Koperspiraaltje

Het koper- spiraaltje

Ben je op zoek naar een nieuwe methode voor anticonceptie? Misschien is het koperspiraaltje iets voor jou. We vertellen je wat een koperspiraaltje is, hoe het werkt en wat eventuele bijwerkingen zijn, zodat je na het lezen weet of deze methode iets voor jou is.

Wat is een koperspiraaltje?

Een spiraaltje is een anticonceptiemiddel dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Het koperspiraaltje bestaat uit een plastic frame met een stammetje waar een koperdraad omheen gewikkeld zit. Aan het spiraaltje zitten rechte of gebogen pootjes (armpjes) om hem op zijn plaats te houden. Bij een aantal koperspiraaltjes zijn ook op de armpjes, koperen hulsjes aangebracht.

Hoe werkt het koperspiraaltje?

Door het koperspiraaltje wordt er continu een kleine hoeveelheid koper in de baarmoeder afgegeven. Het koper tast de zaadcellen aan waardoor deze niet meer in staat zijn een eicel binnen te dringen. Ook verandert het baarmoederslijmvlies wat ervoor zorgt dat een eventuele bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Dit laatste speelt een ondergeschikte rol. 

Hoe wordt een koperspiraaltje geplaatst?

Als je kiest voor het koperspiraaltje, dan is een bezoek aan de huisarts nodig om na te gaan of dit een geschikte methode voor jou is. Met een inwendig-onderzoek wordt de grootte van de baarmoeder bepaald en wordt er gekeken of er een infectie aanwezig is. Als dit het geval is, moet dit eerst behandeld worden. Is alles goed, dan wordt er een recept uitgeschreven voor het gekozen spiraaltje.

Een tweede bezoek aan de huisarts is nodig om het spiraaltje te plaatsen. Als de huisarts onvoldoende ervaring heeft met het inbrengen van het gekozen spiraaltje of als er andere redenen zijn waardoor het plaatsen niet mogelijk is, wordt je mogelijk verwezen naar een gynaecoloog. Na de plaatsing kun je soms zelf checken of de spiraal nog in de baarmoeder zit. Dit doe je door met je vinger te voelen of de draadjes nog voelbaar zijn. Nodig is dit niet. Het risico is dat als je per ongeluk aan de draadjes trekt, dat het spiraaltje dan niet goed komt te zitten.

Hoe betrouwbaar is een koperspiraaltje?

Spiraaltjes zijn een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Van alle vrouwen die een koperspiraaltje laten plaatsen, zullen er in het eerste jaar hooguit één per honderd zwanger worden. Het spiraaltje is dus net zo betrouwbaar als de pil.

Als het koperspiraaltje gedurende de eerste dagen van de menstruatie is ingebracht dan is er meteen al voldoende bescherming tegen zwangerschap. Wordt het later in de cyclus ingebracht dan zijn extra voorbehoedsmiddelen gedurende een periode van zeven dagen noodzakelijk.

Alle spiraaltjes zijn geregistreerd voor een werkingsperiode van vijf jaar. De koperspiraaltjes kunnen echter tot wel tien jaar bescherming bieden tegen zwangerschap.

Let wel op: na het verwijderen van het koperspiraaltje ben je direct vruchtbaar.

Wat zijn de bijwerkingen van een koperspiraal?

Bij de aanwezigheid van een koperspiraaltje duurt de menstruatie één tot twee dagen langer en kun je iets meer bloed verliezen. Soms kan de menstruatie ook iets pijnlijker zijn.

Is het koperspiraaltje geschikt voor mij?

Het koperspiraaltje is geschikt voor vrouwen die een langdurige en eenvoudige manier van anticonceptie wensen. Eenmaal ingebracht hoef je de komende vijf en soms tien jaar lang niet meer aan andere anticonceptie te denken (wel andere voorbehoedsmiddelen om geen SOA op te lopen). Vrouwen die last hebben van hevige menstruaties kunnen beter geen koperspiraaltje nemen, omdat deze klachten meestal verergeren. Een hormoonspiraaltje is dan een betere optie.

Ook vrouwen die al kinderen hebben kunnen kiezen voor een spiraaltje. Zes weken na een bevalling kan een spiraaltje worden ingebracht, ook als borstvoeding wordt gegeven.

Een spiraaltje mag niet worden ingebracht bij vrouwen die:

 • Zwanger zijn
 • Een infectie hebben van de baarmoeder, eileiders of eierstokken
 • Afwijkende afscheiding hebben die eerst nog behandeld moet worden
 • Abnormaal bloedverlies hebben zonder dat de oorzaak hiervan bekend is
 • Eerder een spiraaltje geheel of gedeeltelijk hebben uitgestoten (het koperimplantaat Gynefix® is dan wel geschikt)
 • Zwanger zijn geweest terwijl ze een spiraaltje hadden
 • Een operatieve ingreep aan de baarmoederhals hebben gehad ter behandeling van een voorstadium van baarmoederhalskanker
 • Onderbuik klachten hebben zonder dat de oorzaak hiervan bekend is

Een koperspiraaltje is ook minder geschikt voor vrouwen met:

 • Heftige en/of pijnlijke menstruaties (hormoonspiraaltje is dan juist wel geschikt)
 • Bloedarmoede (hormoonspiraaltje is dan juist wel geschikt)
 • Aangeboren afwijkingen aan de baarmoeder of baarmoedermond
 • Eén of meerdere vleesbomen in het baarmoederlichaam of in de baarmoederwand
 • Een afwijkend uitstrijkje

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Een bezoek aan de huisarts is nodig als je last hebt van één van onderstaande dingen.

 • Als je overtijd bent: om zwangerschap uit te sluiten (niet bij het hormoonspiraaltje)
 • Bij heftige en/of pijnlijke (tussentijdse) bloedingen
 • Bij plotseling optredende pijn in de onderbuik
 • Bij hinderlijke vaginale afscheiding

Ook voor het verwijderen en/of vervangen van het spiraaltje na vijf of tien jaar of als er sprake is van een kinderwens.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.