brandnetel

Vocht vasthouden en afdrijven

Wil jij ook het liefst je schoenen zo snel mogelijk uittrekken omdat je voeten zo opgezwollen zijn? Of krijg je je ring niet meer om of af? Vooral in de zomer hebben veel mensen er last van: het vasthouden van (te veel) vocht. Wat werkt er tegen vocht vasthouden? En waarom houd je soms eigenlijk vocht vast? Wij vertellen je meer.

Waarom heb ik gezwollen handen en voeten?

Heb jij wel eens gezwollen voeten gekregen na een hele tijd staan? Of kreeg je dikke handen na een lange wandeling? Dit komt doordat vocht op lage punten in je lichaam, zoals handen en voeten, je bloedvaten verlaat en vervolgens niet goed naar je hart kan worden afgevoerd. Dit effect wordt versterkt door warm weer, waarbij je bloedvaten verder open staan en het vocht nog gemakkelijker je bloedvaten verlaat. Zo blijft het vocht in je handen en voeten hangen en zwellen ze op.

Zolang deze zwelling snel weer afneemt – bijvoorbeeld als je lekker met je voeten omhoog gaat zitten of je vingers weer wat meer gaat gebruiken – is er weinig aan de hand. Wel kun je er wat aan doen dat je überhaupt te veel vocht vasthoudt. Vocht vasthouden geeft namelijk aan dat je wat aanpassingen zou kunnen maken in je voedingspatroon. Soms is het vocht vasthouden niet te beïnvloeden door te kijken naar voeding. Dit is het geval als de oorzaak in de hormonale hoek ligt.

Waarom houd je vocht vast bij menstruatie en zwangerschap?

Vrouwen houden over het algemeen vaker vocht vast dan mannen. Dit komt doordat hormonen invloed hebben op de vochthuishouding in het lichaam. En vrouwen hebben nu eenmaal meer hormoonschommelingen dan mannen. Denk bijvoorbeeld aan de menstruatiecyclus, een zwangerschap of de overgang. Zo houden vrouwen vlak voordat ze gaan menstrueren wat meer vocht vast. Waarschijnlijk komt dit door een verhoogde hoeveelheid van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze zorgen ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt voor een zwangerschap. Zo kunnen je borsten ook wat opzwellen en kun je een opgeblazen gevoel krijgen in je buik.

Tijdens een zwangerschap kan het zijn dat je nog meer last hebt van deze hormonen. Ze kunnen er dan voor zorgen dat je veel vocht vasthoudt. Dit uit zich vaak in dikke voeten, enkels en benen. Sommige vrouwen krijgen hun schoenen niet eens meer aan tegen het eind van hun zwangerschap. Heb je hier last van? Probeer dan eens een paar steunkousen. Die stimuleren de bloedsomloop richting je hart, om het vocht af te voeren. Ook bewegen helpt het bij het afvoeren van vocht. Ga bijvoorbeeld eens wandelen of fietsen. Als je zit, is het goed om met je benen omhoog te zitten. Dus pak er lekker een voetenbankje bij!

Kun je vocht afdrijven op natuurlijke wijze?

Gezwollen voeten of dikke enkels zijn bij de meeste mensen onschuldig. Mensen met een aandoening die ervoor zorgt dat ze veel vocht vasthouden, krijgen vaak medicatie in de vorm van plaspillen. Deze medicijnen zorgen ervoor, zoals de naam al aangeeft, dat je het teveel aan vocht in je lichaam verliest via je urine. Er zijn ook natuurlijke manieren waarop je vocht kunt afdrijven. Zo kun je je voedingspatroon aanpassen door meer water te drinken en minder zout te eten.

Wat is vochtafdrijvende voeding?

Een gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je geen vocht vasthoudt. Het klinkt tegenstrijdig, maar je houdt juist vaak vocht vast doordat je te weinig vocht binnenkrijgt! Het is daarom erg belangrijk dat je voldoende drinkt, zodat de vochthuishouding in je lichaam optimaal werkt. Dit kan water, thee of een ander gezond drankje zijn.

Wat is de invloed van zout op vocht vasthouden?

De kans is groot dat je te veel zout binnenkrijgt als je voedingspatroon voornamelijk uit bewerkte voedingsmiddelen bestaat. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam vocht vasthoudt. Zelf klaargemaakte maaltijden kun je ook op smaak brengen met verse kruiden, peper en eventueel een klein beetje zout. Zout hoef je namelijk niet helemaal uit je voedingspatroon te verbannen; je hebt zelfs een paar gram zout per dag nodig voor een goede werking van je spieren en zenuwen. Kook je vaak uit bakjes, pakjes en zakjes? Houd de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt dan wel goed in de gaten.

Vochtafdrijvende thee: bestaat dit?

Omdat thee grotendeels uit water bestaat heeft het in de meeste gevallen een positief effect op de vochthuishouding. Vocht afdrijven door het drinken van thee is dus mogelijk en daar hoef je geen speciale soort voor te kopen. Drink vooral de thee die jij het lekkerst vindt, maar let wel op met kruidenthee. Grote hoeveelheden zoethout- of anijsthee kunnen zelfs een negatief effect hebben op de bloeddruk en daardoor je vochthuishouding.

Helpen vochtafdrijvende groenten?

Groenten bevatten veel water, daarom hebben ze een positief effect op je vochthuishouding. Je doet er daarom goed aan om genoeg groenten te eten. Als je veel last hebt van een opgeblazen gevoel voor en tijdens je menstruatie, eet dan meer groenten en minder zout. Neem bijvoorbeeld een groene smoothie als tussendoortje! Veel vrouwen voelen zich daar een stuk lichter door tijdens deze dagen, waardoor je prettiger je menstruatie door komt. Heb je behoefte aan tips? Lees alles over het koolhydraatarm dieet om te ontdekken hoe je meer groenten, maar minder koolhydraten kunt eten. Heb je te veel vocht in je lichaam en blijft het toch langer aanhouden? Ga dan niet zelf experimenteren, maar neem contact op met je huisarts. 

In samenwerking met

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ons specialistenteam

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.