Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
brandnetel

Vocht vasthouden en afdrijven

Wil jij ook het liefst je schoenen zo snel mogelijk uittrekken omdat je voeten zo opgezwollen zijn? Of krijg je je ring niet meer om of af? Vooral in de zomer hebben veel mensen er last van: het vasthouden van te veel vocht. Wat is de oorzaak van vocht vasthouden? Wat zijn de symptomen? En wat werkt tegen gezwollen handen en voeten? Wij vertellen je meer.

Shop vochtafdrijvende kruidenthee

Kruidenthee

Artikel opslaan

Vocht vasthouden: wat is de oorzaak?

Heb jij wel eens gezwollen voeten gekregen na een hele tijd staan? Of kreeg je dikke handen na een lange wandeling? Dat komt doordat vocht in je lagergelegen ledematen, zoals handen en voeten, je bloedvaten verlaat en vervolgens niet goed naar je hart kan worden afgevoerd. Dit effect wordt versterkt door warm weer, waarbij je bloedvaten verder open staan en het vocht nog gemakkelijker je bloedvaten verlaat. Zo blijft het vocht in je handen en voeten hangen en zwellen ze op.

Tijdens de hete zomerdagen is het moeilijker voor je lichaam om vocht af te voeren uit je lagergelegen ledematen.

Zolang de zwelling snel weer afneemt – bijvoorbeeld als je lekker met je voeten omhoog gaat zitten of je vingers weer wat meer gaat gebruiken – is er weinig aan de hand. Als je echter regelmatig te veel vocht vasthoudt, kan het helpen om je voedingspatroon wat aan te passen, bijvoorbeeld door minder zout te gebruiken en minder alcohol te drinken.  Soms heeft het vocht vasthouden echter niet te maken met je voeding, maar met hormonen. Lees meer over waarom je vocht vasthoudt bij menstruatie en zwangerschap.

Wat zijn de symptomen van vocht vasthouden?

Als je teveel vocht vasthoudt, kan je last krijgen van dikke voeten of dikke enkels. Dit kan soms pijnlijk aanvoelen. Ook kan je last krijgen van vermoeide benen zonder dat je voeten of benen zichtbaar opgezwollen zijn. Een ander symptoom van vocht vasthouden is snelle gewichtstoename. Deze gewichtstoename heeft niets te maken met overgewicht, maar komt doordat het vocht in je lichaam niet goed afgevoerd kan worden. 

Waarom houd je vocht vast tijdens je menstruatie?

Vrouwen houden over het algemeen vaker vocht vast dan mannen. Dit komt door de invloed van hormonen op de vochthuishouding in het lichaam. Vrouwen hebben nou eenmaal meer hormoonschommelingen dan mannen. Denk bijvoorbeeld aan de menstruatiecycluszwangerschap of de overgang

Als vrouw houd je vlak voordat je gaat menstrueren en tijdens de menstruatie meer vocht vast. Hierdoor kan je tijdelijk een paar kilo meer wegen. Dit komt doordat je lichaam voor en tijdens je menstruatie meer oestrogeen en progesteron aanmaakt. Deze zorgen ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt voor een zwangerschap. Naast dat je door deze hormonen meer vocht vasthoudt, kunnen je borsten wat opzwellen en kan je een opgeblazen gevoel krijgen in je buik. 

Waarom houd je vocht vast tijdens de zwangerschap?

Tijdens een zwangerschap maak je nog meer oestrogeen en progesteron aan. Deze kunnen er dan voor zorgen dat je te veel vocht vasthoudt. Dit uit zich vaak in dikke voeten, enkels, benen en gewichtstoename. Sommige vrouwen krijgen hun schoenen niet eens meer aan tegen het eind van hun zwangerschap! Heb je hier last van? Probeer dan eens een paar steunkousen. Die stimuleren de bloedsomloop richting je hart, en helpen zo om het vocht af te voeren. Ook bewegen helpt het bij het afvoeren van vocht. Ga bijvoorbeeld eens wandelen of fietsen. Als je zit, is het goed om met je benen omhoog te zitten. Dus pak er lekker een voetenbankje bij! Tip: Drink ook veel, bijvoorbeeld water of thee. Plassen helpt namelijk om het overtollig vocht af te voeren. 

Zijn gezwollen handen en voeten gevaarlijk?

Gezwollen voeten of dikke enkels zijn meestal onschuldig. Als je een aandoening hebt die ervoor zorgt dat je veel vocht vasthoudt, krijg je vaak medicatie in de vorm van plaspillen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je het teveel aan vocht in je lichaam afdrijft via je urine. 

Kan je vocht afdrijven op natuurlijke wijze?

Er zijn ook natuurlijke manieren waarop je vocht kan afdrijven. Zo kun je je voedingspatroon aanpassen door meer water te drinken en minder zout te eten. Daarnaast kunnen kruiden zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie helpen om vocht af te drijven. Thee van rozenbottels, berkenblad, guldenroede of jeneverbes kan hier ook bij helpen. 

Shop vochtafdrijvende kruidenthee

Helpt water drinken?

Het klinkt tegenstrijdig, maar je houdt juist vaak vocht vast doordat je te weinig vocht binnenkrijgt! Het is daarom erg belangrijk dat je voldoende water, thee of andere gezonde drankjes drinkt. Door genoeg vocht binnen te krijgen zorg je dat de vochthuishouding in je lichaam optimaal werkt en afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. 

Helpt vochtafdrijvende voeding?

Een gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je niet te veel vocht vasthoudt. Het is hierbij belangrijk om goed veel vezels en groenten te eten. Groenten bevatten veel water en zijn daardoor goed voor je vochthuishouding. Als je veel last hebt van opgezwollen handen en voeten, eet dan meer groenten en minder zout. Maak bijvoorbeeld een groene smoothie bij je ontbijt, of kies voor bleekselderij, komkommer en wortels als tussendoortje. 

Wil je meer groenten, maar minder koolhydraten eten? Probeer dan eens een koolhydraatarm dieet

Helpt vochtafdrijvende thee?

Omdat thee grotendeels uit water bestaat is het goed voor je vochthuishouding. Welk soort thee je drinkt, maakt niet zo veel uit: neem vooral wat je lekker vindt! Kruidenthee met gember, kurkuma, brandnetel, gember, rozenbottel, salie, paardenbloem en rozenbottel staat extra bekend om zijn vochtafdrijvende effect. Tip: Drink iedere dag 1 tot 3 kopjes vochtafdrijvende thee om vocht vasthouden tegen te gaan.

Is zout slecht voor de vochtafdrijving?

De kans is groot dat je te veel zout binnenkrijgt als je voedingspatroon voornamelijk uit bewerkte voedingsmiddelen bestaat. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam vocht vasthoudt. Je hoeft zout echter niet helemaal uit je voedingspatroon te verbannen; je hebt zelfs een paar gram zout per dag nodig voor een goede werking van je spieren en zenuwen. Kook je vaak uit bakjes, pakjes en zakjes? Houd dan de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt wel goed in de gaten.

Houd je langdurig te veel vocht vast? Ga dan niet zelf experimenteren, maar neem contact op met je huisarts. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.