Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Hormonen en leefstijl: zo hou je ze in balans!

Hormonen sturen veel processen in je lichaam aan. Ze bepalen bijvoorbeeld hoeveel energie je hebt, hoe je spijsvertering werkt en hoe je je voelt. Als je hormonen in balans zijn, werkt je lichaam goed en voel je je beter. Maar dingen zoals spanning, voeding en slaap kunnen je hormonen verstoren. Lees hier hoe je jouw hormonen in evenwicht kan houden met gezonde voeding en leefstijl.

hormoonhuishouding in balans krijgen

Voeding die invloed kan hebben op je hormonen

Wat je eet heeft invloed op je hormonen. Sommige voedingsstoffen helpen om je hormonen in balans te houden, maar andere kunnen ze verstoren.

Gezonde vetten

Vetten zijn een belangrijke bron van energie en spelen een rol in verschillende lichaamsprocessen. Onverzadigde vetten, zoals die in avocado’s, vette vis en olijfolie, passen binnen een gevarieerd voedingspatroon.

Koolhydraten en hormonen

Te veel suiker, vooral toegevoegde suikers, kan je bloedsuikerspiegel verstoren. Dit heeft invloed op je energie en hormonen, zoals insuline. Kies liever voor volkoren producten, groenten en peulvruchten.

Vitamines en hormonen

  • Vitamine B6 helpt je lichaam bij de werking van hormonen. Het zit in bijvoorbeeld bananen, noten en kip.
  • Zink is belangrijk voor een normaal testosterongehalte, zowel bij mannen als vrouwen. Je vindt het in vlees, noten en pompoenpitten.

Eiwitten en hormonen

Eiwitten dragen bij aan het behoud van je spiermassa, maar beïnvloeden je hormonen niet direct. Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, soja, peulvruchten en eieren bevatten veel eiwitten.

Soja en hormonen

Soja bevat plantaardige stoffen die een beetje lijken op het hormoon oestrogeen. Alleen als je er heel veel van eet, kan het bij sommige mensen invloed hebben op de hormonen. Ben je zwanger? Dan is het slim om extra op te letten. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 4 glazen sojadrink of -yoghurt per dag te nemen, en daarnaast maximaal 2 keer per week tofu of tempé.

Hennep-eiwit en hormonen

Hennep-eiwit is een plantaardige eiwitbron die veel voedingsstoffen en vezels bevat. Er zijn geen aanwijzingen dat het je hormonen verstoort.

Eiwitpoeder en hormonen

Eiwitpoeder kan een handige aanvulling zijn op je voeding, vooral als je extra eiwitten nodig hebt. Maar niet elk eiwitpoeder is voor iedereen geschikt. Er is geen bewijs dat eiwitpoeders je hormoonbalans verstoren. Sommige mensen merken dat whey-eiwit (gemaakt van melk) hun acne kan verergeren, maar dit verschilt per persoon. De meeste mensen verteren eiwitpoeders goed. Maar als je gevoelig bent voor lactose of bepaalde zoetstoffen, kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel of diarree. Kies dan een lactosevrij of plantaardig eiwitpoeder, zoals erwten- of hennepeiwit. Variatie is belangrijk en haal eiwitten vooral uit je gewone voeding, zoals melk, yoghurt, peulvruchten, noten, vis of vlees. Eiwitpoeder is een aanvulling, geen vervanging.

Hormonen in balans krijgen

Je leefstijl heeft veel invloed op je hormonen. Langdurige stress, te weinig slaap en ongezonde gewoonten kunnen je hormoonbalans verstoren. Door goed voor jezelf te zorgen, kan je dit helpen voorkomen.

1. Probeer stress te verminderen

Als je vaak gestrest bent, maakt je lichaam meer van het stresshormoon cortisol aan. Te veel cortisol kan de balans van andere hormonen verstoren. Probeer daarom regelmatig te ontspannen, bijvoorbeeld met meditatie, ademhalingsoefeningen of een wandeling in de natuur.

2. Slaap voldoende

Een goede nachtrust is belangrijk voor je energie en humeur. Te weinig slaap kan zorgen voor stemmingswisselingen en meer trek in ongezond eten. Streef naar 7 tot 9 uur slaap per nacht om je lichaam en hormonen in balans te houden.

3. Beweeg regelmatig

Beweging helpt je lichaam gezond te blijven. Matige inspanning, zoals krachttraining, cardio of yoga, kan je insulinegevoeligheid verbeteren en stresshormonen verlagen. Maar let op: te veel intensieve training zonder voldoende rust kan juist een negatief effect hebben.

4. Neem alcohol en cafeïne met mate

Te veel alcohol of cafeïne kan je hormonen beïnvloeden. Beide stoffen kunnen de aanmaak van cortisol verhogen, wat je stressniveau en slaap kan verstoren. Als je merkt dat je moe of gestrest bent, is het slim om hier minder van te gebruiken.

Heb je last van hormonale klachten en twijfel je of je voeding of leefstijl hier invloed op heeft? Vraag advies aan een deskundige of kom langs in je dichtstbijzijnde Etos-winkel!

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.