ketogeen dieet eet je vooral onverzadigde vetten die weinig zetmeel bevatten. Daarnaast mag je veel groenten, zuivel en eiwitten eten. Op jouw menu kunnen de volgende producten staan:

 • Vette vis, zoals zalm, makreel en haring
 • Vlees, zoals rund en kip
 • Eieren
 • Volle kwark of yoghurt
 • Noten
 • Plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie
 • Avocado
 • Héél veel groenten, zoals sla, spinazie, paprika, courgette, broccoli, asperges, bloemkool en komkommer

Is een ketogeen dieet gezond?

Wanneer je een ketogeen dieet volgt, loop je het risico dat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan vezels voor een gezonde ontlasting. Daarom is belangrijk om voedingssupplementen te slikken tijdens het dieet. Ieder lichaam reageert anders op het dieet. Volg het dieet daarom altijd onder begeleiding van je huisarts of een diëtist. Zij kunnen je ook adviseren over welke supplementen voor jou belangrijk zijn. Overleg klachten altijd direct met een professional. En tot slot: luister naar je lichaam. Voel je je niet prettig bij het ketogeen dieet? Stop er dan mee. 

Bekijk ons gehele assortiment aan voedingssupplementen >

Wat is de werking van een ketogeen dieet bij mensen met diabetes?

Een ketogeen dieet wordt afgeraden wanneer je diabetes type 1 hebt. Voor mensen met diabetes type 2 kan het tijdelijk volgen van een ketogeen dieet volgen interessant zijn om controle te krijgen over je gewicht. Wanneer je overweegt om een ketogeen dieet te gaan volgen, moet je dit te allen tijde overleggen met je arts en je laten begeleiden door een diëtist. Zij kunnen je adviseren over je medicatie en een gezond voedingspatroon.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.