
Nagels
Etos
Laatste update 06 februari 2025
Prachtige gelakte nagels die weken blijven zitten: gellak is super populair en ook de DIY-kits zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. Maar krijg jij na het zetten van je nieuwe gelnagels opeens last van roodheid, jeuk of schilfers rond je nagels? Dit kan een gellakallergie zijn. In dit artikel leggen we uit wat een gellakallergie is, hoe je de symptomen herkent en wat de oorzaken zijn. Daarnaast geven we tips om gellak zo veilig mogelijk aan te brengen. Lees dus snel verder!
Een allergische reactie door gellak kan ontstaan wanneer kleine deeltjes acrylaten uit de gellak je huid binnendringen. Dit gebeurt vooral als de gellak nog niet helemaal is uitgehard of als de gellak in contact komt met de huid. Je lichaam ziet deze deeltjes dan als lichaamsvreemd. Hierdoor kan je lichaam deze deeltjes als ‘gevaarlijk’ zien en gaan aanvallen, waardoor een allergische reactie ontstaat. Dit proces ontstaat vaak geleidelijk, vooral als je gellak vaker gebruikt. Dan worden de klachten door herhaald gebruik geleidelijk erger.
Acrylaten zijn een verzamelnaam van verschillende soorten kunststoffen. Acrylaten worden onder andere veel gebruikt in gellak, nagellak en andere cosmetische producten. Er zijn 2 hoofdtypen acrylaten: acrylaatpolymeren en acrylaatmonomeren.
Bij de acrylaatmonomeren horen verschillende stoffen. Dit zijn de meest voorkomende:
HEMA
HEMA is één van de meest gebruikte acrylaten in gelproducten. HEMA zit in veel producten zoals BIAB en soak-off gels. Het is in veel gevallen de grootste boosdoener voor allergieën bij gellakgebruikers.
Di-HEMA
Di-HEMA bevat ook HEMA, maar is een wat groter stofje en komt voor in sommige gelproducten. Het kan ook allergieën veroorzaken.
MMA
MMA wordt vaak gebruikt in acrylnagels (zoals poeder en vloeistof) en in polygel. Het kan ook allergieën veroorzaken.
EMA
EMA komt ook voor in acrylproducten en kan allergieën veroorzaken. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere acrylaten, zoals in polygel.
TPO
TPO wordt gebruikt in polygel en zorgt ervoor dat het uitharden van de gel op gang komt. TPO kan ook allergieën veroorzaken.
Door de stijgende populariteit van gellak is de kans op een acrylatenallergie in de afgelopen jaren fors toegenomen. Hoe vaker je gellak gebruikt, hoe groter de kans wordt om een allergie te ontwikkelen. Maar let op: sommige mensen ervaren na een korte periode al klachten, terwijl anderen pas na jaren klachten ervaren.
Een allergie voor gellak kan verschillende symptomen veroorzaken. Je merkt het vaak snel na het aanbrengen of het kan bij langdurig gebruik van gellak optreden. Maar hoe herken je het? Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een gellak allergie:
Vermoed je dat je een allergie voor gellak hebt? Haal de gellak er direct af, raak de aangetaste huid niet meer aan en vermijd verdere irritatie door een zalf of crème. Vervolgens is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of een dermatoloog voor een juiste diagnose en behandeling. Zij kunnen je helpen de oorzaak van de allergie te achterhalen. Daarnaast kunnen ze adviseren over de beste manier om de symptomen te verlichten.
Als je een gellakallergie hebt opgelopen, dan heb je een allergie opgebouwd voor de acrylaten in de lak. Helaas betekent dit dat je dus voor meer dan alleen gellak allergisch bent. Acrylaten kunnen namelijk ook voorkomen in andere producten. Mensen met een acrylatenallergie kunnen dan ook gevoelig zijn voor acrylaten in medische materialen, zoals kunstheupen, pacemakers, implantaten, gehoorapparaten, ECG-pleisters en wondverband. Ook kunnen tandheelkundige vullingen en kunstgebitten die acrylaten bevatten, een risico vormen voor mensen die allergisch zijn voor gellak. Daarnaast zitten acrylaten ook in dagelijkse producten, zoals zachte lenzen, maandverband, tampons en incontinentiemateriaal en kunnen ze klachten geven.
Het is dus erg belangrijk om een gellakallergie serieus te nemen en te achterhalen voor welk soort acrylaat je allergisch bent. Zo kan je je (tand)arts informeren om eventuele risico's te vermijden.
Als je gevoelig bent voor de acrylaten in gellak, kan het verstandig zijn om over te stappen op HEMA-vrije gellak. HEMA is een veelvoorkomend ingrediënt in gellakken, en het is bekend dat het allergische reacties kan veroorzaken.
Let op: het is belangrijk om eerst te weten welk acrylaat je allergische reactie veroorzaakt. Het kan namelijk zijn dat je allergisch bent voor een ander type acrylaat, zoals Di-HEMA, MMA of EMA, die ook veel voorkomen in gellak. Ook maakt ons lichaam niet zo nauwkeurig onderscheid tussen deze stoffen en herkent ons lichaam vaak een hele groep van acrylaten. In dat geval is HEMA-vrije gellak geen goede oplossing en blijf je het risico lopen op een allergische reactie. Het is dus verstandig om een arts of dermatoloog te raadplegen om te bepalen voor welk acrylaat je precies allergisch bent, zodat je een veilige keuze kan maken!
Helaas is het niet mogelijk om bij gebruik van gellak met acrylaten een allergie volledig te voorkomen. Wel zijn er een aantal stappen die je kan nemen om de kans zo klein mogelijk te houden.
Ja, als je allergisch bent aangelegd of een gevoelige huid hebt, heb je een kleine verhoogde kans op een gellakallergie. Daarnaast dragen externe factoren ook bij aan een verhoogde kans voor het opbouwen van een allergie. Denk aan het niet juist aanbrengen van de gellak én het gebruik van niet-EU-gecertificeerde gellakken.
Daarnaast hebben kinderen ook een verhoogde kans om een gellakallergie op te bouwen. De huid van kinderen is extra kwetsbaar en hierdoor lopen ze meer risico dat de acrylaten door de huidbarrière heen gaan. Daarnaast weten kinderen ook niet altijd hoe ze de gellak juist aan moeten brengen, wat extra risico’s met zich meebrengt! Kinderen kunnen gellak dus het beste vermijden.
Ja, je kan naast gellak ook allergisch worden voor BIAB (Builder in a Bottle). BIAB bevat net zoals gellak vaak HEMA en Di-HEMA acrylaten, die bekend staan om het veroorzaken van allergische reacties.
Ja, je kan naast gellak ook allergisch worden voor acrylnagels. Acrylproducten bevatten acrylaatmonomeren, zoals MMA en EMA, die allergische reacties kunnen veroorzaken.
Ja, ook als je al jaren gellak gebruikt zonder problemen, kan je alsnog een allergie ontwikkelen. Een allergische reactie ontstaat vaak door herhaalde blootstelling aan bepaalde stoffen, zoals de acrylaten in gellak. Dit heet een vertraagde contactallergie en kan zich pas na maanden of zelfs jaren ontwikkelen.
Als je stopt met het gebruik van gellak, is de kans groot dat de allergische symptomen uiteindelijk verdwijnen. Helaas blijft een contactallergie vrijwel altijd levenslang bestaan, wat betekent dat je opnieuw klachten kan krijgen als je weer in aanraking komt met de acrylaten.
Dit verschilt per nagelsalon. Het is vooral belangrijk dat je naar een erkende nagelstylist gaat. Hij of zij zal de nagellak op de juiste wijze aanbrengen (niet op de huid of dicht tegen de nagelriemen) en lang genoeg laten uitharden. Daarnaast is het belangrijk dat de salon gebruik maakt van professionele, schone materialen én alleen EU-gecertificeerde gellak gebruikt.
Wil je meer zekerheid? Vraag je nagelstylist om je nagelriemen niet in te knippen of terug te duwen en de lak een millimeter van de nagelriem af te houden.
Wil je na het lezen van dit artikel toch overstappen naar nagellak zonder uithardlamp? Lees dan ons artikel en ontdek de beste kleur nagellak voor jou!
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.
Dit artikel is tot stand gekomen met de input van een professor dermatoloog.
Disclaimer:
Dit artikel is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.