Kun je antibiotica gebruiken en tegelijkertijd de pil slikken? Wat zijn de bijwerkingen van antibiotica? En helpt antibiotica eigenlijk ook tegen een virusinfectie? Wij geven antwoord op al je vragen over antibiotica.
Helpt antibiotica tegen virusinfecties?
Veel mensen denken dat antibiotica naast bacteriën ook virussen kan doden. Dit is niet waar. Antibiotica kan geen virussen, zoals een griepvirus, bestrijden. Bacteriële infecties, zoals een blaasontsteking, zijn wel te behandelen met antibiotica.
Kun je resistent worden voor antibiotica?
Ja, dat kan. Om een infectie te bestrijden, is soms antibiotica nodig. Maar wanneer er te veel antibiotica wordt ingezet, gaan de bacteriën wennen aan dit antibioticum. Oftewel: ze worden resistent. Hierdoor zijn infecties minder of niet goed meer te behandelen. Ziektes die eerst goed te behandelen waren, kunnen dan opeens levensgevaarlijk worden. MRSA is een voorbeeld van een bacterie die inmiddels bijna niet meer met antibiotica te behandelen is. Nederlandse (huis)artsen gaan gelukkig redelijk zorgvuldig om met het voorschrijven van antibiotica. Hierdoor komt resistentie weinig voor in Nederland, in vergelijking met andere Europese landen.
Wat zijn de bijwerkingen van antibiotica?
Antibiotica kan vervelende bijwerkingen geven. Zo kan antibiotica de volgende klachten geven:
Als je last krijgt van (jeukende) huiduitslag en/of rode vlekken op je huid, dan kan dit komen doordat je allergisch bent voor het antibioticum dat je gebruikt. Maak in dat geval een afspraak met je huisarts.
Werkt antibiotica ook tegen goede bacteriën?
Naast de bacteriën waar je ziek van wordt, bevinden zich ook goede bacteriën in je lichaam. Denk hierbij aan bacteriën in je darmen, die je helpen bij het verteren van voedsel of je huid beschermen tegen ziekmakende schimmels. Helaas kan antibiotica ook deze nuttige bacteriesoorten bestrijden. Hierdoor krijgen andere bacteriën en schimmels de kans om zich uit te breiden.
Kun je antibiotica combineren met het slikken van de pil?
Van twee antibioticasoorten is bekend dat ze de werking van de pil kunnen beïnvloeden: rifabutine en rifampicine. Gebruik daarom tijdens je antibioticakuur een ander voorbehoedsmiddel en begin ongeveer twee weken na de kuur weer met de pil. Andere antibiotica, zoals penicilline, blijken geen invloed te hebben op de werking van de pil. Dus: slik je de pil? Informeer dan altijd bij je huisarts of de antibiotica die je krijgt voorgeschreven de werking van de anticonceptiepil beïnvloedt.
Let op: bijwerkingen van antibiotica, zoals diarree en overgeven, kunnen de werking van de pil ook beïnvloeden. Meer weten? Raadpleeg ook dan je huisarts.
Kun je antibiotica en alcohol combineren?
Of alcohol en antibiotica samengaan, is afhankelijk van de antibiotica die je gebruikt. Bij de antibiotica metronidazol en tinidazol mag je bijvoorbeeld geen alcohol drinken, omdat er dan bijwerkingen optreden. Je kunt dan last krijgen van:
- Hartkloppingen
- Een rood en warm gezicht
- Hoofdpijn
- Een verlaagde bloeddruk
- Misselijkheid en zweten
Vraag je je af of je alcohol mag drinken tijdens je antibioticakuur? Lees de bijsluiter van de antibiotica dan goed door of raadpleeg je huisarts.
Kun je met antibiotica de zon in?
Bij het gebruik van bepaalde soorten antibiotica moet je de zon vermijden. Ga je met deze antibiotica toch de zon in, dan kun je last krijgen van een pijnlijke huid. Ook kunnen er zelfs blaren op je huid ontstaan. Lees ons artikel over zon en antibiotica voor meer informatie.
Adviezen bij het slikken van antibiotica
Slik jij antibiotica? Houd je dan altijd aan de voorgeschreven dosis en gebruik nooit oude restjes. In die gevallen neemt de kans op resistentie toe.
Ben je in het buitenland en denk je dat je een antibioticakuur nodig hebt? Koop dan nooit een antibioticum op eigen houtje. Ga altijd eerst naar een arts of bel je eigen dokter. Mocht een antibioticakuur nodig zijn, dan weet je zeker dat je het juiste antibioticum slikt en de juiste dosis inneemt.
Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.