Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
een bowl gevuld met salade ook wel een pokébowl

Koolhydraatarm dieet

Wil je graag een paar kilootjes kwijt? Of ben je druk aan het diëten, maar wil het afvallen maar niet lukken? Misschien is een koolhydraatarm dieet wel iets voor jou. Net als voor elk ander dieet, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je goed geïnformeerd bent en dat je weet wat de voor- en nadelen zijn. Ontdek hier of een koolhydraatarm dieet ook wat voor jou is!

Artikel opslaan

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, eet je minder koolhydraten dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Je eet minstens 50 en maximaal 150 gram koolhydraten per dag. Deze koolhydraten haal je vooral uit verse, onbewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten namelijk vaak meer koolhydraten, omdat ze meer (onnodige) toevoegingen, zoals suiker en conserveermiddelen, bevatten. Een meer extreme vorm van koolhydraatarm eten is het ketogeen dieet waarbij je minstens 20 en maximaal 50 gram koolhydraten per dag eet.

Overweeg je koolhydraatarm te eten? Doe dit dan niet op eigen houtje, maar onder begeleiding van een diëtist of voedingscoach. Te weinig koolhydraten eten kan namelijk grote risico’s met zich brengen, zoals duizeligheid, een verlaagde weerstand en zelfs depressie.

Koolhydraten en overgewicht

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je met een koolhydraatarm dieet meer afvalt dan met een vetarm dieet. Bij sommige onderzoeken raakten degenen die een koolhydraatarm dieet volgden zelfs twee tot drie keer meer lichaamsvet kwijt. Als je gezond wilt afvallen is het daarom aan te raden om op de koolhydraten te letten. Voedsel met veel koolhydraten, zoals brood en pasta is vaak een oorzaak van overgewicht. Maar ook alcoholische dranken, frisdrank en andere zoete dingen zitten boordevol koolhydraten. Suiker is namelijk ook een koolhydraat.

Wat zijn de voordelen van een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet heeft een aantal voordelen, namelijk:

  • Het behouden van je spiermassa tijdens het afvallen. Je voegt namelijk extra eiwitten toe aan je voeding, om het tekort aan koolhydraten op te kunnen vangen. Deze eiwitten kunnen ervoor zorgen dat je spiermassa tijdens het afvallen behouden blijft.
  • Minder snel een hongergevoel krijgen, vanwege de eiwitten die je eet. Hierdoor zul je minder snel nog iets te eten pakken.

Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?

Naast de voordelen, heeft een koolhydraatarm dieet ook een aantal nadelen, namelijk:

  • Koolhydraatarme diëten bevatten vaak veel vetten, voornamelijk verzadigde vetten. Deze verzadigde vetten leveren weinig gezonde voedingsvezels en kunnen bijdragen aan de kans op hart- en vaatziekten.
  • Het vermijden van voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld volkorenbrood en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak belangrijke voedingsmiddelen die je dagelijks binnen zou moeten krijgen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan ijzer, magnesium en B-vitamines.
Bekijk hier ons assortiment aan voedingssupplementen >

Kun je afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Ja, je kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet. Er zit hier wel een grote maar bij! Je zult namelijk niet afvallen wanneer je minder koolhydraten eet, maar net zoveel calorieën als normaal binnenkrijgt. Net als bij elk ander dieet, val je namelijk pas af wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt.

Aangezien koolhydraten een belangrijke brandstof zijn voor je lichaam, moet je als je koolhydraatarm eet, je energie uit andere bronnen halen. Het gebrek aan koolhydraten wordt vaak gecompenseerd met de inname van extra eiwitten en gezonde vetten. Ook hier geldt weer: zorg dat je meer compenseert dan dat je binnenkrijgt, wanneer je wilt afvallen.

Waarom kiezen voor een koolhydraatarm dieet?

Je kunt om verschillende redenen kiezen voor een koolhydraatarm dieet. Zo kan het dieet door de huisarts worden aangeraden bij mensen met diabetes type 2. Zij volgen dan, onder begeleiding van een diëtist, dit dieet om hun bloedsuikerwaarden te verbeteren. Dit wordt vooral geadviseerd bij diabetici met overgewicht. Gewichtsverlies kan namelijk positieve effecten hebben op de gevoeligheid voor insuline.

Je kunt ook kiezen voor één van de de vele vormen van koolhydraatarme diëten enkel en alleen om af te vallen. Daarnaast zijn er ook mensen die ervan overtuigd zijn dat het gezonder is om sommige voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten te vermijden. Dit wordt onder andere gedaan bij het Paleodieet.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.