10 weetjes over zwangerschap

10 weetjes over zwangerschap

Een vrouw die zwanger is, kan ziek worden van de geur van koffie en sigarettenrook. Dit en 10 andere weetjes over de zwangerschap.

Wist je dat: 

 1. ongeveer 80% van de vrouwen in de eerste drie of vier maanden van de zwangerschap regelmatig misselijk is? Bij sommige vrouwen blijft deze misselijkheid zelfs de hele zwangerschap bestaan!
 2. misselijkheid tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door het hormoon HCG? Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling hebben meer HCG in hun bloed dan zwangere vrouwen van één kind, waardoor zij vaak nog misselijker zijn tijdens de zwangerschap en meer braken.
 3. als je ongeveer een week over tijd bent, je onpasselijk kunt worden als je koffie of sigarettenrook ruikt? Maar ook wijn of een bepaald soort voedsel kan onpasselijkheid oproepen.
 4. na 20 weken zwangerschap de kans aanzienlijk afneemt dat er een afwijking wordt ontdekt bij het kindje of er iets mis gaat met de zwangerschap? Daarom is het verstandig om pas na 20 weken zwangerschap een babyshower to organiseren.
 5. overmatig alcoholgebruik de eisprong remt waardoor een kans bestaat op verminderde vruchtbaarheid? Meer dan twee alcoholische consumpties per dag kan al invloed hebben op de geslachtsorganen van een vrouw.
 6. de dagen voor, tijdens en na de bevalling soms wel de baby blues worden genoemd? Dit betekent dat je huilerig, somber en/of angstig kan zijn rond deze periode. Gelukkig gaan deze gevoelens meestal na een paar dagen over.
 7. één op de tien bevallingen begint met het breken van de vliezen? Zijn je vliezen nog niet gebroken? Je weet zeker dat je bevalling begonnen is als je regelmatig weeën krijgt.
 8. ruim 20% van de rokende vrouwen blijft roken tijdens de zwangerschap, ongeacht de consequenties? Roken kan veel nadelige gevolgen hebben op het ongeboren kind, zoals aangeboren afwijkingen.
 9. in Nederland jaarlijks tussen de 4000 en de 5000 vruchtwaterpuncties worden verricht? Een vruchtwaterpunctie kan gedaan worden bij een zwangerschapsduur van ongeveer zestien weken.
 10. tijdens de zwangerschap over het midden van de buik een donkere streep zichtbaar kan worden? En er kunnen meer huidveranderingen optreden tijdens de zwangerschap.
 11. er online checklisten verkrijgbaar zijj met wat je in huis moet halen wanneer je een kindje verwacht? Je kunt niet goed genoeg voorbereid zijn!
 12. de kans dat je als volwassene erg ziek wordt van waterpokken groter is tijdens je zwangerschap? Krijg je waterpokken als je zwanger bent, dan is er een heel kleine kans op aangeboren afwijkingen bij je baby. Dus: ben je zwanger en heb je als kind geen waterpokken gehad én ben je er niet tegen ingeënt? Blijf dan alert en neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Extra weetje!

Wist je dat zwangere vrouwen met ernstig ontstoken tandvlees, waarbij ook het kaakbot is aangetast, een grotere kans hebben op:

 • een te vroeg geboren kind
 • een kind met een laag geboortegewicht

Indien een vrouw met een zwangerschapswens een tandvleesontsteking heeft, is het van belang die voor de zwangerschap te laten behandelen.

En na de zwangerschap?

Ben je benieuwd wat je eigenlijk allemaal ná de zwangerschap kunt verwachten? In deze video vertelt Naomi open over haar kwaaltjes na de zwangerschap.

 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.