Zink

Zink speelt een rol in het functioneren van vele delen van ons lichaam. Zo hebben bijvoorbeeld je ogen, huid, haar en weerstand profijt van dit mineraal. Ook draagt het bij aan gezonde botten en een goed geheugen. Weten waar je zink allemaal in terug kunt vinden? En wat het precies is? We zetten het voor je op een rij.

Wat is zink?

Zink is een mineraal, net zoals calcium, magnesium of ijzer. Daarnaast is zink een spoorelement. Dit is een mineraal dat we, om gezond te blijven, slechts in hele kleine hoeveelheden nodig hebben. Je lichaam haalt zink uit voeding. Ook zijn er zinksupplementen verkrijgbaar. Hier lees je verderop meer over.

Waar is zink goed voor?

Zink speelt een belangrijke rol in veel functies van ons lichaam. Het draagt bijvoorbeeld bij aan een gezonde huid en mooie nagels, maar speelt het ook een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten.

Verder draagt zink bij aan:

Hoeveel zink per dag?

De Referentie Inname (RI)* voor zink is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 10 milligram per dag. De hoeveelheid die je nodig hebt, verschilt per levensfase. Ook worden er verschillende hoeveelheden geadviseerd voor mannen en vrouwen. In onderstaand overzicht zetten we de verschillende aanbevolen innames voor je op een rijtje:

Leeftijd RI zink in mg/dag
Kinderen  
6-12 maanden 5
1-2 jaar 5
3-8 jaar 6
Jongens 9-13 jaar 11
Meisjes 9-13 jaar 8
Jongens 14-18 jaar 12
Meisjes 14-18 jaar 9
Volwassenen  
Mannen >19 jaar 9
Vrouwen >19 jaar  7
Zwangere vrouwen 9
Vrouwen die borstvoeding geven 11

Leeftijd RI zink in mg/dag Kinderen 6-12 maanden 5 1 - 2 jaar 5 3-8 jaar 6 Jongens 9-13 jaar 11 Meisjes 9-13 jaar 8 Jongens 14-18 12 Meisjes 14-18 9 Volwassenen Mannen >19 jaar 9 Vrouwen >19 jaar 7 Zwangere vrouwen 9 Vrouwen die borstvoeding geven 11 *voor de wettelijke Referentie Inname voor zink verwijzen we je naar www.supplementinfo.nl.

Wanneer behoefte aan extra zink?

Tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode is de behoefte aan zink iets verhoogd. Dit vind je terug in de tabel hierboven. Zink draagt in deze periode bij aan de bescherming van je baby tegen ziektes.

Vermoed je een zink tekort?

In Nederland zijn er volgens het Voedingscentrum geen gevallen bekend van een tekort aan zink. Vermoed je toch dat je te weinig zink binnenkrijgt via je voeding? Neem dan contact op met je huisarts.

Te veel zink?

De aanvaardbare bovengrens is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 25 mg per dag voor volwassenen en op 7 mg voor kinderen van 1 tot 3 jaar.

Waar zit zink in?

Nu ben je vast benieuwd uit welke voedingsmiddelen je zink kunt halen. We vertellen het je graag! Schelpdieren zijn een grote bron van dit mineraal. Daarnaast komt zink onder andere voor in haring, vlees en brood. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die zink bevatten:

Voedingsmiddel Hoeveelheid zink in mg % RI
Oesters (100 gram) 16 160%
Volkorenbrood (1 snee) 0,5 5%
Kaas (100 gram) 4 40%
Hamlapje (100 gram) 3,2 32%
Halfvolle melk (250 ml) 1 10%

Zink tabletten

Als aanvulling op je dagelijkse zinkinname via de voeding kan het verstandig zijn om extra zink te slikken. Zink tabletten kunnen dan een goede keuze zijn. Etos Calcium, Magnesium en Zink Tabletten dragen bij aan gezonde botten en spieren, een gezond zenuwstelsel en ondersteunen het immuunsysteem. Liever tabletten met alleen zink? Ga dan voor Etos Zink Tabletten. Geen fan van tabletten? Kies dan voor zink in een drankje: met Etos Multi Immuun bruistabletten maak je een drankje met mandarijnsmaak dat vol zit met voedingsstoffen om het immuunsysteem te ondersteunen en vermoeidheid te verminderen.

Zinkzalf

Zink heeft verschillende toepassingsvormen. Een middel dat in een gezin met opgroeiende kinderen niet mag ontbreken is zinkzalf. De zalf heeft een verzachtende en verkoelende werking op de huid. Perfect voor het verminderen van huidirritatie bij babybilletjes. In deze zalf is het niet de zink zelf maar zinkoxide - een restproduct van zink - dat zorgt voor de verlichtende werking bij huidirritatie. Etos Baby Zinkzalf verzorgt en beschermt babybilletjes bij luieruitslag.

Heb je nog meer vragen?

We adviseren je graag verder in een van onze winkels.

Lees hier verder over magnesiumijzervitamine B-complex, en vitamine C!