Je kindje heeft rode billetjes en moet huilen van de jeuk: dat klinkt als een schimmelinfectie! Vervelend, maar gelukkig ongevaarlijk. Hoe herken je een schimmelinfectie? En wat kun je eraan doen? Dat lees je in dit artikel!
Wat is een schimmelinfectie?
Een schimmelinfectie bij baby’s wordt meestal veroorzaakt door de schimmel candida albicans, die heel vaak bij mensen op de huid en slijmvliezen wordt aangetroffen. Zolang de gist aan de oppervlakte blijft, merk je daar niets van, maar als deze de huid binnendringt, ontstaan er klachten. Bij baby’s en kinderen tot twee jaar treedt een schimmelinfectie met name op in de luierstreek. Het is de meest voorkomende huidinfectie op deze leeftijd en vrijwel elk kind krijgt ermee te maken.
Wat zijn de symptomen van een schimmelinfectie?
De huid die normaal gesproken wordt bedekt door een luier, wordt gelijkmatig rood. Op de grens met de gezonde huid is meestal een fijn schilferend randje te zien. Ook zie je vaak kleinere rode plekjes vlak langs de rand van de aangedane plek (de zogenaamde ‘eilandjes voor de kust’).
De huid kan branden, jeuken en is gevoelig of pijnlijk bij aanraken. Wanneer je kindje langere tijd een vieze luier draagt, verergeren de klachten.
Hoe ontstaat een schimmelinfectie bij baby's?
Bij baby's jonger dan vier weken is de schimmelinfectie meestal ontstaan tijdens de geboorte. Waarschijnlijk had de moeder tijdens de bevalling een vaginale schimmelinfectie. Bij kinderen ouder dan vier weken wordt de schimmelinfectie meestal veroorzaakt door een combinatie van warmte, vocht en wrijving. De huid raakt hierdoor week en beschadigd. Als er dan candida aanwezig is, kan deze de huid binnendringen en een infectie veroorzaken.
Gaat een schimmelinfectie vanzelf over?
Nee, een schimmelinfectie gaat niet vanzelf over. Het is niet gevaarlijk, maar het kan wel vervelend zijn voor je kleintje. Daarom is het verstandig om altijd een afspraak te maken met je huisarts als je vermoedt dat je kindje een schimmelinfectie heeft.
Wat kun je doen als je kindje een schimmelinfectie heeft?
Om een schimmelinfectie zo snel mogelijk te laten genezen én om schimmelinfecties te voorkomen, kun je de volgende tips volgen:
- Laat je baby zo kort mogelijk een volle luier dragen. Probeer hem of haar tenminste zeven keer per dag te verschonen. Poepluiers kun je het beste direct verschonen.
- Gebruik bij het verschonen lauw water zonder zeep. Wrijf bij het verschonen niet stevig over de huid, maar probeer zachtjes te deppen.
- Smeer de billetjes regelmatig, tenminste na elke verschoning, in met een milde babyolie.
- Laat na het verschonen de billetjes van je kindje aan de lucht drogen. Gebruik bij voorkeur wegwerpluiers. Baby's die katoenen luiers dragen, hebben vaker en langer last van schimmelinfecties. Gebruik je katoenen luiers? Zorg er dan bij het aandoen voor dat er geen plooien in zitten en spoel de luiers na het wassen uit met azijn (1 eetlepel op 1 liter water) om alle zeepresten te verwijderen
Wanneer moet je naar de huisarts?
Als je denkt dat je baby een schimmelinfectie heeft, maak dan altijd een afspraak met je huisarts. Die schrijft een antischimmelzalf of -crème voor. Zie je na een week smeren geen verbetering? Neem dan nogmaals contact op met je huisarts. Misschien werkt een andere zalf beter of is er iets anders aan de hand.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.